Faze roditeljstva

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Holin može da pomogne trudnicama u smanjenju negativnog uticaja COVID-19 na novorođenče

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da trudnice koje uzimaju dodatne suplemente holina mogu ublažiti negativne uticaje virusnih respiratornih infekcija, uključujući i COVID-19 na novorođenče, objavljeno je u časopisu Journal of Psychiatric Research.

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Holin može da pomogne trudnicama u smanjenju negativnog uticaja COVID-19 na novorođenče

Trudnice koje uzimaju dodatne suplemente holina (član porodice B-kompleks vitamina) mogu ublažiti negativne uticaje virusnih respiratornih infekcija, uključujući COVID-19, na svoju novorođenčad, pokazala su nova istraživanja naučnika sa Univerziteta Kolorado, na katedrama za psihijatriju i akušerstvo i ginekologiju Anschutz Medicinskog kampusa.

Holin se nalazi u raznim namirnicama i dodacima ishrani i od presudnog je značaja za razvoj mozga ploda.

"Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (The Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) predviđaju da će COVID-19 uticati na razvoj mozga ploda kao i drugi respiratorni virusi", rekao je dr Robert Freedman, profesor psihijatrije na Medicinskom kampusu Anschutz i glavni istraživač.

Nova studija, koja je objavljena u časopisu Journal of Psychiatric Research, posebno se osvrnula na to da ispita da li viši prenatalni nivo holina može da pomogne u zaštiti fetusa tokom razvoja čak i ako se majka inficira respiratornim virusom u ranoj trudnoći. Rezultati otkrivaju da viši prenatalni nivo holina ublažava uticaj virusne infekcije na fetus.

„Važno je za zdravstvenu zajednicu i buduće majke, da budu svesne da bi ovaj prirodni hranjivi sastojak trebalo uzimati tokom trudnoće, baš kao i folnu kiselinu i druge prenatalne vitamine, kako bi zaštitile plod od problema sa razvojem mozga. Kasnije u životu deteta ovi problemi tokom embrionalnog razvoja mogu dovesti do mentalnih poremećaja", dodaje Freedman.


Istraživači su analizirali ponašanje novorođenčadi čije su se majke zarazile respiratornim virusom. Kao alat je korišćen upitnik koji se bavi razvojem pažnje dece i ostalim kontrolama ponašanja. Lošiji rezultati ovog upitnika, tokom prve godine života novorođenčadi, povezani su sa problemima u pažnji i socijalnom ponašanju u kasnijem detinjstvu, uključujući smanjenu spremnost za čitanje u uzrastu od četiri godine i sa problemima u koncentraciji i pažnji kod dece do sedam godina starosti.

Rezultati studije:

  • Bebe čije su majke imale virusnu infekciju i konzumirale više holina, imale su nakon tri meseca značajno bolje rezultate na upitniku za ponašanje beba, posebno na skali pažnje, u poređenju sa bebama čije su majke imale virusne infekcije ali i niži nivo holina.
  • Nivo holina koji je dovoljan da zaštiti plod često zahteva uzimanje ovog sastojka kao dodatka ishrani.
  • Povećana anksioznost i depresija majki koje su bile inficirane virusom nisu povezane sa rezultatima upitnika.

Studija ističe da, zajedno sa poštovanjem trenutnih saveta CDC o efektima COVID-19 u trudnoći, dodaci fosfatidilholina ili holina zajedno sa drugim prenatalnim vitaminima mogu doprineti zaštiti fetalnog mozga od potencijalnog štetnog uticaja virusa i smanjenju rizika za razvoj mentalnih bolesti kod dece.


"Prethodne pandemije dovele su do povećanog broja mentalnih oboljenja, uključujući šizofreniju, autizam i poremećaj pažnje kod dece", rekla je dr Camille Hoffman, vanredni profesor akušerstva i ginekologije na CU Anschutz Medicinskom kampusu. "Međutim, budući da podaci istraživanja za COVID 19 neće biti dostupni godinama, nadamo se da će ovi naši rezultati budućim majkama pružiti dragocene informacije i skrenuti pažnju na važnost svakodnevnog uzimanja holina kao dodatka ishrani tokom trudnoće."

Prirodni izvori holina su: žumance, pivski kvasac, soja, kikiriki, krompir, karfiol, paradajz, banana, pšenične klice... Pre uzimanja dodatka ishrani - holina, obavezno se posavetujte sa svojim ginekologom. 

Prevod: MSc Katarina Milinčić, Izvor: www.sciencedaily.com