Faze roditeljstva

Treba li da vas brine: Zatvor posle porođaja

Čak iako niste imali problema sa opstipacijom (zatvorom) tokom trudnoće, ona vam se sada može javiti. Dajte svom organizmu nekoliko dana vremena da creva počnu funkcionisati kako treba. A zašto se zatvor javlja i kako problem rešiti, pročitajte?

Treba li da vas brine: Zatvor posle porođaja

Ako ste imali dugotrajan porođaj tokom koga niste smeli da unosite hranu, verovatno će vašem organizmu trebati dan ili dva da počene da prazni creva, jer se u crevima jednostavno ništa ne nalazi. Ako ste imali carski rez vašim crevima će trebati tri do četiri dana da počnu funkcionisati kako treba.

Zatvor je često loša strana porođaja na koju malo žena biva upozoreno. Ponekad prođe i po nekoliko dana pre nego što prvi put, nakon porođaja, imate stolicu. Naročito ako ste se „pocepale“, dehidrirale zbog dužine porođaja, izgubile dosta krvi ili niste unosile dovoljno vlakanaste hrane pre porođaja, prvi odlazak u toalet se može pretvoriti u gadan stes. Čak iako nemate zatvor, možda neko vreme nećeti prazniti creva zato što na primer hormon progesteron, kao i sam porođaj usporavaju kretanje svarene hrane kroz probavni trakt. Osim toga, debelo crevo se isprazni pre a vrlo često i tokom samog porođaja (ako toga često žene ni nisu svesne) što samo dodatno odlaže potrebu za odlazak u toalet.

Možda vas zanima:  Šta vas čeka posle vaginalnog porođaja


Ovaj problem možete izbeci tako što ćete unositi dosta tečnosti i jesti sveže voće i povrće. Ukoliko već dođe do zatvora, nastojte da odete u kupatilo čim se javi potreba, pa čak i ako strepite od onoga što vas čeka. Mnoge žene posle porođaja imaju problem sa velikom nuždom zbog straha da se rana "ne pocepa" ako je rađena epiziotomija. Zbog toga dolazi do nagomilavanja i stvrdnjavanja stolice, što vremenom još više otežava situaciju.

Prva stolica se očekuje dva do tri dana posle porođaja, a ako izostane - daju se tablete koje izazivaju pojačan rad creva. Takođe, treba znati da porodilja a ne može da bude otpuštena iz porodilišta dok ne dobije stolicu, što dodatno opterećuje porodilju.

Osim što je važno je da se unosi dovoljno tečnosti, ako ne dođe do spontanog pražnjena creva nakon dvadeset četiri do četrdest osam sati posle porođaja, preporuka je da se uzme neki laksativ.

Ukoliko ni to ne pomogne, preporučuje se da sednete na wc šolju, po mogućstvu tako što ćete podići noge na malu stoličicu i osloniti se laktovima na kolena,  a onda pokušati da se potpuno opustite u tom položaju. U slučaju da se ništa ne desi, možete vežbom podstaći pokretanje creva. Stavite jednu ruku na donji deo stomaka, a drugu na struk, a onda stegnite stomačne mišiće. Ono što bi trebalo da osetite kako vas je jedna ruka pomera u jednu a druga u drugu stranu. Zatim uradite suprotno i izbacite stomak. Ponovite vežbu desetak puta i završite snažnim uvlačenjem stomaka. Ako se i dalje ništa ne događa, ne stidite se i obratite se za pomoć babici ili lekaru.

Korisni saveti

  • Važno je da se što više krećete i da biste izbegli zatvor. Opstipacija je čest problem nakon porođaja, a ležanje će samo pogoršati stanje. Nakon carskog reza se ne očekuje da prvih dana imate stolicu zbog klistiranja i toga što nećete jesti pre i nakon operacije neko vreme
  • Kako bi izbegli zatvor, važno je i da jedete hranu bogatu vlaknima. Verovali ili ne, žvake mogu da pomognu da creva ponovo počnu da rade.
  • Pijte puno vode tokom dana, najmanje 6-8 čaša vode na dan. Ako dojite potrebno vam je još više vode. Jedna čaša ceđenog soka od svežeg voća može biti od velike koristi a nekima pomaže i čaša mlake vode na prazan stomak.

Pripremila: Vesna Stanimirović