Faze roditeljstva

Vms Maja Kovačić – Odgovori na pitanja o izazovima tokom dojenja

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Vms Maja Kovačić – Odgovori na pitanja o izazovima tokom dojenja

Maja Kovačić – Odgovori na pitanja s kakvim se izazovima suočavaju majke tokom dojenja i kako prevazići probleme

Maja Kovačić, patronažna sestra u servisu kućnih poseta Babica&Bebica odgovara na pitanja koja su trudnice i dojilje postavile tokom vebinara pod nazivom “Izazovi tokom dojenja” održanog 22. maja.

PITANJA I ODGOVORI

P: Kako izgleda dojenje blizanaca u porodilištu posle carskog reza, kada donesu bebice i da li je potrebno početi odmah sa izmlazanjem? (Milana)
O: Početak dojenja kod blizanaca rođenih u terminu ne treba odlagati već započeti što pre. Idealno bi bilo prvi podoj obaviti u prvom satu. Ako su bebe prevremeno rođene važno je započeti sa izmlazanjem što pre. Preporuka je izmlazati se bar 8 puta u toku 24 sata, kako bi se grudi stimulisale za proizvodnju mleka.

P: Da li posle dojenja bebe treba da se izmlaza dojka na kojoj je beba sisala ako je ostalo još mleka? (Ivana)
O: To je veoma individualno a sve zavisi od količine mleka u samoj dojci. Ako je dojka i nakon podoja puna mleka i tvrda, svakako je potrebno da se majka izmlaza do olakšanja. Ukoliko je dojka meka, nije potrebno izmlazati dojku.

P: Koji su Vaši saveti za dojenje blizanaca? Da li treba dojiti obe bebe istovremeno, ako bebe neće odmah da sisaju da li krenuti sa dohranom ili biti uporan sa pokušavanjem dojenja? (Aleksandra)
O: Dojenje blizanaca zahteva duplo više vremena i energije nego kao kad se doji samo jedna beba. I zato je veoma važno da zauzmete ugodan položaj u kojem možete svoje bebe nežno prisloniti na dojke. Da li će mama hraniti obe bebe istovremeno ili će se odlučiti za pojedinačni podoj zavisi od potreba beba. Ukoliko se bebe hrane na zahtev redosled dojki nije bitan, mama može staviti bebu na različitu dojku svaki put, može menjati dojke bebama na svaka 24 sata ili odredite jednu dojku jednoj bebi a drugu drugoj.

P: Moja prijateljica u Australiji nakon 37.nedelje izvlači sebi kolostrum špricem. Ovo joj je treća trudnoća. Da li možete objasniti razloge za ovu praksu ako imate neka saznanja o tome? (Vanja)

O: Skladištenje majčinog mleka pre porođaja od 37. nedelje je studija koja prati trudnice dijabetičare. Ideja je da majke od 37. nedelje pokušaju da prikupljaju mleko koje bi se dalo njihovim bebama odmah po rođenju. Prvi rezultati su pokazali da veliki broj žena ne može da izmlaza mleko pre porođaja. Sve u svemu, to nije preporuka, niti je izmlazanje mleka pre porođaja potrebno. Pustite da priroda odradi svoje, beba je najbolja stumulacija dojenja i “pumpica” za pražnjenje dojki.

P: Koji je postupak dojenja kod uvučenih bradavica? (Milica)
O: Važno je znati da beba može pravilno da sisa i kada su bradavice male, ravne ili uvučene. Bebu samo treba pravilno postaviti na dojku, tako da je bradavica duboko u ustima. Beba će sisati tako što će pritiskati areolu, a ne bradavicu. Kod uvučenih bradavica može se koristiti i silikonska bradavica odgovarajuće veličine.

P: U porodilištu donose bebu 3 puta dnevno po 15 min. Koliko puta treba de se izmlazam, da ne bih imala problem kasnije jer beba nije bila često na dojci? (Vera)
O: Preporuka je izmlazati se na svaka 3 sata (8 puta za 24 sata), kako bi se grudi stimulisale za proizvodnju mleka, ili ukoliko su pune mleka da bi se praznile kako bi se izbegle poteškoće. Kada budete neprekidno uz bebu, dojićete je na zahtev.

P: Koje su indikacije za korišćenje silikonskih bradavica? Da li se posle njihovog korišćenja može preći na dojenje bez njih i nakon kog vremena? Da li je potrebno kupiti pumpicu za izmlazanje pre porodjaja ili sačekati neko vreme? (Dragana)
O: Silikonske (veštačke) bradavice odgovarajuće veličine su pomagala pri dojenju koja se koriste kod ravnih ili uvučenih bradavica i ragada.
Čim se reši prepreka koja je uslovila upotrebu silikonskih bradavica, majka može da prestane da ih koristi, a vremenska upotreba je individualna. Kako se beba ne bi navikla na silikonske bradavice, u toku podoja treba kombinovati dojenje sa i bez silikonskih bradavica, kako bi beba mogla  postepeno da se navikava na podoj bez silikonske bradavice.
Pumpica za izmlazanje nije neophodna u prvim danima nakon porođaja, i savet je da se sa kupovinom sačeka, jer se nikada ne zna da li će vam zaista i zatrebati. Istraživanja su pokazala da je u prvim danima ručno izmlazanje korisnije od izmlazanja pumpicom.

P: Da li je moguće dojiti bebu ukoliko imam u potpunosti cistične grudi? (Mirjana)
O: Cistične grudi nisu prepreka za dojenje, a savet kako i na koji način da pripremite grudi za podoj potražite od patronažne sestre.

P: Možemo li preventivno stavljati obloge, pre i posle podoja? (Ivana)
O: Oblozi su preporuka i veoma su korisni. Savet da li  treba da koristite obloge pre i posle podoja daće Vam sestra iz laktarijuma u porodilištu ili patronažna sestra kada dođete kući. Svaki savet je induvidualan i zahteva procenu profesionalne osobe.

P: Da li je po završetku perioda dojenja neophodno popiti hormonsku pilulu ili mleko samo prestaje da nadolazi? (Jasmina)
O: Dojenje se vremenom spontano završava i bez upotrebe bilo kakvih preparata i lekova. Ukoliko imate puno mleka a odlučite se za prekid dojenja, posavetujete se sa svojim ginekologom da li je potrebno uvođenja bilo kojih lekova.  

P: U toku trudnoće na areoli mi se pojavila mala viseća bradavica. Da li će otpasti sama nakon porođaja ili je treba tretirati i na koji način? Hoću li moći da dojim? (Jovana)
O: Na areoli se nalaze male “grbice”, Montgomerijeve žlezde, koje su zadužene za lučenje zaštitnog lipidnog sloja koji premazuje bradavicu i areolu. Montgomerijeve žlezde očvrsnu kada vam je hladno, slično kao i sama bradavica, a postaju istaknutije u toku trudnoće i dojenja.
Da li i na koji način treba tretirati promenu koju ste uočili, odlučiće Vaš izabrani ginekolog na osnovu pregleda bradavice.

P: Da li je potrebno da presvlačimo bebu nakon svakog dojenja tj. pri prelasku sa jedne dojke na drugu? (Milena)
O: Svaka beba i mama imaju svoj ritual pre, tokom i nakon dojenja. Ako se beba uspava na jednoj dojci i nije bila aktivna tokom podoja, može da se presvuče kako bi se razbudila da bi nakon presvlačenja nastavila podoj na drugoj dojci. Nekim beba će to prijati, a nekim ne.

P: Da li postoje neke namirnice i hrana koju ne bismo smele da koristimo ako dojimo? (Vera)
O: Postoji veliki broj zabluda vezanih za ishranu majke koja doji, zbog kojih mnoge majke izbacuju iz svoje ishrane određene namirnice. Nema naučnih dokaza da bi iz ishrane majki koje doje preventivno trebalo izbaciti neke namirnice zato što bi mogle da izazovu alergiju kod bebe.
U periodu dok dojite bebu pokušajte da se što kvalitetnije hranite i unosite dovoljno tečnosti. Prednost dajte svežoj i kuvanoj hrani, izbegavajte prženu hranu, suhomesnate i dimljene proizvode, kao i nedovoljno termički obrađeno meso. Preporuka je da imate 5 obroka dnevno (3 glavna i 2 užine) i da jedete sve vrste namirnica.

P: Kako održavati higijenu bradavica pre, odnosno posle podoja? (Vesna)
O: Beba najviše voli mamin prirodni miris, koji joj pomaže da pronađe bradavicu, lakše uhvati i aktivnije sisa. Zato dojka a posebno bradavica ne treba da se pere pre početka podoja. Higijena dojki se održava kao i higijena celog tela, tuširanjem jednom u toku dana uz korišćenje neutralnog sapuna.
Pre samog početka podoja obavezno dobro oprati ruke toplom vodom i sapunom. Zatim istisnuti nekoliko kapi mleka iz dojki i premazati bradavice i areole kako bi beba osetila miris i ukus mleka. Nakon završenog podoja istisnuti nekoliko kapi mleka i ponovo premazati bradavice i areole i osušiti ih na vazduhu.Dojke što češće izlagati vazduhu.

P: Da li dojenje na zahtev podrazumeva da čekamo na početku i više od 3 časa ukoliko beba ne traži da sisa? (Katarina)
O: Majčino mleko se brzo vari, tako da bebe koje sisaju brže ogladne. Pre nego što se uspostavi ustaljena proizvodnja mleka prema potrebama vaše bebe, dojenje bi trebalo da bude na zahtev bebe, odnosno što češće, kada beba želi. Češće dojenje pomaže u stimulisanju proizvodnje mleka tokom prvih nedelja. Beba bi u prvom mesecu trebalo da sisa 8 do 12 puta dnevno, što znači u periodu od sat i pô do tri sata. Kod novorođenih beba ne bi trebalo da prođe više od 3 sata između dva podoja, a noću ne više od 4 sata.
Kako beba bude rasla sisaće ređe i uspostaviće ustaljeni ritam obroka. Do drugog meseca dojena beba će verovatno smanjiti broj obroka na 7 do 9 podoja dnevno.

P: Beba je ostala na intenzivnoj nezi u bolnici. Odmah nakon porođaja počela sam sa izmlazanjem i kolostrum sam sačuvala u zamrzivaču.. Da li će joj jednako značiti kada dodje iz bolnice da joj prvo to mleko dam? (Jelena)
O: Naravno da će joj značiti! Kada beba dođe iz bolnice uspostavite kontakt koža na kožu, stavite bebu na grudi da sisa, podstaknite dojenje, a sačuvano mleko možete ponuditi bebi kašičicom nakon podoja ili kao zaseban obrok.

P: Da li smemo da vežbamo tokom dojenja? Da li vežbanje menja sastav mleka i smeta bebi? (Valentina)
O: Umerena fizička aktivnost je veoma korisna za žene u postporođajnom periodu, a kako bi bilo bezbedna za Vas i bebu, poželjno je da se bavite sportom isključivo onda kada se dobro osećate i da obratite pažnju na to šta Vam telo govori. Ukoliko se desi da se ne osećate najbolje tokom treninga, odmah prekinite sa vežbanjem i konsultujte se sa lekarom.

P: Da su su bolje ručne ili električne pumpice za izmlazanje? (Mirjana)
O: Ručna ili električna pumpica su stvar ličnog izbora a što to se tiče samog učinka prilikom izmlazanja, razlika ne postoji. Važno je da je levak pumpice odgovarajuće veličine, kako ne bi oštetio bradavicu, i da se pumpica  pravilno koristi.

P: Možemo li se nakon dojenja izmlazati kako bi tata nahranio bebu za 2-3 sata? (Ivana)
O: Naravno, ukoliko imate dovoljno mleka, možete da se izmlazate iz obe dojke, a sačuvano mleko tata može dati bebi kašičicom.

P: Moja beba se probudi tokom noći više puta samo uhvati bradivicu i odmah se ponovo uspava. Do kada savetujete da dojim bebu tokom noći?. (Nataša)
O: Svaka beba je jedinstvena, svaka beba ima svoje potrebe. U prvim nedeljama lučenje prolaktina, „glavnog“ hormona za proizvodnju mleka, najveće je noću. Dete noćnim hranjenjem dobija jednu trećinu ukupnih dnevnih kalorija i zato je važan noćni podoj. Noćne podoje će beba sama izbaciti kada joj ne budu više potrebni.

P: Šta se od prirodnih preparata pokazalo kao najbolje za podsticanje laktacije? (Nataša)

O: Biljni preparati i čajevi se koriste širom sveta, sa željom da se podstakne laktacija ali oni mogu biti samo pomoćno sredstvo. Grčko seme ili piskavica je jedno od najpopularnijih. Važno je da kupujete standardizovane proizvode od proverenih proizvođača a koji preparat će kome biti najefikasniji je potpuno individualno.

By Bebologija