Faze roditeljstva

Tata na porođaju - priča koja će vas nasmejati do suza

Zbog nesigurnosti ili straha mnogi očevi odustanu u poslednjem trenutku od namere da budu sa svojom suprugom u sali prilikom porođaja

Tata na porođaju - priča koja će vas nasmejati do suza

Prisustvo očeva u mnogim porodilištima je besplatno, ali statistika kaže da u frekventnijim bolnicama, na 25 porođaja tek jedan suprug prisustvuje čudesnom činu.

Iskustvo babica kaže da se za ovu uslugu uglavnom odlučuju muževi žena koji borave u inostranstvu.

Pre ulaska u salu za porođaj budući tata neophodno je da uradi briseve, da bude zdrav, adekvatno obučen.

Umesto supruga u porođajnoj sali može da bude bliska osoba koju trudnica izabere. To je najčešće kuma ili majka porodilje.

Ginekolozi tvrde da su muškarci kada ugledaju bebu u prvim minutima života, obično prvo malo uplašeni.

Jedan hrabri tata podelio je sa Bebologijom svoje iskustvo koje nikada neće zaboraviti.

Bio sam jako motivisan od početka trudnoće da prisustvujem porođaju. Pripremio sam se i stalno sam pitao doktore da li će me pustiti da od prvog momenta budem u porodilištu pored svoje supruge. Kada je porođaj počeo, bio sam pored supruge gotovo do samog kraja porođaja. I čak sam aktivno učestvovao, govorio joj kako da diše i sve što sam naučio u školi roditeljstva.

Kada sam shvatio da je porođaj vrlo blizu, pitao sam: "Da li mogu da izađem i da popijem kafu pa da se vratim kada se sve završi?"

Doktori su me pustili. Presvukao sam se, otišao na kafu u obližnji kafić i vratio se stvarno kada je sve bilo gotovo. Čak je i supruzi to bilo smešno.

cover foto: bebephotography.com.au