Faze roditeljstva

10 načina za rešavanje mučnine u trudnoći

Uzroci mučnine se, osim za promenu hormonske slike, vezuju za pad šećera u organizmu, dehidraciju ili variranje krvnog pritska, dok neki čak tvrde da je mučnina zdrava. Jedini način da sebi olakšete jeste da isprobate sve i pronađete rešenje koje vama odgovara.

10 načina za rešavanje mučnine u trudnoći

Trudnička mučnina obično počinje da se manifestuje u šestoj nedelji. Kod većine budućih majki, ona nestaje oko dvanaeste nedelje trudnoće, mada se ponekad dešava da traje tokom svih devet meseci.

Iako stručnjaci ne znaju šta je pravi uzrok ove pojave, mnogi čak veruju da je mučnina prirodni mehanizam sprečavanja trudnica da pojedu nešto što bi moglo da naudi bebi. Međutim, postoje veoma efikasni načini da je ublažite ili, čak, eliminišete. 

mucnina_u_trudnoci

1. Prazan želudac

Jedite malo, ali često – prazan želudac u kombinaciji sa padovima nivoa šećera u krvi između obroka može da izazove osećaj gađenja prema hrani, kao i mučninu. Birajte namirnice vama prijatnog ukusa, a koje sadrže dosta proteina i ugljenih hidrata – poput krekera, keksa ili jogurta. Izbegavajte kaloričnu, začinjenu i masnu hranu. Ukoliko jaki mirisi hrane izazivaju mučninu, probajte da je jedete potpuno ohlađenu ili na sobnoj temperaturi, jer topla jela snažnije ispuštaju mirise.

2. Mučnina kao tokom putovanja

Akupresurni zavoji (narukvice) namenjeni su eliminisanju mučnine tokom putovanja, ali su podjednako efikasni i protiv jutarnje mučnine. Stavljaju se oko ručnog zgloba gde deluju na akupresurne tačke. Potražite ih u bolje snabdevenoj apoteci, a u slučaju da ne možete da ih nađete, proverite koje od pilula protiv mučnine mogu da koriste i trudnice.

3. Blagotvorna eterična ulja đumbira

Đumbir je odavno poznat kao efikasno sredstvo protiv jutranje mučnine. Koristite ga kao čaj ili kupite svež koren, izrendajte ga i pomešajte sa toplom vodom. Koren đumbira sadrži eterična ulja koja ublažavaju nadražaj na povraćanje.

4. Čaj od mente ili nane za opuštanje želudca

Ukoliko je baš đumbir ono što izaziva osećaj mučnine, onda pokušajte da rešite problem čajem od mente (nane). Ova biljka je poznata po svojim višestruko korisnim dejstvima, uključujući poboljšanje varenja i osvežavanja daha. Ovo poslednje biće vam naročito bitno u trenucima kada okončate svoje “druženje” sa… hm, toalet šoljom! Čaj od mente, ili nane, opušta želudac i creva što smanjuje grčeve i mučninu, kao i višak vazduha u želucu.

5. Vežbajte! 

Da, znamo da vam je to poslednja stvar na pameti, ali određen, umeren oblik fizičke rekreacije, kao što je šetnja na svežem vazduhu, poboljšaće vaše stanje. Pilates vežbe ili joga za trudnice takođe mogu da budu efikasni načini za ublažavanje jutarnjih mučnina i sticanje potrebne kondicije za “veliki” događaj.

mucnina_u_trudnoci

6. Nigde bez limuna

Pokušajte da pijete toplu vodu u koju ste iscedili limun umesto uobičajene šolje čaja. Takođe, držite koru svežeg limuna u plastičnoj kesici i pomirišite ga u slučaju da osećate mučninu. Nekoliko kapi aromoterapijskog ulja od limuna (ili esencije) u maramici delovaće na isti način.

7. Nagli pad šećera u krvi tokom noći

Pojedite proteinsku užinu (kuvano jaje ili sendvič sa praškom šunkom ili hladnom piletinom) pre odlaska u postelju, što će sprečiti nagli pad šećera u krvi tokom noći. Osim ako ne morate da ustajete u određeno vreme ujutro, najbolje je da to učinite lagano i postepeno. U slučaju da imate neku obavezu zbog koje morate da ustanete u određeno vreme, navijte budilnik pola sata ranije da biste izbegli žurbu. Takođe, držite na stočiću pored uzglavja paket krekera i termos sa čajem od mente (ili sa toplom vodom i limunovim sokom) – zalogaj ili dva pre nego što ustanete može da vas poštedi mučnine.

8. Homeopatija je bezbedno rešenje

Homeopatija predstavlja jedan od prirodnih načina lečenja koje možete da primenite bez štetnih posledica (ne možete da predozirate nijedno homeopatsko sredstvo!). Jedno od najčešće primenjivanih medikamenata protiv mučnine jesu pilule nux vomica, koje treba da se uzimaju pet dana u kontinuitetu, tri na dan. Naravno, možete prethodno da se obratite nekoj homeopatskoj ordinaciji u kojoj će vas upoznati sa osnovnim principima terapije, kao i sa primenom medikamenata a obavezno se pre početka korišćenja konsultujte sa svojim ginekologom.

9. Vitamin B6 

Vitamin B6 koristi se u terapiji jutarnje mučnine još od četrdesetih godina prošlog veka, iako nauka još nije otkrila pravi razlog njegove delotvornosti. Ipak, pre nego što ga uzmete, konsultujte se sa svojim lekarom. Ukoliko izaberete prirodne izvore ovog vitamina, znajte da ga najviše ima u bananama, smeđem pirinču, ribi, posnom mesu i jezgrastom voću.

10. Kesice - da umanjite moguću neprijatnosti

OK, ne radi se o terapiji, ali plastične kesice, bez kojih ne treba da napuštate kuću (bar u određenom perodu trudnoće) predstavljaju jedinu pravu “logistiku”. Ako ništa drugo, praktičnije je i manje neprijatno za vas i okolinu da povratite u kesicu nego na pod autobusa, ili u krilo vašeg saputnika!

Pripremla: Vesna S. Izvor: Lepota&Zdravlje