Faze roditeljstva

Nova terapija matičnim ćelijama pomaže u tretmanu osteoporoze i obnavljanju kostiju

Istraživači sa Londonskog Univerziteta su otkrili da matične ćelije otkrivene u humanoj amnionskoj tečnosti mogu biti iskorišćene u tretmanu ojačavanja krhkih kostiju.

Nova terapija matičnim ćelijama pomaže u tretmanu osteoporoze i obnavljanju kostiju

Kosti astronauta

Za svaki mesec u svemiru, astronaut izgubi dva i po procenata koštane gustine. Ova činjenica je uznemiravajuća, s obzirom da se kod astronauta ovaj proces ujedinjuje sa prirodnim smanjenjem koštane gustine u procesu starenja. Međutim, nova terapija može biti odlično rešenje ovog problema, kao i za druga stanja koja dovode do slabljenja kostiju.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu su otkrili da matične ćelije pronađene u humanoj amnionskoj tečnosti mogu biti iskorišćene u tretmanu ojačavanja krhkih kostiju. Studija koja je objavljena u časopisu Scientific Reports pokazala je da je tretman matičnim ćelijama rezultovao sa čak 79% manje fraktura kod miševa sa bolešću krhkih kostiju. Od ukupno 324 miševa, 168 je tretirano matičnim ćelijama, dok je 156 služilo kao kontrolna grupa. Osam nedelja nakon terapije kod obe grupe miševa je ispitano prisustvo faktura.

Kod svakog kontrolnog miša su bile prisutne frakture. Sa druge strane, u eksperimentalnoj grupi koja je tretirana matičnim ćelijama došlo je do smanjenja fraktura za 79 procenata kod svih ispitivanih kostiju. Pascale Guillot, glavni istraživač u studiji, pokazala je da tretman nije rezultovao formiranjem novih kostiju, već je pomogao u oporavku postojećih oštećenih kostiju. Amnionske matične ćelije su povećale jačinu, plastičnost i strukturu kostiju.

„Matične ćelije su odlične za zaštitu i oporavak kostiju. Kosti postaju dosta jače i unutrašnja organizacija kostiju je značajno boljeg kvaliteta“, izjavila je dr Pascale Guillot.

Anti-aging serum za kosti

Istraživački tim se nada da će u naredne dve godine započeti kliničku studiju, kako bi se utvrdilo da li se dobijeni rezultati mogu pokazati i kod ljudi. Ukoliko tretman bude uspešan kod ljudi, terapija matičnim ćelijama bi mogla da se primenjuje kod beba sa genetskim poremećajem koji izaziva bolest krhkih kostiju – Osteogenesis Imperfecta, kod starijih ljudi koji žive sa osteoporozom, kao i kod astronauta kako bi povratili koštanu gustinu nakon dugih misija u svemiru.

„Kao što koristimo kreme za lice koje usporavaju starenje kože, bićemo u mogućnosti da isto učinimo i za naše kosti“, navela je dr Guillot.

Izvor: www.futurism.com