Faze roditeljstva

Šta žene brine tokom trudnoće

Da li je moguće da žena bude smirena i spokojna tokom trudnoće? Jeste, ako zna kako da upravlja svojim emocijama. Zvuči lako, a da li je tako?

Šta žene brine tokom trudnoće

Skoro sve buduće mame sklone su emocionalnim usponima i padovima. Uostalom, trudnoća je prepuna promena kako fizičkih tako i emocionalnih. Upravo fizički i hormonski preobražaji mogu da budu uzročnici brzih promena osećanja. Malo suza, više smeha, malo briga i više trenutaka u kojima ćete uživati tokom ovog perioda. Nijednog trenutka nemojte zaboraviti da je trudnoća prirodno stanje, ona teče. Uživajte u okruženju koje vam prija, razgovarajte s prijateljima, ali najvažnije je da verujete svom lekaru. Upravo će vam on preporučiti koje prenatalne testove da uradite i koje je optimalno vreme za to, a ne komšinice, sestre, drugarice… Svakog možete saslušati, ali ne zaboravite, da ste vi  jedinstveni i svako ima svoje iskustvo a sutra će i ovo vaše, biti samo vaše.

 Nijednog trenutka nemojte zaboraviti da je trudnoća prirodno stanje, ona teče

Da li su hormoni krivi za sve

Mnogi stručnjaci ističu da nije u pitanju samo promena nivoa hormona. Čak i neke fizičke nelagodnosti u tome igraju određenu ulogu. Okidači mogu da budu kombinacija navedenih faktora: hormoni (naravno, uvek na prvom mestu), organske promene u telu, stresan tempo života, zdravstvene komplikacije tokom trudnoće, nedostatak podrške okruženja, problematičan odnos s partnerom, lična ili porodična anamneza depresije.

Baš kao što se menja oblik tela, tako se menjaju i emocije tokom trudnoće

Iznenadna bujica osećanja, naročito ako su suprotstavljena, predstavljaju novo iskustvo za buduću mamu, koje ona često ne može da razume. Potpuno zbunjena, ponekad mora da se suoči sa izvesnim unutrašnjim sukobima, što ne mora uvek da bude strašno.

Podrška je neophodna

Međutim, veću opasnost predstavlja ako trudnica odluči da ne govori o svojim strahovima i problemima, ako ostane otuđena. Zdrave misli za zdravo telo. Ukoliko vas muče neugodne emocionalne promene, sigurno biste želeli da ih nekako obuzdate. Između ostalog, u tome mogu da vam pomognu jednostavni saveti, kojima ćete istovremeno da obogatite svoje emocionalno zdravlje. Ukoliko ih budete praktikovali, osetićete znatnu razliku.

Nekoliko saveta

Budite obavešteni: Svaki trimestar trudnoće donosi promene u telu i vašem emocionalnom stanju. Upoznajte se s tim kakve promene vam donosi svaka nedelja trudnoće. Šta se dešava u vašem telu, a kako napreduje beba.

Čitajte i razgovarajte: Razgovarajte s drugim mamama, sestrama, komšinicama koje su se nedavno porodile o pozitivnim iskustvima rađanja i posetite stručna predavanja gde ćete saznati sve o normalnim promenama koje trudnoća sa sobom nosi.

Briga za sebe: Vi ste odgovorni da na ovaj svet donesete zdrav novi život. Briga za samu sebe jeste i briga za bebu.

Družite se: Ostanite u kontaktu s prijateljima. Nastavite da komunicirate na uobičajen način, kao i uvek. To može da bude izvrstan način da održite svoj duh na visokom nivou.

Ako primetite da se negativne emocije sve češće ispoljavaju i da ih sve teže podnosite, ne ustručavajte se da potražite profesionalnu pomoć. Jer, od vašeg zdravlja zavisi i zdravlje vaše bebe.

Uobičajeni strahovi trudnica

  • strah od spontanog pobačaja
  • strah da trudnoća ne utiče na karijeru
  • bojazan da će ih partner odbaciti zbog promena na telu  
  • strah od toga kako će proteći porođaj 
  • briga da li će se beba roditi zdrava
  • zabrinutost za sopstveno zdravstveno stanje 
  • bojazan zbog dodatnih finansijskih pritisaka 
  • strah da li će poznije godine uticati na tok trudnoće
  • briga o tome kako će se snaći prvih dana kod kuće s bebom

Sve su ovo različiti, ali uobičajeni strahovi 

Pripremila: Vesna Stanimirović