Faze roditeljstva

Odvajanje od deteta i povratak na posao

Povratak svakodnevnim obavezama nakon porođaja, odlazak na posao i odvajanje od bebe strašno plaši mnoge mame, međutim ako sve uradite na pravi način neće biti problema

Odvajanje od deteta i povratak na posao

Nema majke kojoj neće teško pasti odvajanje od mališana, a potpuno je logično da će svaki mališan protestovati zbog toga. Veoma je važno da pre nego što zaista krenete na posao dete prilagodite novonastaloj situaciji.

Detetu treba da objasnite gde mama ide i kada će se vratiti, ko će brinuti o njemu, bez laganja, već potpuno iskreno, kako bi međusobno poverenje gradili od malih nogu.

Mališani od godinu dana dovoljno su zreli da mogu da podnesu odvajanje od majke na neko vreme i upravo na taj način stiču osećaj da mogu da budu nekoliko sati sami, a da će se majka vratiti.

Odvajanje od deteta često je praćeno suzama, ali to je potpuno normalno, deca se brzo prilagogavaju te taj proces tranzicije neće dugo trajati.

Prilagođavanje na odvajanje treba praktikovati neko vreme. To podrazumeva da mališane ostavite najpre na kratko vreme, sa poznatom osobom, u poznatom okruženju. Zatim taj period postepeno možete da produžavate.

Važno je i da vreme po povratku mama posveti detetu, pruži mu utehu i pažnju i razume njegova osećanja tuge, straha.

Dok je još sasvim malo i ne planirate nikakvo rastavljanje od njega, dete povremeno povedite u goste kako bi steklo iskustvo komunikacije sa nepoznatima i moglo da razvije nezavisnost i samostalnost. Društvena, aktivna i samostalna deca manje su podložna strahu od rastavljanja.

Neka dete bolje upozna i zavoli osobu koja će ga čuvati dok vas nema. Najbolje je da se na početku ta osoba, bilo da je to baka, tetka ili dadilja, i mališan zajedno igraju u vašem prisustvu. Kad dete stekne poverenje u dadilju sve će biti jednostavnije.

Dete koje se plaši rastanka sa majkom vrlo dobro oseća šta o tome misli sama majka. Ako je nasigurna i nemirna svaki put kad treba da izađe iz kuće bez deteta i oseća krivicu, dete će to brzo shvatiti i njegova uznemirenost će porasti.