Faze roditeljstva

Donja šuplja vena- vena cava

Da li znate zašto je važno da pred kraj trudnoće odmarate na levom boku?

Donja šuplja vena- vena cava

Jako često trudnice pitaju ginekologe da li je opasno da spavaju ili odmaraju na leđima? Odgovor na to pitanje pruža nam dr Dragana Višnjevac, ginekolog i jedna od učesnica Bebologijinih krugova u Novom Sadu.

Nije, ukoliko se trudnica u tom položaju oseća dobro, reči su doktorke Višnjevac.

Ali, ukoliko se ne oseća dobro, odnosno ima osećaj malaksalosti, vrtoglavicu ili je oblije hladan znoj, to znači u tom trenutku ni bebi nije dobro. Ti simptomi se javljaju kada stomak i beba u njemu dovoljno porastu i počnu da vrše pritisak ispod desnog rebarnog luka. To je mesto na kojem se nalazi vena cava, odnosno donja šuplja vena i pritisak na nju izaziva tu simptomatologiju. Tokom trudnoće, donja šuplja vena (vena cava) igra važnu ulogu u cirkulaciji krvi, posebno u vezi sa promenama koje se javljaju usled rasta materice. Materica, koja se povećava kako fetus raste, može vršiti pritisak na donju šuplju venu, što može uticati na cirkulaciju krvi i krvni povratak iz donjeg dela tela.

Dr Dragana Višnjevac, ginekolog

Kada se trudnica okrene na levi bok, navedeni simptomi prestaju. Vrlo često se ženama koje se pripremaju za carski rez i koje moraju striktno da leže na leđima 20-30 minuta stavi mali jastuk koji pravi blagi nagib na levu stranu i tako se rešava sindrom donje šuplje vene. 

Čak i ako nemate neke od ovih simptoma, stručnjaci svakako preporučuju da trudnice izbegavaju ležanje na leđima tokom kasnijih stadijuma trudnoće kako bi smanjile pritisak materice na donju šuplju venu. Ležanje na leđima može ograničiti dotok krvi i uzrokovati nelagodnost ili vrtoglavicu. Umesto toga, preporučuje se spavanje na boku kako bi se olakšao protok krvi i osiguralo dobro snabdevanje kiseonikom kako trudnica, tako i fetusa. 

Važno je napomenuti da ako imate bilo kakve brige ili simptome koji vam izazivaju nelagodu tokom trudnoće, uvek je najbolje konsultovati se sa svojim ginekologom ili drugim medicinskim stručnjakom kako biste dobili adekvatne savete i praćenje.

Video sa doktorkom Višnjevac na ovu temu pogledajte OVDE.

by: Bebologija