Faze roditeljstva

Kako budući otac može aktivno da učestvuje u trudnoći?

Kada si trudna i kada se osećaš kao jedan veliki hodajući balon, lepo je da te neko mazi i pazi. Ti brineš o novom malom životu koji u tebi raste, a ko brine o tebi?

Kako budući otac može aktivno da učestvuje u trudnoći?

Kako buduće tate mogu da znaju šta treba trudnici, kako joj mogu pomoći? Muškarci se često osećaju bespomoćno ili čak isključeno . Oni ne prolaze kroz hormonske promene, ne nose bebu u stomaku i kao da imaju sporednu ali veoma važnu ulogu.

TATIN VODIČ ZA TRUDNOĆU

Ovo možete da radite kako bi se osećali korisno i uključeno u razvoj svog deteta tokom trudnoće partnerke?

Počni da kuvaš

To je stvarno odličan, ali i praktičan način borbe protiv osećaja nepovezanosti. Osim toga, pokazuješ koliko je ceniš i koliko ti je zaista stalo da bude zadovoljna i da se dobro oseća.

Budi pažljiv

Ti ne možeš biti trudan, ali možeš učestvovati kao aktivan posmatrač. Budućoj mami tvog deteta, daj do znanja da uživaš u rastu njenog stomaka. Stavi ruku na njen stomak i čekaj da se beba pomeri. Puštaj muziku i čitaj svojoj bebi.

Voli njeno telo

Fotografišite svoju ženu iz profila, iz meseca u mesec, kako bi pratili promene na njenom telu. Pokušaj da razumeš, kako trudnoća napreduje, s vremena na vreme tvoja partnerka se može osećati neprivlačno. Reci joj da je predivna, jer ona to i jeste.

Trudi se više nego inače

Tvoja bi partnerka mogla postati vrlo zahtevna u trudnoći. Ne zameri joj, ipak ona nosi sav “teret”. Naročito tokom poslednja dva meseca trudnoće: stomak će joj postati težak, pokreti će biti ograničeni, leđa bolna, noge otečene, brzo će gubiti dah… Najmanje što možeš da uradiš u tom periodu je da odeš do prodavnice, obaviš kućne poslove, pokloniš joj cveće ili neki drugi mali znak pažnje.

Emocionalno se pripremi

Za tate je podjednako važno, kao i za mame, da budu emocionalno spremni za bebu. Devet meseci daje tati vremena da pročita i sazna sve o bebama. Šta mogu da očekuju posebno ako je to prvo dete. Uključite se u sve delove trudnoće, zajedničke posete lekaru, kupovinu stvari za bebe, izboru imena... Što ste više angažovani u procesu, to ćete se više osećati kao deo tog drugog stanja.

Imaj razumevanja

S jedne strane ćete primetiti da vaš seksualni život trpi - s hormonskim promenama, bolovima u leđima, jutarnjim mučninama i razumljivom zabrinutošću vezanom uz trudnoću, seks može izostati iz tvog života. S druge strane, može postati i češći − trudnice su nepredvidive.

S posla dolazi na vreme

Pokušaj s posla dolaziti na vreme kako bi imali više vremena da provedete zajedno. Iskoristite poslednjih nekoliko meseci udvoje i osmislite zajedničke trenutke: izvedi partnerku u šetnju, pozorište, restoran, iznenadi je romantičnom večerom.

Odlučujte zajedno, kupujte i razgovarajte

Opremanje dečje sobe još je jedna izvrsna prilika da pokažeš svoju zainteresovanost i želju za učestvovanjem u iščekivanju deteta. Pomozi budućoj mami da odabere boju zidova, nameštaja, zavesa i bolje organizuje raspored stvari po kući. Do dolaska deteta, odeća mora biti spremna, kao i osnovna dečja oprema, naučite da sigurno i brzo namestite autosedište u auto…

Ne zadovoljavajte se minimalnim učešćem u ovoj velikoj životnoj prekretnici, postanite angažovani i iskoristite sve blagodeti veoma važnog perioda.  Ne budite strogi prema sebi zbog nečega što ne možete, već proslavite ono što možete i potrudite se da napravite što više lepih trenutaka, dok čekate novog člana porodice.

Pripremila: Vesna S. Izvor:miss7mama & brighthorizons.com