Faze roditeljstva

Aromaterapija i eterična ulja u trudnoći

Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili neke druge metode izolacije.

Aromaterapija i eterična ulja u trudnoći

Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili neke druge metode izolacije.  Ona sudukti sekundarnog metabolizma biljaka – nalaze se kao rezervne materije u žlezdama biljaka.

Aromaterapija je slojevito umeće lečenja koje koristi eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća kako bi čuvalo zdravlje tela i smirenost uma.

Iako aromaterapija postoji već duže vreme, tek je u poslednjih nekoliko godina postala vrlo popularna. Ublažava stres i svakako odražava duh našeg tela. Za one koji su skloniji nečem ezoteričnom, aromaterapija je putovanje duboko u carstvo psihe – poduprto prirodnim eteričnim esencijama koje blago miluju dušu.

              

Vrlo je važno da znate koja eterična ulja možete koristiti, a koja nisu sigurna u trudnoći. Naučite i kakav efekat imaju na telo, kako ih možete upotrebiti.

Dejstva

Navešćemo samo neka poznatija i njihova dejstva, korisna za trudnice. Ulja obavezno razblažite sa malo vode pre upotrebe, je mogu biti poprilično jaka. Koristite ih u kupkama (pazite samo da voda nije pretopla i ne zadržavajte se dugo u kadi), prilikom inhalacije na pari, za obloge, … Bitno je da koristite eterična ulja koja su za 20 do 30 odsto blaža od prosečnih.

Etarska ulja treba koristiti isključivo pod stručnim nadzorom.

Zbog jakog mirisa, koji može izazvati mučninu i povraćanje, kao i drugih neželjenih efekata ako se predoziraju, za trudnice se preporučuje polovina srednje koncentracije datog ulja. Ne postoji tačna lista zabranjenih etarskih ulja u trudnoći, ali iz pomenutih razloga treba izbegavati ulja bosiljka, kedra, cimeta, žalfije, kleke, majorana i timijana. Prva četiri meseca treba izbegavati etarsko ulje ruže, kedra, anisa i ruzmarina. Međutim, postoje ulja koja su veoma blagotvorna u toku trudnoće (mandarina, pomorandža, petit grain, geranijum, lavanda, kamilica, ilon-ilon).

Napomene:

  • Eterična  ulja se koriste samo spolja na zdravu neoštećenu kožu 
  • Eterična ulja se koriste isključivo razblažena, eventualno blago eterično ulje lavande i čajnog drveta se može naneti čisto tj. bez razblaživanja.
  • Inhalacija se ne preporučije astmatičarima i osobama sa čestim krvarenjima iz nosa
  • Trudnice smeju koristiti samo blage rastvore nežnih etarskih ulja kao što je ulje lavande, nakon prvog trimestra i uz konsultaciju sa lekarom
  • Lekarski savet takođe je potreban kod obolelih od epilepsije ili visokog krvnog pritiska
  • Zbog visoke mogućnosti prodiranja komponente eteričnih  ulja mogu biti iritansi i alergeni, pa su na kozmetičkim proizvodima posebno naznačeni zvezdicom
  • Ukoliko se kombinuju, najbolje je da to budu dva ili tri eterična  ulja.