Faze roditeljstva

Koliko kalorija potrošite dojenjem tokom jednog dana?

Da od majčinog mleka nema bolje hrane za bebu to je poznato. Ali naučnici su otišli i korak dalje pa su sproveli istraživanje i izračunali koliko kalorija žena troši tokom dojenja i došli do zaključka da se dobijenih 11 kilograma tokom trudnoće, može izgubiti za šest meseci nakon porođaja ako dojite vašu bebu!

Koliko kalorija potrošite dojenjem tokom jednog dana?

Odluka o tome hoće li žena dojiti ili ne jedna je od najvažnijih kada se porodi. Uz brojne prednosti za bebu, uključujući manji rizik od gojaznosti i bolje kognitivne sposobnosti, dojenje ima neverojatne prednosti i za majku.

Jedna od prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija. Ženske grudi zapravo postaju “fabrika” mleka tokom trudnoća, a svoju proizvodnju počinju 24 sata nakon porođaja. 30 mililitara majčinog mleka sadrži preko 20 kalorija, a beba koja se samo hrani majčinim mlekom pije oko 700 grama mleka na dan tokom prvih šest meseci života. Kada bi se prevelo, to bi značilo da dojenjem žena troši između 500 do 670 dodatnih kalorija dnevno. To je otprilike onoliko kalorija koje biste potrošili tokom 45 minuta vožnje bicikla. Iako vam možda ne izgleda kao nešto veliko, pokušajte da zamislite da vozite bicikl, 45 minuta, svakog dana.

Brz gubitak kilograma nakon porođaja

Dodatno trošenje kalorija obično dovodi do vidljivog i brzog gubitka kilograma u kombinaciji sa zdravim životnim stilom. Jedno istraživanje pokazalo je da nove mame koje doje izgube dvostruko više kilograma u prvoj godini nakon porođaja u poređenju s mamama koje nisu dojile - 4,9 kilograma u odnosu na 2,17 kilograma. Još jedna nedavna studija, u kojoj je učestvovalo 30 000 žena, otkrila je da se dobijenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti tokom šest meseci nakon porođaja isključivo dojenjem.

Međutim, to nije sve što se tiče kalorija i dojenja. Osim što troši kalorije, dojenje takođe može zategnuti srednji dio vašeg tela zahvaljujući oksitocinu, hormonu koji se oslobađa tokom dojenja. Oksitocin izaziva kontrakcije materice, i veoma je koristan tokom porođaja. A nakon porođaja, oksitocin koji se oslobađa tokom laktacije pomaže kod smanjivanja materice na veličinu pre trudnoće. Takođe, novi dokazi pokazuju da žene koje doje imaju nižu stopu kardiovaskularnih bolesti, ginekoloških karcinoma, pa čak i dijabetesa u poređenju s majkama koje nisu dojile.

Da li ste i do koliko meseci dojili svoju bebu?

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.hr&thelactationnutritionist.com