Faze roditeljstva

7 stvari koje utiču na veličinu i oblik trudničkog stomaka

Svaka trudnoća je drugačija pa je tako i sa trudničkim stomakom. Evo šta sve može da utiče na izgled vašeg stomačića...

7 stvari koje utiču na veličinu i oblik trudničkog stomaka

Svaka trudnica će se složiti da onog trenutka kada njen stomak postane vidljiv, svako sebi daje za pravo da iznosi svoje mišljenje o veličini i njegovom obliku.

I dok ste vi ponosni na napredak svoje trudnoće i bebe koju nosite, pojavi se neko ko vam poljulja samopouzdanje, pa vas natera da se za trenutak zamislite:

  •  Da li je moj stomak prevelik ili premali?
  •  Da li će još puno porasti do kraja trudnoće?...

Međutim, istina je da nemate oko čega da brinete. Postoji mnogo stvari koje mogu da utiču na veličinu i oblik vašeg stomaka, a mi vam prenosimo nekoliko:

1. Vaša visina

Ukoliko ste visoki i imate dugačak abdomen, beba će imati dosta mesta za rast. Vaša materica će se širiti na gore, a ne gurati ka spolja.

Rezultat: Vaš stomak će izgledati manje.

Ukoliko ste niži, prostor između kukova i najnižeg rebra je dosta manji, pa samim tim ima i manje prostora za bebu. Materica se neće širiti na gore, već ka spolja.

Rezultat: Vaš stomak će porasti ranije i biće veći.

2. Koja je trudnoća po redu

Žena koja je prvi put u drugom stanju ima čvršću kožu na stomaku, a isto tako se ni trbušni mišići nisu ranije razmicali. Oni su obično čvrsti i drže bebu visoko, pa samim tim stomak može da izgleda manje.

3. Položaj bebe

Bebe su prilično aktivne u stomaku. Često se pomeraju i menjaju položaje, posebno pri kraju drugog trimestra.

Tokom poslednjeg trimestra, bebe su uglavnom okrenute glavom ka dole, ali mogu da pomeraju leđa sa jedne na drugu stranu.

Vaš stomak će, u zavisnosti od bebine pozicije, menjati svoj oblik i veličinu.

4. Raspored organa

Kada nosite bebu, posteljica, pupčana vrpca i plodova voda moraju da se “smeste” negde između vaših ostalih organa.

Kako materica raste, može se dogoditi da se creva pomere unazad, čineći da vaš stomak izgleda okruglije. Sa druge strane, ukoliko se pomere na stranu, vaš stomak će biti veći i širi.

5. Prethodne trudnoće

Trudnoća isteže trbušne mišiće kako bi se beba smestila. Međutim, nakon porođaja mišići ne povrate svoj prethodni tonus istog trenutka. Tokom sledeće trudnoće, možda ćete primetiti da je vaš stomak veći, ali to nema nikakve veze sa veličinom bebe, već je vaše telo drugačije.

Mišići su u stanju da čvrsto drže bebu, pa tako žena koja je atletski građena, koja je u formi i povrati tonus mišića između trudnoća, može da izgleda kao da nosi veoma malu bebu.

6. Količina plodove vode

Plodova voda je zaštitni sloj tečnosti u plodovoj ovojnici koji okružuje plod sa svih strana tokom trajanja trudnoće. Količina tečnosti koja okružuje vašu bebu može da varira. Dok previše ili premalo plodove vode može da ukaže i na probleme, uobičajeno je da se nivo menja na otprilike svakih sat vremena. Dakle, svaka trudnoća je drugačija i veličina vašeg stomaka može da zavisi od količine plodove vode.

7. Bebina veličina

Naravno, veličina stomaka umnogome zavisi i od veličine vaše bebe, a u tome genetika igra veliku ulogu. Ukoliko ste vi i vaš partner krupniji, verovatno će biti i vaša beba i obratno. Kolika će beba biti zavisi i od redosleda rađanja. Svaka sledeća beba je uglavnom veća od svoje starije braće ili sestara. Takođe, dečaci su često veći od devojčica, ali naravno predskazivanje pola na osnovu veličine i oblika stomaka je sasvim druga tema.

Pripremila: Vesna S. Izvor:yumama.com