Faze roditeljstva

Srećan Međunarodni dan roditeljstva!

Roditeljstvo, često veoma izazovno, uči nas strpljenju, poštovanju i beskrajnoj toleranciji kao nijedan drugi odnos koji imamo u životu.

Srećan Međunarodni dan roditeljstva!

Od trenutka kada saznate da ćete postati roditelj, u Vama se javlja odgovornost prema detetu. U trudnoći vodite računa šta jedete, pijete, kako se osećate i u kakvom okruženju provodite vreme. Već tada se pripremate na promene koje roditeljstvo donosi. Postepeno, učite se veštinama koje su Vam potrebne i savladavate strahove koje ima svaki roditelj.

Vrlo često se dalje, tokom odrastanja deteta, suočavate sa brojnim nedoumicama u vaspitanju i odgajanju deteta. Sve to predstavlja normalne faze u roditeljstvu.

Smatra se da su prve tri, odnosno prvih pet godina detetovog životna ključne i da se u tom periodu stvaraju osnove za zdravo detinjstvo, a kasnije i odraslo doba. Roditelji koju su često grle svoju decu i smireno razgovaraju sa njima, čine da se dete oseća sigurno i prihvaćeno.

Jedna od najvažnijih odluka koje kao roditelji možete doneti je da budete svestan i prisutan roditelj. Vrlo često se pojam prisutnost ne shvata pravilno- nije dovoljno da samo fizički budete pored deteta, već i da budete tu za njegove strahove, želje i potrebe.

"Roditeljstvo pruža mnoge trenutke u kojima smo rastrzani između vlastitog uma i srca, zbog čega je vaspitanje deteta slično hodanju po žici. Jedna pogrešna reakcija može slomiti detetov duh, dok ih pravi komentar može podstaknuti da se uzdignu."

Dr Šafali Sabari

Neretko, kao roditelji, umemo da na svoje dete prenosimo lična uverenja i stavove, zaboravljajući da je ono individua za sebe i da je na nama da ga svojom ljubavlju i pažnjom samo podstičemo da razvija svoje talente i upoznaje svet oko sebe. Takođe, zaboravljamo da su nekada dani dugi, ali da godine veoma brzo prolaze. Volite, grlite, slušajte i stalno razgovarajte sa svojom decom, jer je to pravi put kojim se ide.

I ne brinite ako dođu dani kada Vam se čini da je sve što radite pogrešno, to samo znači da brinete o tome kakav ste roditelj i da Vam je važno da svom detetu pružite najbolje od sebe

Priredila: Brankica Bjelić