Faze roditeljstva

Ove stvari nikako ne radite posle carskog reza

Nakon carskog reza morate paziti i pravilno se ponašati, kako bi rana lepo zarasla. Postoje stvari koje nikako ne smete da radite šest nedelja nakon reza

Ove stvari nikako ne radite posle carskog reza

Jedan od najlepših trenutaka u životu svake žene je onaj kada postanu majke. Zbog raznih komplikacija, pojedine ne mogu prirodno da se porode, pa je neophodan carski rez. Iako je danas medicina napredovala i ovo više nije toliko rizična operacija, neophodno je vreme za oporavak i zarastanje ožiljka. Pročitajte: CARSKI REZ I PRIČA KOJA ĆE OTKLONITI SVE PREDRASUDE

Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez stomaka i materice. Pročitajte: IZBOR ANESTEZIJE

Oporavak obično traje šest nedelja tokom kojih žena treba da pazi, odnosno da izbegava neke radnje. Da li već znate za novi servis profesionalni babica, patronažnih sestara i pedijatara - Babica i Bebica, koji pruža usluge podrške trudnicama, porodiljama i bebama. Ukoliko nista sigurni da li će te imate na koga da se oslonite pre i posle porođaja dobro je imati u vidu mogućnost ovakve usluge.

Tako nove mame ne treba da: 

  • Podižu bilo šta što je teže od bebe, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. 
  • Poslove po kući takođe bi trebalo da izbegavaju što je duže moguće, kako bi ožiljak brže zarastao. 
  • Neki pokreti bi bili bolni i nekoliko meseci posle porođaja. 
  • Ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti. 

Posle carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom, jer je abdomen osetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo se hranitii i kretati se da bi creva bila aktivnija. I ne brinite šavovi vam neće popucati. 

Pročitajte: ŠTA JE POTREBNO PONETI U PORODILIŠTE?

Izbegavajte da spavate na stomaku 

Spavanjem na stomaku može da se produži vreme zarastanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. A ionako će vam najviše odgovarati da spavate na leđima, a nekim ženama na boku. 
Izbegavajte korišćenje stepenica barem dve nedelje posle carskog reza. Ako je vaša spavaća soba ili bebina soba smeštena na spratu, premestite se privremeno u prizemlje. Kada počnete da koristite stepenice, hodajte lagano i pažljivo.

Pročitajte: 9 SAVETA NAKON CARSKOG REZA