Faze roditeljstva

Čest problem: Hemoroidi i proširene vene tokom trudnoće (VIDEO)

Hemoroidi (šuljevi) su zdravstveni problem velikog dela populacije. Nažalost, česta su pojava u trudnoći, a neretko se javljaju i na samom porođaju. Pored toga procenjuje se da svaka peta trudnica ima problem sa proširenim venama.

Čest problem: Hemoroidi i proširene vene tokom trudnoće (VIDEO)

U kakvoj su vezi „drugo stanje“ i pojava hemoroida, i da li je to uobučajena pojava kod svake trudnoće, pitali smo dr Daria Jocića, vaskularnog hirurga iz Centra za savremeno lečenje vena.

* Šta su hemoroidi?

- Hemoroidi ili šuljevi su otečeni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično kao proširene vene na nogama. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom pražnjenja creva, a mogu biti i trudnoća, genetički faktori, starenje, hronični zatvor, dijareja, dugotrajno sedenje i analne infekcije.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru. Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus.

* Da li su oni obavezan pratilac svake trudnoće?

- Nisu nužno „pratioci“ svake trudnoće, ali su posebno česti kod trudnica, čak više od polovine trudnica ima hemoroide. Hemoroidi su inače vrlo česti kod oba pola i procenjuje se da polovina populacije starosti iznad 50 godina ima ovaj problem. Prema nekim statistikama, učestalost ove bolesti je dva na 1000 ljudi.


Dr Dario Jocić, vaskularni hirurg

* Koji su razlozi za njihovu pojavu?

- Kod trudnica je razlog za pojavu hemoroida, pre svega, pritisak ploda na tu regiju, hormonske promene, kao i sam plod. Svi pobrojani razlozi utiču na povećanje hemoroidalnih krvnih sudova. Srećom, kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.

* Kada se obično hemoroidi javljaju?

- Kod trudnica se obično javljaju u kasnijim fazama trudnoće, od 25. nedelje na dalje, i u periodu oko porođaja.

* Imaju li negativan uticaj na plod?

- Iako su neprijatni, izazivaju bol, svrab, peckanje ili čak i krvarenje, nije opisano da hemoroidi kod trudnice utiču na plod.

* Šta se preporučuje kao mera zaštite i ublažavanja hemoroida ako do njih dođe?

- Pre svega, održavanje redovne higijene analnog područja. Zatim, ishrana bogata vlaknima, dovoljno voća i povrća, dakle, sve ono što će pomoći da stolica ne bude tvrda i da nema naprezanja. Što se tiče ublažavanja simptoma, postoje razni preparati, ali bi svaka trudnica trebalo prvo da se posavetuje sa svoim ginekologom, jer nisu svi preparati bezbedni za upotrebu tokom trudnoće.

* Preporuka za trudnice koje su tokom prve trudnoće imale hemoroide, a žele ponovo da ostanu u drugom stanju?

- Isto kao i u odgovoru na prethodno pitanje - prilagođena ishrana, unošenje dovoljno tečnosti, pre svega vode, a ne sokova i zaslađenih pića, zatim, redovna ili pojačana higijena ukoliko se zna da može doći do ovog problema i umerena fizička aktivnost – poruka je dr Daria Jocića trudnicama.

Procenjuje se da svaka peta trudnica ima problem sa proširenim venama, a studije pokazuju da da svaka naredna trudnoća dodatno povećava rizik od pojave ove bolesti. Kod nekih žena se proširene vene mogu pojaviti tek u trudnoći, dok je kod drugih problem sa venama uočen ranije, ali im se tokom trudnoće bolest dodatno razvila. 

Pogledajte VIDEO u kome dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, osnivač Centra za savremeno lečenje vena, sa preko dvadeset godina u iskustvu hirurgije vena, i Snežana Malešev direktor Centra za trudnice Bebologija i koordinatator servisa Babica&Bebica razgovaraju o ovom problemu. 

Tekst: Vesna Stanimirović
By Bebologija