Faze roditeljstva

Pogodite: Ko više trenira strogoću, mame ili tate?

S obzirom na stvari o kojim neprestano brinu, jedno istraživanje je pokazalo ko su zapravo stroži roditelji u većini porodica - majke ili očevi.

Pogodite: Ko više trenira strogoću, mame ili tate?

Titula strogog roditelja u većini porodica pripada mamama, pokazalo je jedno istraživanje.

Istraživanje sprovedeno među dve hiljade žena pokazalo je kako većina majki vodi brigu o vremenu koje deca provode ispred televizora, u igranju igrica na računaru, količini slatkiša i gaziranih pića koju konzumiraju, odlascima na spavanje, napisanim domaćim zadacima i pojedenim obrocima. S druge pak strane, očevi su ti koji brinu o ponašanju i disciplini dece.

"Roditelji bi trebali da budu timski "igrači" kada je u pitanju vaspitanje njihove dece, međutim, uvek je jedan roditelj stroži od drugog. U većini slučajeva su to mame", rekao je jedan od istraživača.

"Najčešće su mame te koje su strože, bilo da je reč o pisanju domaćih zadataka, uravnoteženoj ishrani ili izlascima. Očevi su opušteniji po tom pitanju, ali više brinu o lošem ponašanju svoje dece", dodao je istraživač.

Studija je otkrila da četiri od deset majki i očeva svoj stil roditeljstva opisuju kao blag, dok ih 31 posto smatra da su strogi roditelji. 41 posto ispitanika smatra da su mame te koje su strože u porodici, dok njih tri od deset misle da ta uloga pripada ocu.

Zanimljivo je, takođe, da četiri od deset roditelja pokušavaju podmititi svoju decu nagradama kako bi ih naterali da pojedu sve s tanjira, dok njih 38 posto pokušava to postići pretnjama da će im oduzeti nešto, npr. omiljenu igračku.

Pripremila: Vesna S. Izvor: index.hr