Faze roditeljstva

Mame pitaju: 5 pitanja - 5 odgovora o dojenju

Dojenje je izazov za svaku majku. Nema dojilje koja se tokom ovog perioda nije našla u situaciji koja je zbunila, zabrinula, dovela u dilemu kako dalje...

Mame pitaju: 5 pitanja - 5 odgovora o dojenju

O tome s kakvim se izazovima suočavaju majke tokom dojenja i kako prevazići probleme mame su pitale vms Maju Kovačić, patronažnu sestru u servisu kućnih poseta Babica&Bebica.

1.

* Koje su indikacije za korišćenje silikonskih bradavica? Da li se posle njihovog korišćenja može preći na dojenje bez njih i nakon kog vremena? Da li je potrebno kupiti pumpicu za izmlazanje pre porođaja ili sačekati neko vreme?

- Silikonske (veštačke) bradavice odgovarajuće veličine su pomagala pri dojenju koja se koriste kod ravnih ili uvučenih bradavica i ragada.
Čim se reši prepreka koja je uslovila upotrebu silikonskih bradavica, majka može da prestane da ih koristi, a vremenska upotreba je individualna. Kako se beba ne bi navikla na silikonske bradavice, u toku podoja treba kombinovati dojenje sa i bez silikonskih bradavica, kako bi beba mogla  postepeno da se navikava na podoj bez silikonske bradavice.
Pumpica za izmlazanje nije neophodna u prvim danima nakon porođaja, i savet je da se sa kupovinom sačeka, jer se nikada ne zna da li će vam zaista i zatrebati. Istraživanja su pokazala da je u prvim danima ručno izmlazanje korisnije od izmlazanja pumpicom.

Maja Kovačić, patronažna sestra servisa Babica&Bebica

2.

* Da li dojenje na zahtev podrazumeva da čekamo na početku i više od 3 časa ukoliko beba ne traži da sisa?

- Majčino mleko se brzo vari, tako da bebe koje sisaju brže ogladne. Pre nego što se uspostavi ustaljena proizvodnja mleka prema potrebama vaše bebe, dojenje bi trebalo da bude na zahtev bebe, odnosno što češće, kada beba želi. Češće dojenje pomaže u stimulisanju proizvodnje mleka tokom prvih nedelja. Beba bi u prvom mesecu trebalo da sisa 8 do 12 puta dnevno, što znači u periodu od sat i pô do tri sata. Kod novorođenih beba ne bi trebalo da prođeviše od 3 sata između dva podoja, a noću ne više od 4 sata.
Kako beba bude rasla sisaće ređe i uspostaviće ustaljeni ritam obroka. Do drugog meseca dojena beba će verovatno smanjiti broj obroka na 7 do 9 podoja dnevno.

Možda vas zanima:  Uživajte u prvim danima kod kuće sa bebom

 

3.

* Kako održavati higijenu bradavica pre, odnosno posle podoja?

- Beba najviše voli mamin prirodni miris, koji joj pomaže da pronađe bradavicu, lakše uhvati i aktivnije sisa. Zato dojka a posebno bradavica ne treba da se pere pre početka podoja. Higijena dojki se održava kao i higijena celog tela, tuširanjem jednom u toku dana uz korišćenje neutralnog sapuna.
Pre samog početka podoja obavezno dobro oprati ruke toplom vodom i sapunom. Zatim istisnuti nekoliko kapi mleka iz dojki i premazati bradavice i areole kako bi beba osetila miris i ukus mleka. Nakon završenog podoja istisnuti nekoliko kapi mleka i ponovo premazati bradavice i areole i osušiti ih na vazduhu. Dojke što češće izlagati vazduhu.

4.

Da li posle porođaja carskim rezom, odmah treba početi sa izmlazanjem pumpicom? 

- Nema potrebe da koristite pumpicu u porodilištu. Mleko će krenuti u nekom trenutku, možda drugi ili treći dan. Stavljajte bebu na grudi i ako nemate mleka, jer to je najbolja stimulacija. Važno je da razumete kako laktacija funkcioniše i da pratite sebe i bebu. Svaka dojilja i beba imaju individualne potrebe, ritam i sklad kada je dojenje u pitanju.

Možda vas zanima: Iz ugla pedijatar: Ne postoji univerzalan recept za dojenje

 

5.

Kako da znam kada je beba dovoljno posisala? Zašto dobar deo onog što pojede povrati? Kako da znam da joj preparat protiv grčeva zaista pomaže?

- Pustite bebu da sisa sve dok sama ne pusti i okrene glavu od dojke. Mnoge bebe bljuckaju. To se dešava jer mišić između jednjaka i želuca, u prvim mesecima života, nije dovoljno čvrst. Češće bljuckaju bebe koje brzo i halapljivo sisaju. Takođe, bljuckanje se javlja i onda kada mama zbog svoje nesigurnosti, insistira da beba sisa više nego što joj je potrebno. Grčevi su proces u sazrevanju digestivnog trakta. Ne ostavljaju posledice po bebu ali neutešan plač bebe roditeljima često veoma teško pada. Ne postoji idealan lek protiv grčeva. Isprobani su mnogi preparati i postupci, ali bez dokazane koristi. Zato je najvažnije da pratite kako vaša beba reaguje, ako joj je bolje nakon davanja preparata znači da joj odgovara, ukoliko ne, izbacite ga iz upotrebe. I ne zaboravite, grčevi će proći sami od sebe u određenom trenutku.

Pripemila: Vesna Stanimirović
By Bebologija