Faze roditeljstva

Kako se menja telo žene tokom trudnoće

Tokom trudnoće, žensko telo prolazi kroz brojne promene. Neke od njih su uočljive golim okom, dok se druge odvijaju unutar tela i podjednako su neverovatne.

Kako se menja telo žene tokom trudnoće

Promene mogu biti pozitivne, ali nekada umeju da predstavljaju prepreku ka obavljanju nekih svakodnevnih radnji. Svakako je bitno naglasiti da su prolazne i da se nakon trudnoće stvari vraćaju na svoje mesto.

U trudnoći sve raste

Ono što je primetno već u prvim mesecima kada su telesne promene u pitanju, jeste rast stomaka i grudi, ali nije retkost da u trudnoći i stopalo poraste za čitav broj.

Sasvim je očekivano da, posebno u trećem trimestru, žena ima nekoliko kilograma više u odnosu na period pre nego što je ostala u drugom stanju. Međutim, ukoliko želimo da izbegnemo dodatno opterećenje na stopala i druge komplikacije, važno je da ishrana bude raznovrsna i izbalansirana. To je svakako ono što je potrebno i za bebin pravilan razvoj. 

Trudnički sjaj

Neretko, u trudnoći kosa postaje bujnija, a nokti čvršći. To se sve dešava zbog povišenog nivoa hormona estrogena i takođe može dovesti do promene u strukturi kose - kovrdžava kosa postaje ravna i obrnuto.

Takođe, veoma često čujemo da se za trudnicu kaže da blista. To je zapravo tačno, a ovaj fenomen se odnosi na stvaran sjaj kože lica. Uzrokovan je, ako govorimo o psihološkom aspektu, srećom koju buduća mama oseća. Sa medicinske strane, razlog su promena hormonskog statusa, pojačan protok krvi, a kod nekih trudnica uzrok je pojačano lučenje ulja iz lojnih žlezda.

Trudnoća je vreme kada shvatamo koliko je veličanstveno žensko telo

U trudnoći telo stvara novi organ - placentu (posteljica) i ceo jedan život u sebi koji, pomoću posteljice štiti od uticaja raznih bakterija i virusa. Placenta, pored zaštitne uloge, bebi dovodi nutrijente i kiseonik koji su joj neophodni za rast i razvoj.

Još jedna od zanimljivosti, kada su promene tokom trudnoće u pitanju jeste da se, kako raste beba, unutrašnji organi pomeraju sa svog prvobitnog mesta. Jedan od organa jeste srce koje u trudnoći i poraste. Da, baš tako! Iako postane veće od ljubavi koju već tada osećamo prema bebi, ono se i bukvalno uveća, kao posledica pojačanog krvotoka i promene sastava krvi.

Zamislite koliko je izvanredno kreirano telo žene i kako je prilagođeno promenama koje mu se dešavaju. Zato vodite računa o sebi i Vašem telu, jer na taj način brinete i o onome što je najdragocenije: o bebi.

Pripremila: Brankica Bjelić