Faze roditeljstva

Masaža u trudnoći - da ili ne?

Masaža je dragocena samo ako se u njoj uživa, kada buduća mama istinski oseti potrebu za masažom, kada oseti da će prijati njenom organizmu, njenoj bebi, mozgu i duši. A postoji li periodu kada je treba izbegavati?

Masaža u trudnoći - da ili ne?

Od davnina, masaža se primenjivala kao vid lečenja, a popularna je i danas, u mnogim kulturama širom sveta. S obzirom na njeno blagotvorno dejstvo, masaža je korisna i za trudnice. U to nas je uverio i Peđa Filipović, kreator masaža i velnes koncepta, vlasnik Velnes Akademije PF:

- I masaža u trudnoći, kao i sve drugo što nam se dešava, treba da bude naš izbor, naše prepoznavanje nečega što nam prija. Nije istina da svim trudnicama prijaju masaže. Postoje žene koje više vole jogu, kao i žene koje u trudnoći ne vole da ih neko dodiruje... Znači, masaža jeste divna karika u lancu čuvanja zdravlja, buđenja dobrog raspoloženja i podsticaja lučenja hormona oksitocina... Međutim, ne bi trebalo da bude lepota koja se nameće - zato što je to «fensi», da bi se reklo da je žena «bila na masaži»!? Pa da trudnica dođe «iz fazona»... - kaže Peđa Filipović.

Može li trudnica da se bezbedno prepusti masaži?

- Odgovarajuća, kvalitetna masaža se preporučuje od prvog dana trudnoće. Između ostalog, ona je važna i zbog psihološkog «modela» buduće mame - jer sama trudnoća, odnosno «drugo stanje» menja njen mentalni stav i raspoloženje. U današnje vreme, trudnice sve više brinu zbog mnogih stvari iz svog okruženja: ispravnosti namirnica koje konzumiraju, prisustva teških metala, odloženog dejstva uranijuma... Brinu zbog bakterija i virusa koji su svuda oko nas i eventualnih malformiteta ploda koji mogu da se dogode zbog njihovog uticaja. Sve to stvara određenu dozu nemira. Svaka žena razmišlja: «Samo da mi se dete rodi zdravo, da se porođaj obavi kako treba»... tako da masaža - koja opušta, deluje smirujuće, zapravo ima antistres efekat. Zbog toga tretmani u trudnoći prijaju i bebi, do koje stižu sve majčine vibracije, a koje ona i te kako oseća u prenatalnom periodu.

I na fizičkom planu, masaža mnogo znači, posebno u kasnijem periodu trudnoće - kada dođe do otoka u nogama, bola u leđima i bolnog spazma (grča) mišića u međulopatičnom i ramenom delu tela. Izvanredan efekat masaže je u tome da opusti mišiće koji su zbog pritiska bebe u maloj karlici napeti, što se uz uvećanu telesnu težinu negativno odražava na limfne puteve i krvne sudove.

Do kog perioda trudnoće je masaža moguća?

- Do poslednjeg dana graviditeta. U mojoj praksi je bilo mnogo trudnica koje su podvrgavane masaži do dana uoči porođaja. Najlepše od svega je što su tokom samog porođaja bile relaksirane.

To su one mame koje su masažu kombinovale sa psihofizičkim vežbama za trudnice, a sve to zajedno im je omogućilo da porođaj prebrode psihički opuštene, da kontrolišu svoje kontrakcije i pomognu svojoj bebi da dođe na svet na najmanje bolan način.

U čemu se ogleda doprinos masaže za vreme porođaja?

- Masaža doprinosi dobrom «unutrašnjem osećaju», što budi osećanje sigurnosti, dovodi do opuštanja napetih mišića, pomaže da osoba upozna svoje telo. Pomaže da preko dodira nauči gde su mišići meki, gde bolni, na kom delu treba da se najviše radi - u smislu načina držanja tela, disanja... Masažom se postiže omekšavanje mišićnih otvrdlina - da bi se cirkulacija poboljšala. Sa te strane, masaža trudnicama najviše pomaže u toku samog porođaja što dovodi do opšte relaksacije. U današnje vreme, koje je izuzetno stresno, doprinos masaže je u traženju balansa, ravnoteže fizičkog tela, uma i duhovnog bića. Ona budi tu harmoniju i vraća je ako je izgubljena.

Da li je za teraputa dovoljna samo želja trudnice za određenim brojem tretmana?

- Masaža u trudnoći nikada ne sme da bude bez konsultacije sa lekarom. Ukoliko postoji bilo kakav problem, naročito ako je trudnoća rizična - onda terapeut mora da poznaje indikacije i kontraindikacije, odnosno mora da zna šta sme a šta ne sme da radi. Kod težih trudnoća, izbegavaju se «kompletne» masaže. Terapeut nema kompetenciju da sam određuje, niti da  preporučuje masažu, ukoliko nije u komunikaciji sa lekarom koji vodi trudnoću. Jer, lekar određuje šta može da se radi po tom pitanju. U principu, trudnoća mora da bude stabilna. Ako žena leži svih devet meseci, kao što ima slučajeva, onda se  rade specijalni tipovi masaže, i uvek uz konsultaciju sa lekarom. Terapeut mora da bude upoznat sa dijagnostikom buduće mame, iako masaže koje se rade sa trudnicama nisu nimalo «grube», odnosno  «jake».

Masaža je divna karika u lancu čuvanja zdravlja, buđenja dobrog raspoloženja i podsticaja lučenja hormona oksitocina

Menja li se tip masaže na početku i u odmakloj trudnoći?

- Do četvrtog meseca dolaze u obzir sve lagane masaže nogu, ruku, leđa, ramenog i vratnog pojasa, glave i lica. Kasnije, u «zreloj» trudnoći, posebno kada dođe do bolnih, velikih otoka nogu i zadržavanja limfe - dozvoljene su samo tehnike specijalnih, blagih limfnih drenaža. Ne sme nikako da se radi «brza» masaža nogu, da se ne ubrzava cirkulacija limfe.  

Naravno da masaža stopala prija, ali u trudnoći se izbegavaju modeli refleksnih masaža, kako se ne bi na određen način dali lažni signali za kontrakcije. Zbog toga se izbegava i masaža unutrašnje strane butine, krsta i slabinskog dela. Terapeut može dobro da se posveti međulopatičnom delu, ramenima, kao i masaži stomaka - koja je uvek blaga, kod koje nema pritiskanja. Upravo se kod masaže stomaka dešava fina prenošenje energije, koju oseća beba, posebno ako je to peti, šesti, sedmi mesec trudnoće. Ako majka na masažu dođe uznemirena, takva je i beba. I ona se uznemiri, pa malo gurne ručicu, malo šutne nožicom, ali se ubrzo smiri i prosto osetite kako i ona uživa u svim čarima masaže, kako se opušta. Jednostavno, uočava se i da beba reaguje. 

Koji tip masaže se najčešće primenjuje kada su u pitanju trudnice?

- Moj lični stav je da treba primeniti takozvane holističke masaže, a to znači da terapeut radi «slušajući» telo koje masira. Ne postoji šema, ne postoje pokreti koji se po određenom redosledu izvode, nego se telo «oseća», a masaža kreira prema situaciji, grču, napetosti u tom trenutku. Postoji čitava lepeza masaža, ali trudnoća ne daje mogućnost svakoj.

Ne dolazi u obzir ni šiacu masaža, ni tajlandska, aromateraputska, niti refleksoteraputska masaža stopala... već se kod trudnica ide na jednostavniju priču. Jako je važno da se izbegavaju bilo kakve materije koje su po svom sastavu neka vrsta «hemije», teška ulja, ili primese nekih ulja - koje su, inače, u redu kada je reč o uobičajenoj masaži, ali ne i za trudnice. Jer, sve što se nanese u toku masaže, prolazi kroz kožu, kroz cirkulaciju. Zato se insistira da se koriste mlaka, prirodna ulja, koja mnogo više prijaju, kao što su: svetlo susamovo ulje, bademovo, maslinovo, avokadovo, ulje jojobe, semena grožđa, pšeničnih klica... Na tome se posebno insistira, jer se na taj način čuva beba.

U toku masaže, u organizmu se pokreću procesi detoksifikacije. Međutim, kod trudnica se više radi na relaksaciji, a manje na pokretanju toksina - zato što bi putem cirkulacije taj sadržaj svakako «prošao» i kroz bebu. Zbog toga se u trudnoći ne rade anticelulitne masaže, ali ni u vreme dojenja. Tada se ne rade se ni jake, grube masaže - da toksini iz maminog tela ne bi otišli u mleko, a kroz mleko stigli do bebe. U trudnoći se kroz masaže insistira na buđenju mira, buđenju lepote u čekanju trenutka da beba dođe na svet. Zbog toga, sve što se radi u tom periodu, radi se po jednom mirnom, takozvanom bonaca modelu.

Ko može da radi masažu trudnica?

- Obavezno je da to bude posebno obučen terapeut, koji ima medicinsko znanje. Neophodna je završena obuka za specijalne masaže trudnica, jer se one razlikuju od masaža za ostali deo populacije. To mora da bude osoba koja širi pozitivnu energiju, koja voli ljude, koja «oseća». Zbog toga je moj stav da bi za to trebalo da bude obučen suprug, odnosno otac deteta, da on bude taj koji svojom energijom stvara harmoniju. Da svih devet meseci učestvuje u čekanju bebe sa svojom partnerkom i da zajedno, opušteni, dočekaju njen dolazak - ističe Peđa Filipović.

V.S.