Faze roditeljstva

Pismo mužu: pre nego što postaneš tata želim da ti kažem ovo

“Pre nego što krenu sva plakanja i menjanja pelena, želim da ti napišem ovo pismo kako bi nas podsetila na blaženstvo koje trenutno osećamo”, napisala je jedna buduća mama, svom mužu.

Pismo mužu: pre nego što postaneš tata želim da ti kažem ovo

Jedna trudnica je napisala dirljivo pismo svom suprugu pre nego što postanu roditelji i pre nego što im se život promeni na “najveći mogući način”.

Dragi moj mužu,

znam da si uvek mrzeo kada su ti ljudi (bez obzira koliko dobronamerni bili) govorili da će beba promeniti tvoj život (Da, pa?), ali ironično, to je prva stvar koju ti želim reći na početku ovog pisma. Naši životi će se promeniti na najveći mogući način! Govoriš da to znaš, ali nisam sigurna da ni ti ni ja u potpunosti razumemo s kolikom promenom ćemo se ubrzo suočiti ili da ćemo zaista postati - roditelji! Možda ni nećemo u potpunosti znati sve dok naša beba ne počne vrištati iz petnih žila, a mi ćemo se pogledati i imati trenutak međusobnog razumevanja: "Aha, na ovo su mislili." I zato, pre nego počnu sva plakanja i menjanja pelena, želim ti napisati ovo pismo kako bi nas podsetila na blaženstvo koje trenutno osećamo.

Kada te gledam svakog dana, setim se čoveka kog sam upoznala na početku faksa. Još uvek se osećam isto, i nakon toliko godina. Osećam se tako ponosno kad te gledam iz daljine i kad si potpuno u svom elementu. Kad te gledam dok ispunjavaš snove za koje nisi ni znao da ih imaš tokom studiranja - snove koje smo zajedno izgradili na našem putu, a koji su stvorili toliko smislenu i duboku ljubav, za kakvu nisam znala ni da postoji. Moram reći da mi se i posrećilo jer si zgodan, strastven oko svega što radiš i neverovatno zabavan, ali gradeći ovaj život s tobom, u potpunosti po našim pravilima - shvatila sam da je to ono što na neki način i dalje podstiče i održava tu privlačnost.

Gledam te i vidim toliko toga za što se nadam da će i naša beba imati. Nadam se da će naše dete imati unutrašnju motivaciju poput tebe. Nadam se da će imati tvoju strast i jednostavno slediti svoje snove. Nadam se da će biti pažljivo i intuitivno kao što si i ti. Nadam se da će voleti prirodu poput tebe. Nadam se da će dobiti tvoj nos (umesto mog) i tvoje tamno smeđe oči. Nadam se da će imati tvoje atletske gene, da izbegne sramotu izgledajući kao ja, dok trčim. Ali, najviše od svega, nadam se da će naše dete biti jednako posvećeno svemu što radi, ljubazno s kim god da je, onako kakav si ti svakodnevno.

A, ono što znam sa sigurnošću je da će naše dete biti toliko srećno jer ćeš mu ti biti tata, kao što sam i ja srećna jer imam tebe za partnera. Videla sam brakove koji su se raspali pod pritiskom roditeljstva. Gledala sam parove koji su nekad bili zaljubljeni preko ušiju kako se sada gube u svom haosu. Ne mogu ti obećati da neće biti dana kada ćemo i mi izgubiti sebe u svemu. U stvari, znam da će biti takvih dana. Ali, ono što ti mogu garantovati je da ću se uvek truditi i pamtiti nas u našem najboljem izdanju. Iskoristit ću sve naše predivne uspomene iz zajedničkih 11 godina i one će me držati tokom onih dana kada mi se nećeš nimalo sviđati. Znam da ćemo uvek naći način da se vratimo jedno drugome ako sačuvamo naše uspomene u srcu (a, možda i uz čašu vina ili dve u ruci).

Da, naš život će se promeniti. Naš svet će se promeniti. Ali, ti si promenio moj život od dana kad sam te upoznala i zahvalna sam što možemo zajedno nastaviti ovaj put.

Volim te, danas i uvek,

Tvoja žena

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.24sata.hr