Faze roditeljstva

Kratak Bebologijin pojmovnik- Funiculus umbilicalis

Postoji veza između bebe i mame koja se formira u trudnoći, a podsetnik na nju ima na telu svaka osoba. O čemu se radi, pročitajte u narednim redovima.

Kratak Bebologijin pojmovnik- Funiculus umbilicalis

Pupčana vrpca (lat.Funiculus umbilicalis) predstavlja fizičku i emotivnu vezu mame i bebe tokom čitave trudnoće. Putem pupčane vrpce mama bebi obezbeđuje hranu i kiseonik, a sastavljena je od tri krvna suda pupčane arterije i jedne pupčane vene . Pupčana vena odvodi oksigenisanu krv koja sadrži hranljive materije do bebe. U fetus ulazi preko stomaka, na mestu gde će se nakon presecanja pupčane vrpce i otpadanja pupčanog patrljka nalaziti pupak.

U samoj pupčanoj vrpci, u trenutku rođenja nalazi se veliki broj vrednih, potentnih i vitalnih matičnih ćelija, koje lekar nakon presecanja drži u svojim rukama, a koje mogu biti sačuvane.

U svetu se 15. novembar obeležava kao Svetski dan krvi iz pupčane vrpce, kao način podizanja svesti o njenom značaju, a trenutno se matične ćelije koriste za lečenje preko 80 bolesti, uključujući brojne vrste kancera, genetskih poremećaja, autizma i mnogih drugih.

Pripremila: Brankica Bjelić Izvor: https://biosave.rs/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/