Faze roditeljstva

Trećina zaposlenih mama svog partnera vidi kao još jedno dete

I pored partnera trećina mama koje rade (33%) oseća se kao da su samohrane. Ko je kriv za duplo opterećenje majki? One same, jer žele da sve bude savršeno, ili društvo koje od njih to očekuje?

Trećina zaposlenih mama svog partnera vidi kao još jedno dete

Zaposlene mame su pod stresom. Deca, kuvanje, karijera, bolesti: sve to treba ispratiti i dovesti u balans. Međutim, većina mama se sukobljava sa iscrpljenošću, glavoboljama, poremećenim snom ili depresijom. Neke žene čak osećaju i manjak samopouzdanja misleći da nisu dovoljno dobre mame ili supruge. Pored toga, mame žele da u svim obavezama budu savršene: da li su za to same krive?

Da li jedna mama zaista može da izbalansira posao, decu i kuću, a da pritom ona sama ne trpi mnogo? Zapravo, prema jednoj aktuelnoj studiji iz Nemačke više od dve trećine žena misli da može. Međutim, realnost izgleda potpuno drugačije: problemi kao što su burn-out, poremećaji sna i depresija kod zaposlenih mama sve su češća pojava iz godine u godinu. 

Činjenica je da je skoro pa nemoguće postići sve: davati se 100% na poslu, čak i kada je dete bolesno, briga oko dece, kupovina poklona za rođendan, organizovanje majstora u kući kada treba, kupovina i spremanje jela i na kraju davanje potrebne pažnje i partneru. Svaka druga žena je imala grižu savesti da zapušta porodicu, partnera ili prijatelje.

Većina majki svoje potrebe stavlja na poslednje mesto. Prema ovoj studiji skoro polovina zaposlenih mama pre svega zapostavlja sebe. Jer, odakle imati slobodnog vremena? Sve mora da teče besprekorno, sve treba da bude idealno, reklo je 7 od 10 žena. U skladu sa tim mnoge majke izlažu sebe pritisku.

100 posto na poslu, 100 posto mama = 200 posto

Jer na kraju krajeva i društvo od njih očekuje da sve teče bez problema. Inače, mi i danas imamo generaciju menadžera na top pozicijama koji su odrastali u vremenu kada su njihove majke mogle i morale da se staraju o deci u tradicionalnoj ulozi domaćice. Shodno tome oni očekuju od svojih saradnica potpunu angažovanost, čak i kada je dete bolesno kod kuće. Da li su onda žene same krive što se brinu? Da li su one same krive što žele da dobro rade svoj posao i da ujedno preuzmu svu odgovornost za svoju decu? Kako bi to trebalo da funkcioniše?

Trebalo bi da i tata nosi deo obaveza i tereta. Međutim, to je moguće tek delimično: prema studiji 33 % zaposlenih mama svog partnera vidi kao još jedno dete. I umesto da se objašnjavaju i ubeđuju sa partnerom, žene radije same završavaju posao brže i naravno pod stalnim pritiskom vremena. 51% majki je izjavilo da će radije same odvesti decu u krevet, nego da se ubeđuju sa partnerom da bi on to mogao da uradi. Više od dve trećine zaposlenih majki kaže da uvek daju 120 % - što i dalje često nije dovoljno. Skoro svaka druga ispitanica (46%) ima grižu savesti da zapostavlja porodicu, partnera ili prijatelje.

Za potrebe ove studije Institut Rheingold  je ispitao više od 1000 žena starosti između 20 i 50 godina.

Kako vi organizujete svoju svakodnevnicu u porodici? Podelite svoja iskustva sa nama i dajte savete drugim mamama ukoliko mislite da se odlično snalazite u svim ulogama.

Izvor: Studija Working Mom Studie 2017, sprovedena od strane Instituta Rheingold u Kelnu 
Ceo tekst: http://rtlnext.rtl.de