Faze roditeljstva

Kako budući otac može aktivno da učestvuje u trudnoći

Kada si trudna i kada se osećaš kao jedan veliki hodajući balon, lepo je kada te neko mazi i pazi. Ti brineš o novom malom životu koji u tebi raste, a ko brine o tebi

Kako budući otac može aktivno da učestvuje u trudnoći

Kako buduće tate mogu znati što treba trudnici, kako joj mogu pomoći? Muškarci se često osećaju bespomoćno ili čak isključeno jer oni ne mogu iz prve ruke doživeti trudnoću. Oni ne prolaze kroz hormonske promene, ne nose bebu u stomaku i oni imaju sporednu ali vema važnu ulogu.
Evo šta budući očevi mogu uraditi da se osećaju korisno i budu uključeni u razvoj svog deteta tokom trudnoće partnerke?

Počni da kuvaš!

To je stvarno odličan, ali i praktičan način borbe protiv osećaja nepovezanosti. Osim toga, pokazuješ koliko je ceniš.

Budi pažljiv

Ti ne možeš biti trudan, ali možeš učestvovati kao aktivan posmatrač. Budućoj mami tvog deteta, daj do znanja da uživaš u rastu njenog stomaka. Stavi ruka na njen stomak i čekaj da se beba pomeri. Puštaj muziku i čitaj svojoj bebi.

Voli njeno telo

Fotografišite svoju ženu iz profila, iz meseca u mesec, kako bi pratio promene na njenom telu. Trebaš razumeti da se, kako trudnoća napreduje, s vremena na vreme tvoja partnerka se može osećati neprivlačno. Reci joj da je predivna.

Trudi se više nego inače

Tvoja bi partnerka mogla postati vrlo zahtevna u trudnoći. Ne zameri joj, ipak ona nosi sav “teret”. Naročito tokom poslednja dva meseca trudnoće: stomak će joj postati težak, pokreti će biti ograničeni, leđa bolna, noge otečene, brzo će gubiti dah… Najmanje što možeš da uradiš u tom period je da odeš do prodavnice, obaviš kućne poslove, pokloniš joj cveće ili neki drugi mali znak pažnje.

Imaj razumevanja

S jedne strane ćete primetiti da vaš seksualni život trpi - s hormonskim promenama, bolovima u leđima, jutarnjim mučninama i razumljivom zabrinutošću vezanom uz trudnoću, seks može izostati iz tvog života. S druge strane, može postati i češći − trudnice su nepredvidive.

S posla dolazi na vreme

Pokušaj s posla dolaziti na vreme kako bi imali više vremena da provedete zajedno. Iskoristite poslednjih nekoliko meseci udvoje i osmislite zajedničke trenutke: izvedi partnerku u bioskop, pozorište, restoran, iznenadite je romantičnom večerom.

Odlučujte zajedno, kupujte i razgovarajte

Opremanje dečje sobe još je jedna izvrsna prilika da pokažeš svoju zainteresovanost i želju za učestvovanjem u iščekivanju deteta. Pomozi budućoj mami da odabere boju zidova, nameštaja, zavesa i bolje organizuje raspored stvari po kući. Do dolaska deteta, odeća mora biti spremna, kao i osnovna dečja oprema, naučite da sigurno I brzo namestite autosedište u auto… I uživajte u dolasku novog člana porodice.

Izvor: miss7mama