Faze roditeljstva

Promene koje vas očekuju tokom trudnoće

Promene koje se dešavaju na i u vašem telu tokom trudnoće, potpuno su normalne. Nastaju kao posledica ubrzanog i promenjenog načina rada hormona, povećanja telesne težine, ali i novih navika. Neke buduće mame ih i ne primete, dok druge osete sve navedene promene.

Promene koje vas očekuju tokom trudnoće

Razumevanje promena koje se tokom trudnoće mogu javiti je osnova da ovih devet meseci provedete mirnije i opuštenije. A evo šta vas očekuje:

Kontrakcije

Kontrakcije se javljaju obično početkom četvrtog meseca, mada ih neke trudnice ne osećaju sve do sedmog ili osmog meseca. Ove kontrakcije se zovu Braxton-Hiksove, a razlikuju se od kontrakcija tokom porođaja po tome što se ne pojačavaju kako vreme odmiče, i ne dovode do porođaja. Vaše telo se, u stvari, na taj način priprema za porođaj. Nastavite sa uobičajenim aktivnostima, a ako se osećate nelagodno, pokušajte da se češće opuštate. Ukoliko su kontrakcije izuzetno jake ili stalne, ili se vremenom pojačavaju, obavezno potražite savet od vašeg ginekologa.

Gubitak apetita

Ovo nije razlog za brigu. Smatra se normalnim da se u prvom trimestru zbog svih simptoma i adaptacije na trudnoću izgubi dva-tri kilograma.

Otežano disanje i gubitak daha

Ove probleme možete da osetite od sredine do kraja trudnoće. Sa rastom bebe, uvećava se materica i pritiska dijafragmu, zbog čega se smanjuje prostor koji je potreban za disanje. U devetom mesecu, kada se beba spusti, osetićete olakšanje.

Oticanje nogu

Kod oticanja nogu, proširenih vena i ispucalih kapilara (istovremeno su estetski i zdravstveni problem) je u 60-80 odsto slučajeva dominantan nasledni faktor u prvoj i drugoj generaciji. Ovaj problem se intenzivira u periodu toplih, sunčanih dana. Kad temperatura pređe 22 stepena i dođe do širenja vena, što dovodi do pojave otoka, pre svega na nogama. Visoke temperature tokom leta pogoršavaju postojeće stanje, a kod trudnica u drugoj polovini trudnoće se problem uvećava sa povećanjem telesne težine i pritiskom materice na vene karlice, kao i zbog uticaja hormona.
Izbegavajte dugo da stojite u mestu, a ako vaš posao zahteva dugotrajno stajanje, povremeno menjajte položaj i što češće prenosite težinu sa jedne noge na drugu. Najbolje je da nosite obuću sa potpeticom ne višom od 3-4 centimetra, ali ni potpuno ravnu, jer ona ne omogućava fiziološki položaj stopala. Obuća ne sme da bude tesna, posebno vodite računa da vam kaiševi na papučama i sandalama ne naprave zastoj u cirkulaciji. Nosite obuću od prirodnih materijala, jer veštački ne obezbeđuju protok vazduha, pa dolazi do pojačanog znojenja i pregrevanja stopala. Neke žene kažu da su primetili da im je broj stopala porastao za čitavu veličinu tokom trudnoće, a to može biti uzrokovano povećanjem hormona rasta.

Bol u malom stomaku

Jedan od najčešćih neugodnih pratilaca trudnoće u drugom trimestru je bol. I dalje nema razloga za strah, jer i za tu pojavu postoji logično objašnjenje.
Vaša materica se znatno uvećala, tako da „gura“ unutrašnje organe, okolne mišice i ligamente. I dok ona polako, ali sigurno pravi sebi mesto, vi osećate neprijatnost u malom stomaku. Drugi uzrok za bol su hormonske promene. Ukoliko bol nije praćen krvarenjem, ne treba brinuti. Ali, ako je praćen krvarenjem, ili se ritmično ponavlja, treba obavezno konsultovati ginekologa.

Bujne grudi

Dojke počinju da se povećavaju već u prvom tromesečju zbog povećane količine hormona estrogena i progesterona, a svoj „rast“ nastavljaju do kraja trudnoće. Međutim, u trudnoći dolazi i do uvećanja grudnog koša, tako da ce vam pored većih korpi biti potreban i veći obim novog brushaltera. Birajte pamučne modele kojima se bretele podešavaju, koji vas ne žuljaju i ne stežu. Neudobni brushalteri mogu izazivati neprijatnost, pa neka vam na prvom mestu bude njihova praktična strana.

Gorušica

Gorušica je, posle mučnine, verovatno najneprijatniji pratilac trudnoće. Pojedine žene muči u ranoj trudnoći, a najveci broj u trećem trimestru, posebno tokom poslednjih nedelja.
Uzrok ove pojave je kiselina u sistemu za varenje. U početku se oseća kao peckanje u želucu, a potom se osećaj pečenja postepeno pojačava i širi od želuca do grla. Najveći broj trudnica se žali da se gorušica uglavnom javlja posle obroka, naročito obilnih, kao i kada su u ležećem položaju. Iako ne postoji univerzalan recept protiv ove neprijatne pojave, može da je ublaži promena navika, posebno što se tiče ishrane. Nemojte da jedete makar dva sata pre odlaska na spavanje. Ako vas usred noći probudi osećaj pečenja, ustanite i bar pola sata provedite u sedećem položaju. Kada gorušica „popusti“, zauzmite poluležeći položaj i probajte da tako odspavate do jutra. Ukoliko se spustite u ležeći položaj, rizikujete da se gorušica vrlo brzo vrati.

Strije

Jedna od pojava, koja i posle trudnoće ostavlja trag, jesu strije. Oko 90% žena u toku trudnoće ima taj problem. Strije su tip ožiljnog tkiva (ružicaste boje), koje se formira kada normalna elastičnost kože nije dovoljna da zadovolji povećane potrebe za rastezanjem. Najčešće nastaju na stomaku, ali se kod nekih žena javljaju i na grudima, zadnjici ili butinama.
Posle porođaja se ne povlače, jedino im se boja menja u beličastu. Prioritet u borbi protiv njih treba da bude zdrava i raznovrsna ishrana a možete pokušati i sa nekim kremicama, kako biste hidrirali kožu.

Pripremila: V. Stanimirović
By Bebologija