Faze roditeljstva

Postporođajni problem: Ostao mi je trudnički stomačić

Ukoliko vaš stomačić i dalje izgleda kao trudnički, mesecima nakon porođaja možda je za to krivo postporođajno stanje pod nazivom dijastaza.

Postporođajni problem: Ostao mi je trudnički stomačić

Iako se o ovom problemu ne govori često s njim se susreće dve trećine trudnica. Odgovore na pitanja o dijastazi potražili smo od Jovane Živić, personalnog trenera i dijetetičara nutricioniste u kompaniji Bio Save.

S obzirom da se telo menja tokom devet meseci trudnoće, nekako logično zvuči da se ne može odmah nakon porođaja vratiti u prvobitni oblik. Potrebno je između šest i osam nedelja da se trudnički stomačić smanji.

Koliko će vam vremena trebati da se vratite na “staru” kilažu zavisi od mnogo faktora. Od toga koliko imate godina, koliko je bila beba krupna, da li ste imali jake abodminalne mišiće, idealnu težinu. Ali šta ako vas i nekoliko meseci nakon porođaja pitaju “u kom si mesecu trudnoće”.Možda je reč o dijastazi. Proverite!

Šta je dijastaza i zbog čega se ona javlja?

- Dijastaza  je stanje koje se najčešće javlja u kasnoj trudnoći ili posle porođaja, usled razmicanja mišića desnog i levog trbušnog zida.
Tokom trudnoće stomak trpi veliki pritisak, tako da prednji trbušni mišići više ne mogu da zadrže svoj oblik. Osim toga pojavi ovog stanja doprinose i hormonske promene koje imaju uticaj na vezivno tkivo. Zbog svega toga dolazi do razdvajanja mišića, stanja koje se stručno naziva dijastaza (lat. diastasis recti abdominis) – objašnjava Jovana Živić.

Da li svaki stomačić znači da imate dijastazu?

- Apsolutno ne. Nekad je čitavoj muskalaturi i fizionomiji našeg tela potrebno više vremena da se “stvari vrate na mesto”. Ako vas muči pitanje da li imate dijastazu možete proveriti i sami.

  1. Lezite na ravnu površinu na leđa, sa nogama savijenim u kolenima i spuštenim stopalima na pod.
  2. Položite prste šake na svoj pupak, tako da palac bude okrenut ka vama. Šaka treba da stoji uspravno, a prsti okrenuti kao da želite njima da ubodete svoj pupak.
  3. Napravite blagu kontrakciju, kao da želite da uradite trbušnjak.

Ako vam tokom ovog postupka prsti "upadnu" u mekan prostor znači da su mišići razmaknuti i da imate dijastazu.
Prostor između razmaknutih mišića možete izmeriti takođe u ležećem položaju sa glavom pridignutom od podloge, širinom horizontalno položenih prstiju. Ako je razmak manji od 2cm, nemate razloga za brigu. Ako je šire od 2,7cm (širina 2 prsta) radi se o dijastazi.

Da li se dijastaza može lečiti?

- Naravno da može. Ono na šta trebate biti spremni je da je to proces koji traje i zahteva čitav protokol jačanja cora (mišića srednjeg dela tela). Važno je napomenuti da se nikako ne preporučuje da radite klasične trbušnjake, jer se time može samo pogoršati postojeće stanje. Kada je dijastaza velika, ponekad je potrebno i hirurško lečenje.

Može li se nešto preventivno preduzeti da ne dođe do dijastaze?

- Tokom trudnoće povećan nivoi relaksina, progesterona i estrogena omekšava vezivno tkivo, slabeći muskulaturu stomaka. Nažalost, ne postoji nikakva predispozicija ili nešto kao garancija da neće doći do dijastaze. Ali dosadašnjim istraživanjima je dokazano da je pojava dijastaze manja kod žena koja su trenirale i koje treniraju tokom trudnoće.

Savet trudnicama kako da sačuvaju i ojačaju mišiće stomaka

- Savet trudnicama je, da pre svega, uživaju u trudnoći i svemu što se događa u njima i oko njih. Kako se trudnoća naziva i drugo stanje nemojte se forsirati ni previše brinuti.  Naravno, ne treba zaboraviti da je fizička aktivnost veoma bitna i značajna za očuvanje celokupnog zdravlja ali sam tok vežbanja treba prilagoditi trudnici i porodilji, pa je najbolje da to radi stručno lice – objašnjava Jovana Živić.

Kako možemo zaključiti, dijastaza nije nerešiv problem, pa zato uživajte u trudnoći i odrastanju svoje bebe. A vaš stomačić…kažu stari, otići će čim beba prohoda a vi postanete fizički aktivniji (i zaista bude tako kod većine porodilja).

Da li ste vi imali problem s dijastazom? Kada vam je "nestao" trudnički stomačić?

Tekst: Vesna Stanimirović
By Bebologija