Faze roditeljstva

Infekcija Parvovirusom B-19 u trudnoći

Poznato je da virusna infekcija majke parvovirusom B19 (PV) može da bude preneta na plod. Infekcija dovodi do anemije (malokrvnosti) ploda. Kakve simptome izaziva ova infekcija i na šta treba obratiti pažnju pitali smo dr Vesnu Malobabić, ginekologa u Domu zdravlja Sremska Mitrovica.

Infekcija Parvovirusom B-19 u trudnoći

Infekcija parvovirusom B19 je česta, naročito kod dece. Antitela IgG na parvo B-19 virusa mogu se naći u 30 do 60 procenata odraslih osoba.

- Smatra se da oko 3% trudnica dođe u prvi kontakt sa virusom tokom trudnoće. Od infekcije majke do infekcije ploda prolazi prosečno oko 6 nedelja, a procenat prenošenja na plod je od 17 do 33%. Fetus je najosetljiviji ako do infekcije dođe u drugom trimestru (od 17. do 24. nedelje) – objasnila nam je dr Vesna Malobabić.


Dr Vesna Malobabić, ginekolog

Reč, dve o parvovirusu B-19

* Virus B-19 spada u grupu parvovirusa koji predstavljaju najmanju grupu DNK virusa pa otuda i potiče ime (parvo-mali)

* Rezervoar ove infekcije je čovek, izvor infekcije je sekret respiratornog trakta i spada u grupu kapljičnih infekcija

* Parvovirus B-19 izaziva oboljenje koje se naziva Peta bolest (Erythema infectiosum – infektivni eritem)

Kada posumnjati na infekciju?

Kod dece se infekcija manifestuje crvenim osipom na licu i blago povišenom temperaturom, a kod odraslih se javlja i svrab po telu, kao i bolovi u kostima i zglobovima.

- Ukoliko do infekcije trudnice dođe u prvom trimestru, rizik od smrti ploda je od 1 do 11%, dok u trećem trimestru taj procenat pada na 0.3%. Parvovirus B-19 je citotoksičan za crvena krvna zrnca, tako da uzrokuje anemije (malokrvnost ploda) i kao posledicu toga hidrops ploda. 

Hydrops fetalis je stanje u kojem se kod ploda nakuplja tečnost u tkivu oko pluća, srca, stomaka ili pod kožom. U ovakvim trudnoćama dolazi i do povećane količine plodove vode (polyhydroamnion). Kada se razvije hidrops ploda može doći do intrauterine smrti, ali isto tako hidrops se može u potpunosti povući i žena će roditi zdravo dete.

Česti ultrazvučni pregledi

Dijagnoza se postavlja serološkim testovima. IgM anitela se nalaze u krvi deset dana nakon kontakta sa virusom a IgG ostaju i godinama.

- Trudnice kod kojih se dokaže infekcija sa parvo B-19 virusom moraju imati redovne (jednom nedeljno) ultrazvučne preglede. Anemija ploda se procenjuje ultrazvučno, na temelju doplerskog protoka kroz krvne sudove pupčanika i mozga ploda. Intrauterina transfuzija je oblik lečenja teškog hidropsa, ali tek nakon dvadesete nedelje trudnoće - ističe dr Malobabić i kaže:

- Infekcija B-19 virusom u trudnoći nije retka, ali na sreću u najvećem broju slučajeva prolazi asimptomatski ili se do dijagnoze dolazi u okviru ispitivanja uzroka postojanja povećane količine plodove vode, kada pored OGTT testa često radimo i serološko ispitivanje na ovaj virus.

Pripremila: V. Stanimirović
By Bebologija