Faze roditeljstva

Trudnoća po nedeljama

Izaberite nedelju:

18. nedelja trudnoće

Ako već niste, ti i tata sada biste mogli početi razgovarati sa mnom, pevati mi i svirati, ali i puštati muziku.

18. nedelja trudnoće

Draga mama, možeš sada i pričati sa mnom, sada te mogu čuti

Draga mama, od mog začeća prošlo je 16 nedelja, što znači da si prema službenom načinu računanja, upravo u 18. nedelji trudnoće. Ja brzo rastem i sada sam velika otprilike kao krtola krompira: od stražnjice do vrha glave dugačka sam oko 15 centimetara i teška oko 200 grama.

Uši su mi na svom mestu i ja već mogu čuti svakakve zvukove, poput kucanja tvog srca, kretanja tvojih creva, ali i tvog glasa. Ako već niste, ti i tata sada biste mogli početi razgovarati sa mnom, pevati mi i svirati, ali i puštati muziku. Imajte na umu da me nagli i glasni zvukovi mogu i uznemiriti pa bi mogla osetiti i da na njih reagujem naglim pokretima.

Ups, mama, osetićeš moje prve udarce

Ovo bi mogli biti dani kada ćeš prvi put osetiti kako se ja pomeram. Do sada si možda primećivala neke nežne promene u stomaku za koje nisi bila sigurna nastaju li zbog mog kretanja ili zbog tvojih creva, ali sada bi mogla osetiti i moje prve blage udarce.

Moje telo je dovoljno razvijeno da bi se moglo preokretati i kretati na različite načine, za šta još uvek ima i dovoljno mesta u tvom stomaku. Kako budem rasla, mesta za slobodno kretanje biće mi sve manje.

Mama, da li si znala, da ja već sada mogu imati i omiljeni položaj za spavanje, kao i ritmične obrasce spavanja i budnosti, slično kao novorođenče, pa ćeš možda uskoro moći razlikovati razdoblja mojih aktivnosti i odmora.

Brini o svojim zubima i ne izbegavaj zubara

Imaj na umu da oko 80 posto trudnica ima problema sa zubnim mesom, odnosno krvarenjem desni. Zbog toga redovno posećuj zubara i posebnu pažnju posveti dentalnoj higijeni.  

U drugom tromesečju pritisak bi ti mogao biti niži nego inače. To ćeš primetiti ako naglo ustaneš iz ležećeg ili sedećeg položaja – moglo bi ti se zavrteti u glavi.