Faze roditeljstva

Koja hrana jača imunitet u trudnoći?

Tokom trudnoće veoma je važno da se zdravo hranite, kako bi vaš imuni sistem bio u dobrom stanju i mogao da očuva vaše i bebino zdravlje. Naročito je važno stanje vašeg imuniteta tokom ovog perioda kada se svi borimo protiv korona virusa.

Koja hrana jača imunitet u trudnoći?

Dobro informisani ljudi mogu da preuzmu na sebe veću odgovornost za sopstveno zdravlje, kaže naša sagovornica Jovana Srejić-Ferluga, specijalista strukovni dijetetičar-nutricionista.

- Mnogobrojna istraživanja su pokazala da je trudnoća period u kome  je žena najspremnija da prihvati savete lekara koji se odnose na način ishrane i uopšte da prihvati način života koji koristi pravilnom razvoju bebe.
                         
                          Jovana Srejić-Ferluga -
dijetetičar-nutricionista

Pravilna ishrana je posebno značajna u trudnoći jer je potrebno sprečiti nastanak bolesti, pa čak i najobičnije prehlade i kijavice jer se ne savetuje unos većine medikamenata, što može da oteža i produži oporavak. Jedan od koraka koji nam pomaže da ostanemo zdravi je pravilan izbor namirnica – ističe Jovana.

Ishrana može da ojača ali i da oslabi naš imuni sistem.

Hrana koju treba izbeći…

Navike u ishrani koje slabe naš imuni sistem su: prevelik unos prostih ugljenih hidrata (belog brašna i šećera), nedovoljan unos tečnosti, prevelik unos rafinisanih i hidrogenizovanih ulja (kukuruzno, kanola, suncokretovo, sojino ulje, ulje semena pamuka).

Hrana koju treba koristiti…

Sa druge strane postoje namirnice koje jačaju funkciju našeg odbrambenog sistema:

Povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba). Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim jedinjenjima izocijanatima. Drugo veoma značajno jedinjenje je glukosinol, koji je odlično jedinjenje za jačanje detoksikacione funkcije jetre.

Hrana koja je izvor vitamina C: citrusi, kivi, bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, brusnice, jagode, ribizle), paprika, peršun, spanać, kelj, brokoli, prokelj.

Supa od kostiju: bogata je vitaminima i mineralima i deluje umirujuće ako imate problem sa disajnim organima.  

Beli luk: može da smanjiti upalu, ojača vaš imuni sistem i efikasno se boriti protiv infekcija. 

Crni Luk: Slično kao i beli luk, luk je moćan borac protiv infekcije koji jača imuni sistem i smanjuje upalu

Jabukovo sirće: Jabukovo sirće ima snažno dezinfekciono dejstvo, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima. Koristite ga za začinjavanje salata ili pripremu napitaka.

Maslinovo ulje, masline, avokado: Maslinovo ulje je sjajan izvor mono nezasicćenih zdravih masti što je neverovatno značajno za imuni sistem.

Đumbir -  je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju grlobolje i smanjenju nivoa bola. Dodajte đumbir u limunadu, čaj ili voćni smuti.

Začinske biljke: ruzmarin, origano, bosiljak, timijan. Dodajte ih u salate, koristite za mariniranje i začinjavanje mesa.

Čajevi: čaj od đumbira, čaj od matičnjaka (lemon balm), čaj od maslačka, čaj od ehinacee.

Sa vama delimo i nekliko recepata za sokove i šejkove koji kombinuju namirnice sa najsnažnijim uticajem na imuni sistem:

1. Probiotik super C kombinacija
Sastojci:
½ šolje grejpa
½ šolje smrznutih jagoda
100 ml ovčijeg ili kozijeg jogurta
1 kašika izrendanog đumbira
1 kašika meda
voda po potrebi ako je smoothie potrebno razrediti
1 merica proteina surutke (po želji)
Ovaj šejk sadrži probiotske bakterije, vitamin C i fitonutrijente iz meda i đumbira.

2. Voćni super C mix
Sastojci:
1 šolja smrznutih jagoda
3/4 šolje smrznutih malina
1/2 šolje smrznutih borovnica
2 kivija
1 šolja soka od pomorandže
Ovaj šejk sadrži voće koje je najbolji izvor vitamina C i ujedno to je voće sa nižim glikemijskim indeksom.

3.  Zeleni smuti
Sastojci:
½  šolje organskog kokosovog mleka
¼  šolje natopljenog indijskog oraha
½  avokada
½  velika šaka spanaća
sok od pola limuna
vanila ekstrakt
stevija
Ovaj šejk je izvor zdravih masnoća, vitamina C i snažnih antioksidanasa

4. Limun & Đumbir sa super začinima
Sasojci:
1 limun
1 mala jabuka (Granni Smith)
2 šake spanaća
1 šaka lista maslačka
½ šake korijandera
1 krastavac
1 komad korena đumbira
Začinske biljke imaju neverovatne efekte na naš organizam, a nedovoljno ih unosimo uglavnom jer nemamo ideju kako i gde da ih dodamo.

5. Povrće u čaši
Sastojci:
1 šolja spanaća
3 lista kelja
1 šargarepa
1/2 limuna
1 čen belog luka
Umesto kuvanja potaža, izmiksajte ovo povrće u blenderu.

Jedna preporuka koja se često spominje je i domaća supa.

Recept + za supu
Sastojci:
1 kilogram pilćeg mesa sa kostima
2 šargarepe
2 stabljike celera
1 srednji crni luk
2 čena belog luka
1/2 kašike himalajske soli
1 kašika jabukovog sirćeta
2 lovorova lista
3 grančice svežeg timijana
5–6 grančica peršuna
1 kašičica origana
10 šoljica hladne vode
Priprema: kuvati na laganoj vatri 2-3 sata.

Autor: Vesna Stanimirović
By Bebologija