Faze roditeljstva

Kako da olakšate trudničke dane tokom letnjih vrućina

Leto je stiglo i sa sobom donelo visoke temperature. Iako skoro svi vole letnji period, visoke temperature mogu posebno teško da podnose trudnice, naročito one koje se nalaze u poslednjem trimestru.

Kako da olakšate trudničke dane tokom letnjih vrućina

Previsoke temperature i dehidratacija mogu da budu vrlo opasne za trudnice, jer mogu da izazovu nesvesticu, bolne grčeve, umor, malaksalost, ali i toplotni udar.

Kako bi izbegla ove nimalo naivne situacije potrebno je da trudnica izbegava boravak na otvorenom u periodu od 11 do 18h i da boravi u klimatizovanim prostorijama. Zapravo, da se ponaša kao da već ima malu bebu pored sebe. Treba da, takođe, vodi računa i o ishrani. Neopodno je da ona bude izbalansirana, što podrazumeva češće obroke, bogate vitaminima i mineralima. Izuzetno je važan i redovan unos tečnosti. Najbolji izbor su obična voda i ceđeni citrusi, a kafu i čaj treba svesti na minimum, jer povećavaju izlučivanje tečnosti.

Otoci, koji inače muče trudnice, u uslovima visokih temperatura još su izraženiji, veći je protok krvi, a to dovodi do pojačanja osećaja malaksalosti i zamora, kao i ubrzanog srčanog rada. Da biste ublažili otoke, lezite svakog dana 30-60 minuta sa nogama na uzvišenoj površini. Probajte to da radite i noću. Nosite udobne cipele, a slobodno uzmite pola broja veće. Nemojte predugo stajati na jednom mestu i izbegavajte usku odeću.

Ukoliko ste trudnica postoji nekoliko saveta koji će Vam olakšati vrele letnje dane.

  1. Oblačite svetlu garderobu, prirodnih materijala.
  2. Zaštite kožu kremama sa visokim zaštitnim faktorom.
  3. Pijte dosta tečnosti.
  4. Ukoliko ste fizički aktivna trudnica, vodite računa da se ne preforsirate, kao i u kom delu dana trenirate.
  5. Još jedan način na koji se možete rashladiti je disanje. Disanjem izbacujete vrućinu, pa pripazite na ritam disanja- da ne bude ni prebrz, ni prespor.

Iako visoke temperature mogu da Vas spreče da budete aktivne kao što ste možda navikle, probajte da to vreme iskoristite na drugačiji način: čitajte, edukujte se o dojenju i porođaju, pogledajte omiljeni film i uživajte u svakom trenutku trudnoće.

Pripremila: Brankica Bjelić

Izvor: Bebologija