Faze roditeljstva

Kako pobediti umor i iscrpljenost u trudnoći?

Trudnički umor normalna je pojava u prvom i trećem tromesečju, kažu stručnjaci.

Kako pobediti umor i iscrpljenost u trudnoći?

Umor može biti neželjena reakcija organizma na fizičke promene koje se dešavaju u vašem telu, uključujući i povećanje nivoa hormona. Pokušajte da se odmorite kad god možete i pomirite sa sa činjenicom da je normalno smanjiti fizičku aktivnost i spavati tokom ovog perioda.

Umor u trudnoći je sasvim normalna pojava kod većine trudnica. Trudnički umor se najčešće pojavljuje u prvom i trećem tromesečju trudnoće, a neretko ga prate bezvoljnost, neispavanost, mučnine i povraćanje i slabosti u ranoj trudnoći. Verovatno je da će iscrpljenost nestati između 12. i 14. nedelje. 

Tokom prvog tromesečja, umor u trudnoći je izazvan hormonskim promenama. Vaše telo proizvodi više krvi kako bi  hranljive materije što pre stigle do bebe. Zbog toga su nivo šećera, kao i krvni pritisak sniženi. Sve to kod mnogih mama izaziva pospanost u trudnoći, jer do mozga stiže manje krvi nego inače.

umor u trudnoci

Pospanost izaziva i visok nivo hormona, naročito progesterona. Takođe, nije neobično da dođe do smanjenja gvožđa u krvi, tj. anemije. U prvih 12 nedelja trudnoće se formiraju skoro svi bebini organi, pa je potrebno još više energije i hranljivih sastojaka kako bi se sve odvijalo u najboljem redu.

Umor u trudnoći posledica je i emocionalnih promena kroz koje prolazite. Normalno je da se umor javi kao posledica zabrinutosti za trudnoću i bebino zdravlje, ali i kao posledica uznemirenosti zbog promena na telu. Kada se psihički i fizički navikneš na novo stanje, umor u trudnoći će se smanjiti. Malaksalost, pospanost i ostali simptomi trebali bi da se smanje,  a vi ćete se osećati poletno i puni energije.  

Umor u drugom tromjesečju nije toliko izražen zato što bi se do tada hormonsko stanje već trebalo stabilizovati.

Možda vas zanima:  Uobičajeni trudnički strahovi koji prestaju kada se porodite

 

Umor u trudnoći se opet može javiti u trećem trimestru. U ovom trenutku deo umora može biti izazvan nošenjem dodatne težine. Osim toga, problem sa spavanjem se uglavnom javlja tokom ovog perioda zato što je sve teže pronaći dobar položaj za spavanje. Gotovo tokom svih devet meseci, trudnice najviše problema imaju s čestim mokrenjem tokom dana i noći upravo zbog položaja bebe koja neretko pritiska bešiku i izaziva stalno odlaženje u toalet. Takođe, bebino često okretanje i udarci u ovom periodu mogu značajno uticati na pojavu umora, iscrpljenost i bezvoljnost kod trudnica.

Možda vas zanima:  Da li je umor normalna pojava u trudnoći?

 

Tokom trećeg tromesečja trudnoće se kod nekih trudnica često javlja i strah od porođaja što može dodatno uticati na manjak sna, pojavu napetosti i trudnički umor.

umor u trudnoci

Kako pobediti umor u trudnoći?

Osnovna stvar koju morate shvatiti je da je umor u trudnoći znak da usporite. Telo vam šalje jasne znakove da je došlo vreme kada se morate brinuti o sebi, ne izlagati se naporu i pre svega voditi uredniji život i bolje se hraniti. 

Pokušajte da budete realni i u skladu sa svojim mogućnostima. Niko od vas ne očekuje da budete superžena.

Odmorite se kad god možete sedeći s podignutim nogama tokom večeri i pokušajte da u krevet idete ranije.

Kada je to moguće, pustite da vam drugi pomognu oko obavljanja kućnih i drugih poslova.  Ovo je naročito važno ako već imate decu, pa sigurno ne možete odmoriti kad god poželite.  

Unosite dovoljno tečnosti, iako vam je već sigurno preko glave toliko odlazaka u toalet. Unos dovoljne količine tečnosti zaista će pomoći tako što će spriječiti pojavu glavobolje i osigurati vam dovoljno kiseonika.

Jedite zdravu hranu i što je moguće više izbegavajte kofein i slatkiše,  koji će vam nakratko podići nivo energije, ali nakon toga dati osećaj umora zbog pada nivoa šećera u krvi. Lagano vežbajte svaki dan.

Spavajte! Stalno spavanje u trudnoći nije neobično nego je potrebno, zato se nemoj čuditi ako svako malo odlazite na spavanje tokom dana.

Pripremila: Vesna S. Izvor:miss7mama.hr