Faze roditeljstva

Šta beba ne voli da joj radite dok je u stomaku

Primetili ste da vaša beba reaguje na hranu, smeh, vaše pokrete? Pogledajte šta to beba ne voli kada radite.

Šta beba ne voli da joj radite dok je u stomaku

Kada žena zatrudni, ceo svet joj se preokrene i kreće pojačana želja za kupovinom najlepših stvari za novo biće koje će uskoro doći kući. .To što je beba u stomaku, ne znači da ne komunicira sa svojom mamom. Naprotiv!

Od isprobavanja hrane, udaranja, reagovanja na svetlost, sve do "mržnje" prema određenim stvarima koje mama voli da radi, bebe zaista rade svašta u stomaku. Ne verujete nam? Mom Junction je napravio spisak stvari koje mama često radi, a beba ih u stomaku ne voli.

Dug i intenzivan smeh

Često se kaže da kad je trudnica srećna, srećna je i beba. U ovom slučaju ovo je tačno, ali do određene granice. Ako se mama jako i dugo smeje (grohotom), beba se oseća kao da je iz mirnog plutanja u tečnosti bačena na trambolinu koja nikako ne prestane da je odbacuje. Pokušajte da izbegnete dugo i grohotno smejanje kako ne biste uznemirili bebu.

Stalno bockanje

U trećem trimestru, kada je beba već velika, mame je često bockaju prstima kako bi otkrile u kom se položaju nalazi. Beba voli kada mazite i dodirujete stomak, ali nemojte preterivati. Nikada ne znate šta beba trenutno radi u stomaku, a ako previše istražujete svojim prstima bockajući, ona može postati mrzovoljna i početi da beži od vašeg dodira.

Iznenadni i glasni zvukovi

Svi znamo da muzika deluje umirujuće, ne samo na bebe, već i na odrasle. Iako bebe mogu čuti samo prigušene zvukove unutar materice, one mrze iznenadnu buku. Držite svoj stomak podalje od glasnog miksera kad ste kod kuće, a kada ste napolju obratite pažnju na glasne sirene.

Mama pod stresom

Kako se majka oseća, tako se oseća i beba. Ako ste pod prevelikim stresom, količina vaših hormona naglo se podiže i eventualno može uticati na vašu bebu. Praktikujte tehnike relaksacije, poput dubokog disanja, meditacije ili joge, bilo što što će vas učiniti opuštenijom. 

Previše se igrate svetlom

Bebe reaguju kada uperite baterijsku lampu u stomak. Previše svetla može iritirati bebu, pogotovo ako ste izabrali vreme kada se ona odmara. Ako vaša beba nije raspoložena za igru svetlom, neće reagovati.

Previše se vrtite dok spavate

Kao i grohotan smeh, stalno okretanje po krevetu uznemirava vašu bebu. Ako se beba odmara ili spava, nagli pokreti mogu je uplašiti. Pokušajte da se polako okrećete sve dok se ne namestite.

Neinvazivno testiranje svim trudnicama omogućava lagodniju i bezbrižniju trudnoću, a potpuno je bezbedno kako za mamu tako i za bebu

Začinjena hrana

Vaša beba preko amnionske tečnosti oseti ukus hrane koju jedete. Najbolje bi bilo da izbegavate začinjenu hranu, naročito ljutu. Svaki put kada jedete nešto ljuto, obratite pažnju na stomak, jer će se beba verovatno početi da se okreće i žustro vas udara.

Depresivna mama = tužna beba

Znamo da smo rekli da beba verovatno ne voli dug i jak smeh, ali to ne znači da treba da budete tužni. Pokušajte da izbegnete osećaj tuge ili depresije, jer će to uticati na vašu bebu. Samo da znate da bebe plaču i dok su u materici. Budite uvek nasmejani.

Nedostatak prostora

Kako vaša beba raste, vaš stomak će joj postajati sve tešnji. Vi tu ne možete puno uraditi (osim da se porodite), ali možete probati da se istegnete, legnete na krevet i opustite se. Nemojte se grčiti dok ležite.

Prazan želudac

Kao i sve ostalo, vaša glad utiče i na bebu. Ona mrzi kada je gladna, a vama će to dati do znanja naglim pokretima. Svaki put kad osetite glad ili želju za određenom namirnicom, pravo u kuhinju. Shvatićete koliko vam je beba zahvalna kad vam nakon jela uzvrati nežnim udarcem.

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.com