Faze roditeljstva

TATA - heroj od prvog dana

Uloga tate u savremenoj porodici modernog doba se u značajnoj meri promenila i istakla ravnopravan odnos oca u podizanju deteta.

TATA - heroj od prvog dana

Partnersko roditeljstvo, tj. značaj očeve pomoći mami i bebi od prvog dana života, proizilazi iz niza pozitivnih primera, gde angažovanje oca otvara nove potencijale za razvoj bebe i međusobnog odnosa svih članova porodice.

Porodica se proširuje dolaskom bebe na svet, a „radno mesto-tata“ počinje od tog dana. Očeva figura je nezamenjiva u detetovom odrastanju.

Očinstvo u nekoliko koraka: beba ima i vaše gene , sastavni ste deo bebine istorije, njenog bića. Veoma ste bitni partnerki, kada ste uz nju od početka, lakše doji bebu i smanjuju se rizici od postporođajne depresije. Preskačete prepreke ranog roditeljstva držeći se za ruke. Deca koja imaju lep odnos sa ocem imaju razvijenije društvene osobine i postižu bolje rezultate u školi. Bliskost tate i bebe je važna za dečije mentalno zdravlje. Budite dobar otac i kada dođe vreme dete će takođe biti dobar roditelj.

Sve ovo i još mnogo toga pozitivnog su dokazala mnogobrojna istraživanja.

Roditelji su za decu prozor u svet. Preko njih dete upoznaje druge ljude, kulture, odnose i stiče neophodna saznanja. Dok majka unosi stabilnost u život mališana, otac stvara osećaj za rad i omogućava siguran kontakt sa okolinom.

Kratko „uputstvo“ za mlade očeve

Vreme – najbolji način da se oslobodite strahova vezanih za bebu jeste da provodite sa njom što više vremena. Naravno, na ovaj način uspostavićete najbolji kontakt sa njom, pozitivno ćete uticati ne samo na emotivni već i na njen kompletni razvoj.

Emocije – vaše emotivno stanje beba će prepoznati i ono će se „preneti“ i na nju. Zato, trudite se da kontrolišete način na koji joj govorite, pokušajte što više da se osmehujete, pričate sa njom i da joj pevate, ako smatrate da niste muzikalni, bebi će to ipak biti najlepša pesma.

Obaveze – nikada nemojte zaboraviti da je za razvoj vaše bebe veoma bitno prisustvo oba roditelja. Ne bi trebalo da se „krijete“ iza velikog broja poslovnih obaveza i na taj način propustite one najslađe obaveze prema svojoj bebi, tako se lišavate ogromnog zadovoljstva koje bavljenje detetom pruža.

Tate pre rođenja bebe – informišite se o trudnoći i porođaju koliko god možete da bi ste znali kroz šta vaša partnerka prolazi i pravite joj društvo kada ide na preglede. Ona će sigurno biti srećna zbog vašeg novostečenog znanja. Zajedničkim sticanjem znanja ulivate joj sigurnost i poverenje, bićete oslonac i podrška u predstojećim izazovima. Vaš zadatak je da ona bude vesela i srećna. Čak će i vaš smiren glas uticati na njeno pozitivno raspoloženje. Time ćete joj pomoći da odagna uznemirujuće misli i brige.

Tata i dojenje – Uobičajeno je mišljenje da je dojenje isključivo majčinski svet, ali da bi dojenje bilo uspešno uloga oca je veoma značajna. Informišite se o dojenju dok je beba još u stomaku. Omogućite mami i bebi udoban, miran kutak za dojenje. Prinesite bebu mami na podoj, kad god ste u mogućnosti. Dodajte mami čašu vode nakon podoja, a bebu podignite da podrigne. Milujte, grlite, ljuljuškajte vašu bebu, pričajte bebi.

Ako majka nije uz dete ili je jako iscrpljena, otac može sam da nahrani bebu maminim izmlazanim mlekom. Na taj način beba će biti sita, a majka će moći da se odmori.

Tate, osluškujte potrebe mame za vreme dojenja, budite topli, nežni, strpljivi. Bodrite je i hrabrite u emotivnim momentima. Tražite rešenja. Pokažite delima da Vam je stalo. Podelite zajedno kako vesele, tako i krizne situacije.

Drage tate, čak i ako većinu dana provodite na poslu i ne prisustvujete svakom podoju, barem jednom u toku dana budite tu jer vi ste mami najveći oslonac, kako u dojenju i nezi bebe, tako i u podizanju porodice.

Svaka emocija, topla reč, nežni momenat sa vašom bebom, stvara čvrste temelje za sigurniju i srećniju budućnost cele porodice. Tate, vaš osmeh je mamin osmeh a sve to je najvredniji osmeh vaše bebe.

Savet za sve buduće očeve

- Ne plašite se svog neiskustva u odnosu sa novorođenčetom. Vaša beba želi tatu, baš takvog kakav jeste. U svom roditeljstvu, koje traje 24 sata tokom dana, jedan sat izađite iz svoje uloge roditelja i budite svojoj partnerki dečko, prijatelj, suprug, ljubavnik… budite podrška jedno drugom, jer tako činite najbolje za svoje dete – poručuje Snežana Malešev, supervizor servisa Babica&Bebica. 

Pripremila: Vesna Stanimirović Izvor: halobeba.rs