Faze roditeljstva

Sa mamama o... Sara Oster Rokvić

Žena kada postane majka, ona je i stena i pahulja na Suncu, reči su Sare Oster Rokvić, koja danas za portal Bebologija govori o roditeljstvu i porodici, ali i mnogim drugim zanimljivim temama.

Sa mamama o... Sara Oster Rokvić

Jedna ste od začetnica blogova koji se bave temom majčinstva i roditeljstva u Srbiji. Kako ste došli na ideju da pokrenete Momsters blog?

To je bilo 2015. godine kada sam se ostvarila u ulozi majke. Po struci sam diplomirani filolog i ceo život nešto pišem i čitam. Radila sam dugo u kreativnim i radno okupacionim radionicama sa decom ometenom u razvoju i kada se sve to nekako u meni spojilo izrodilo je želju da napravim profil na Instagramu posvećen isključivo majkama, jer takvih profila nije do tada bilo. Tako je sve počelo i za manje od 6 meseci profil je, u ono vreme kada Instagram nije bio toliko popularan kao danas, zapratilo preko 10.000 žena. 


Ono što je karakteristično i sada je već prepoznatljiv deo Vas i Momsters profila jesu Momsters druženja. Koliko Vam je važna interakcija sa mamama koje Vas prate i njihova povratna reakcija?

Momsters druženja su nastala spontano- isto kao i sam profil. U jednoj objavi sam napisala da ću za par dana imati pauzu između dva sastanka i da ću biti u jednom kafiću u Kosovskoj ulici, pa ako neka od mama pratioca bude u to vreme u gradu neka svrati da se upoznamo i popijemo kafu. Tog dana je došlo preko 40 žena i nismo imale gde da sednemo. Tako su nastala druženja pod nazivom “Momsters kafa”, kao i Momsters blogorođendani i seminari. U proteklih 7 godina bilo ih je preko 50 i radujem se svakom sledećem, jer se uvek svi super zabavimo i naučimo nešto korisno.

Vreme u kojem živimo diktira brz ritam života, pa samim tim je i sadržaj brz i kratak. Vas to nije uspelo da sputa i nastavili ste na isti način kao i do sada. Da li je kreativnost Vaš način da se sa tim “borite”?

Borim se onom “Kvalitet, a ne kvantitet.” I ne samo u svom poslu, već i u svim segmentima života. Jako sam tužna što hiperprodukcija polako zauzima primat u raznim sferama i čisti smisao kao neka nevidljiva metla. Ja poštujem svoje pratioce, poštujem njihovu želju da na mojim profilima pročitaju sadržaj koji će im biti koristan ili će im popraviti raspoloženje. Trud i doslednost su mi veoma važni u mom radu.

Važnost tema o kojima pričate našla je put i do forme podkasta i tokom Vaše druge trudnoće pokrenut je Moj prvi roditeljski podkast u kojem ste ugostili sjajne sagovornike. 

Kada je Instagram pre nekoliko godina izbacio opciju “Live”, meni je odmah palo na pamet da sa lekarima snimam live prenose u kojima će pratioci mog bloga moći uživo da postavljaju pitanja i dobijaju odgovore i to sam i uradila. Ta forma je bila vrlo praćena i u godinama koje su usledile nastavila sam da snimam razne formate intervjua sa lekarima i stručnjacima na teme zdravog i pravilnog odgoja dece. Prošle godine dobila sam upit da snimam formu podkasta na teme kojima se bavim svih ovih godina i rado sam prihvatila. Uživam u tome i u činjenici da roditeljima pružam dobar i kvalitetan sadržaj  svih ovih godina što je zaista od velike važnosti za edukaciju roditelja, a samim tim i celog sistema i društva.

Mama ste dečaka Despota, a odnedavno i devojčice Drage. Koliko su se razlikovale prva i druga trudnoća i da li tačna ona tvrdnja da je drugi put sve lakše?

Vrlo tačna kada je bar priča mog supruga i mene u pitanju. Sa Despotom smo bili mladi, zbunjeni, uplašeni i neispavani. Sada smo samo neispavani. Prošli smo već kroz sve to, stekli iskustvo, dosta se edukovali, slušali, učili, čitali, međusobno razgovarali i trudili se da svakim danom budemo bolji roditelji. Nekada nam nije išlo od ruke, nekada jeste, ali osećaj truda nam je najvažniji. Svesni smo da ne postoje savršeni roditelji, težimo da budemo dobro sa svojim emocijama, da verujemo jedni drugima i imamo razumevanja da nismo svi isti, a najvažnije da našoj deci budemo “meko tlo za sletanje”. 


Sara sa ćerkom Dragom i sinom Despotom


Šta je najvažnije što biste želeli da naučite Vašu decu?

Da im njihova mirna savest, poštovanje sebe i sreća budu primat. 

Na koji način Vas je majčinstvo promenilo?

I dalje sam ona devojka koja voli da čita, da putuje, igra u kući uz glasnu muziku, jede gumene bombone, smeje se glupostima, crta i vozi rolere. Ali i majka koja je sebe stavila na drugo mesto, koja je u isto vreme postala i stena i pahulja na suncu i koja na svet posmatra kroz 4 mala oka. I prizor je divan.

Veliki ste ljubitelj čitanja i knjiga. Koju knjigu izdvajate kao jednu najvažnijih koju ste pročitali?

Moj omiljeni pisac je Džon Fante i sve njegove knjige obožavam, ali knjiga koja je ostavila najveći utisak na mene je “Tvrđava” od Meše Selimovića. Izdvojila bih i našeg mladog pisca Draška Sikimića i njegovu genijalnu poeziju.

Vrlo često ističete da je porodica najvažnija- kako ona u kojoj se odrasta, tako i ona koju sami stvaramo. Da li postoji nešto što biste istakli kao presudno za zdrav i dugotrajan partnerski odnos, pored ljubavi?

Razgovor o stvarima koje nam smetaju onda kada se “gvožđe ohladi”, svesnost da su naše primarne porodice jedno, a naša koju smo sa partnerom stvorili drugo, takođe svesnost da smo različiti polovi i ne posmatramo isto na sve stvari i situacije, kao i da svako ima pravo na svoje vreme i zanimacije u kojima želimo da budemo sami da čujemo sebe i svoje misli. 

Za kraj ovog sjajnog razgovora, da li imate savet za mame koje se osećaju nesigurno u sebe, jer znamo da roditeljstvo nije uvek lako?

Da veruju sebi i svom instinktu, jer ih neće prevariti, ali i da se puuuno edukuju o roditeljstvu, jer instinkt nije uvek dovoljan. Da zatraže pomoć ako im se ukaže prilika, jer iako mi majke sve možemo, važno je znati da ne moramo. Da ne zaborave na sebe i svoje potrebe i da poveruju da kada misle da imaju nervni slom- ustvari im treba samo kafa i malo čokolade.

Autor: Brankica Bjelić