Faze roditeljstva

Sa mamama o...Milica Ašćerić

Bebologija je ove godine za vas uvela novu rubriku. U njoj smo želeli da mamama, ali i svim našim čitaocima, predstavimo žene iz različitih životnih sfera, pružimo autentične priče i prenesemo poruku da je svaka od naših sagovornica na kraju dana savršeno nesavršena...mama.

Sa mamama o...Milica Ašćerić

O Milici Ašćerić možete da pročitate pregršt zanimljivih stvari. Milica je autorka knjige za decu "Smejuljci", brend menažerka najčitanijeg magazina "Blic Žena", osnivač Sportsko-rekreativnog centra "Maja Fit" i mama troje dece Aleksandra, Maje i Lazara. O tome kako je biti  žena u poslovnom svetu, mama troje dece, kako odoleti svim imperativima koje nam donosi moderno društvo, a ostati svoj i autentičan, za naš portal govorila je upravo Milica Ašćerić.

Bebologija portal je odnedavno otvorio rubriku "Sa mamama o" koji ima cilj da kroz razgovore sa različitim ženama iz različitih sfera, osnaži mame i ohrabri ih da se ne boje životnih izazova, poslovnih prilika i majčinstva. Milice, čitali smo o Vama divne stvari, ali predstavite se našim čitateljkama? Ko je Milica Ašćerić poslovno, a ko je Milica Ašćerić privatno?

- Prvo da se zahvalim na inicijativi da upriličimo ovaj razgovor, intervju za portal „Bebologija” i nadam se da će moja priča biti inspirativna drugim mamama ili budućim, koje se sigurno informišu na specijalizovanim platformama poput vaše. Odgovor na ovo pitanje više volim da prepustim drugima i da čujem kako mene drugi vide i doživljavaju, jer je teško biti objektivan u svojoj koži. Prvi posao sam dobila na drugoj godini fakulteta u medijskoj industriji gde, ako sve saberem i oduzmem, sigurno radim preko 15 godina što nije malo ali ima još prostora za razvoj. Kada smo kod posla, red je da napomenem da sam i fitnes trener. U fitnesu sam profesionalno od 2015. godine, a svoje Udruženje "Maja Fit" sam osnovala 2016. Trenutno radim kao brend menadžerka najtiražnijeg i najčitanijeg nedeljnika „Blic žena” u kompaniji Ringier Serbia i ovaj posao je inspirativan, kreativan, izazovan. Verujem da mi neće tako lako dosaditi. Autorka sam knjige za decu "Smejuljci" i pišem svake srede kolumnu za portal MediaSfera. Dosta sam angažovana na poslovnom polju, a ne možete ni da zamislite koliko obaveza tek imam na privatnom - govori nam Milica kroz osmeh.

Kada smo se dotakli te teme, kako izgleda Milica Ašćerić privatno?

- Privatno sam obična žena iz bloka, koja vodi najmlađeg Lazara u vrtić svakog jutra, perem, peglam, u braku sam od 2009. Udata sam za oficira Vojske Srbije. Stariji Aleksandar i Maja su dosta samostalni i njih uglavnom vodimo vikendom na treninge i utakmice ili časove engleskog jezika. Sve apsolutno radim kao i druge mame. Nemam povlašćeni položaj, naprotiv, mislim da samo još više radim zbog osećaja odgovornosti prema porodici. Ono što je zaista dobro jeste da me je ovakav život naveo da povećam stepen organizacionih sposobnosti i pored sebe sada uspešno organizujem i sve oko sebe. I poslovno i privatno sam dobro organizovana, a dobra organizacija je pola posla rešeno. U jednoj rečenici – poslovno sam šmeker intelektualac, a privatno mama i supruga - bila je iskrena Milica.

Posao kojim se bavite dinamičan je i traži posvećenost, kako ste se izborili sa izazovima majčinstva, ali i izazovima društva, verujem da je upravo društvo to koje nametne veliki pritisak ženama da budu savršene majke, besprekorne koleginice i da uporedo sa tim izgledaju lepo i negovano? Kako se nalazi balans između svega toga, a da jedna mama ne trpi ni emocionalno ni profesionalno?

- Ništa ne trpim, moj život baš ovakakav kakav je kreiram i volim. To je suština, da volite to što radite i stvarate. Za mene su deca, pošto sam tako i vaspitana, najveće blago ovozemaljskog života i ni jedan posao ne stavljam ispred njih i porodice, ali isto tako sam svesna da kvalitet života diktiraju finansije. Ne balansiram, više žongliram, a to je tehnika koja se uči. Imam veliku podršku porodice i supruga, jedni drugima smo vetar u leđa i bez njih sigurno ne bih bila ovo što sam danas. Biti savršen? Šta je to i ko je savršen? Nekada je savršenstvo privida, ali moram da kažem da kada svoj život i izbore prihvatite sa svim nesavršenstvima, onda je to savršeno za vas i takav utisak odajete. Svaki slobodan trenutak želim da posvetim deci i trudim se da im maksimalno pokažem koliko ih volim kroz smeh i igru, jer smatram da su srećna i voljena deca bolji ljudi a to je danas najveći uspeh u ludom vremenu deficitiranih emocija, empatije i istine. Osećanja će pamtiti do kraja života, a ono što materijalno dobiju traje koliko i bilo koja potrošna roba, a to nije vredno. Uvek volim da kažem – nije skupo ono što novcem može da se plati - govori nam Milica.

Foto: Đorđe Kojadinović

Istražujući šta bi sve moglo biti zanimljivo da Vas pitam, naišla sam na podatak da ste autor knjige za decu. Čini mi se da je najteži i najlepši zadatak pisati za mališane. Odakle je dolazila Vaša inspiracija?

- Inspiracija je oko mene, moja decu su moja najveća inspiracija. Knjiga je namenjena njima, ali sam uz inicijativu urednice izdanja odlučila da to jedinstveno štivo predstavim i drugim mališanima koji, takođe, čeznu za lepim rečima, stihovima, strofama i ilustracijama koje im ne ulepšavaju samo jedan dan, već hrane misao i oplemenjuju duh pa i čitav život. Poezija za decu obeležila je moje odrastanje i pouzdano znam kakvi su benefiti te privilegije. Svoje "Smejuljke" preporučujem svima, ma koliko da vas ima. Eto i malo rime u to ime - kaže nam kroz osmeh sagovornica.

Biti mama zahteva da ponekad iz poslovne garderobe i poslovnog tona morate da se prebacite na onaj prilagođen deci, volela bih da ovim razgovorom pružimo snagu mamama i damo im nekoliko saveta kako prevazići stresne situacije na poslu i kako ih ne prenositi na svoju decu? Koja je Vaša tajna?

- Baš tako, kada krenem na posao ja sam poslovna žena što podrazumeva garderobu, frizuru, šminku, iako se nužno ne šminkam svaki dan. Dozvoljena je opuštena varijanta, ali ako znam da tog dana treba da idem na sastanke, dolaze nam klijenti ili učestvujem na nekim događajima, panelima, naravno da ću da se prilagoditi situaciji jer se to od mene i očekuje. Kada dođem kući s vrata skidam poslovni autfit upadam u helanke, trenerku, duksericu, u neku kućnu, sportsku i udobnu odevnu kombinaciju. Jednostavno planiram sve, pa i taj segment. Posao retko kada donosim kući i moja deca gotovo da ne znaju šta im mama radi i koliko zapravo obaveza imam kada nisam tu. Od momenta kad uđem u stan ja sam samo njihova mama. Ono što mene muči ne delim sa decom, osim sa suprugom koji mi i savetodavno dosta pomaže da se izborim sa nedomicama, a ja sam takva da onima koje volim i bezrezervno verujem, jer drugačije ne bih mogla da funkcionišem. Svakome Gospod daje da nosi onoliko breme koliko je sposoban da na svojim nejakim plećima ponese i zahvalna sam na svemu što mi je dato u svakom segmentu svog života. Tajna je u zahvalnosti i ljubavi, otvorenom razgovoru i razdvajanju bitnog od nebitnog. Nije uvek jednostavno ali jeste izazovno i inspirativno živeti punim plućima na krilima mašte i ljubavi. Tako sam izabrala i drugačije verovatno ne bih ni mogla ni znala - odlučna je Milica.

Mišljenja sam da je svakome potrebno da ima svoje "zašto", svoju dozu optimizma, koje je Vaše "zašto" i šta su Vaša najveća snaga i motivacija?

- Porodica i vera u snagu ljubavi i istine! Pisanje je moja misija, ljubav snaga, a porodica smisao mog postojanja! Mislim da je, možda, još važnije da svako ima svoje "zato"- zaključuje odlučno ovaj razgovor Milica.

Od Milice smo saznali da je moguće biti svoj i autentičan, da je izvodljivo biti mama, supruga i zaposlena žena. Verujem u njen optimizam i energiju kojom zrači i nadam se da će ovaj razgovor ostaviti utisak na sve mame koje su pred pitanjem da li se može sve postići. Milica je dokaz da zaista može.

Autor: Milovanović Jovana