Faze roditeljstva

Može li se sprečiti pojava strija tokom trudnoće?

Saznajte zašto se javljaju strije i kako se možete nositi sa ovim trudničkim “suvenirima”.

Može li se sprečiti pojava strija tokom trudnoće?

Neke ih majke ponosno nose kao “ordenje majčinstva”, dok druge ne žele ni da pričaju o njima. 

Kada i gde mogu nastati prve strije?
Pojavu prvih strija možete primetiti negde između 13. i  21. nedelje. Ne brinite, niste same, neka istraživanja kažu da se čak 90 posto trudnica suoči sa njima. To su nepravilne linijice koje mogu biti  rozikaste, crvene, žute, ljubičaste, braon boje a mogu se pojaviti na stomaku, butinama, kukovima, grudima… nastaju kada se koža preterano rastegne, a kolagenska vlakna u njoj popucaju. Koža se sastoji od tri glavna sloja: epidermisa (spoljašnji sloj koji nas štiti od toksina, bakterija i gubitka tečnosti), dermisa (srednji ili unutrašnji sloj koga čine vezivno tkivo, krvni sudovi, žlezde, folikuli dlake, senzorni receptori, glatki mišići, nervni završeci) i potkožnog masnog tkiva –hipodermisa (kao najdubljeg unutrašnjeg sloja naše kože koji štiti od udaraca i pruža izolaciju telu ). 
Strije se formiraju u dermisu, onda kada je vezivno tkivo razvučeno više nego što njegova elastičnost dopušta. Ovo se dešava kao posledica brzog širenja i rastezanja kože, ali može da se javi  i zbog naglog skupljanja.

Zašto se javljaju strije tokom trudnoće?
Tokom trudnoće, hormonski status i neprestano rastezanje kože, kao i naglo povećanje telesne težine  može dovesti  do pojave strija. Da li ćete ih imati ili ne zavisi u velikoj meri od genetike: ako je Vaša majka dobila strije kad je bila u drugom stanju velika je verovatnoća da ćete ih dobiti i Vi. I suprotno, ako je trudnoću prošla sa glatkom kožom, verovatno i Vas čeka slična sudbina. Ono što je za utehu je to da one ne bole. Jedino što ste možda osetili na tom mestu pre nego što su nastale jeste blag svrab ili peckanje kože. 

Može li se sprečiti ili ublažiti nastajanje strija?
Odgovarajuća nega može da spreči ili ublaži njihov nastanak. A kako izabrati najbolji preparat za negu kože?
- Adekvatan kozmetički proizvod za prevenciju strija treba da povećava elastičnost i vlažnost površinskog sloja. Do povećanja vlažnost  dovode proizvodi koji deluju premašćujuće i stvaraju tanak zaštitni film na koži (kao ši buter, bademovo, jojobino, avokadovo, suncokretovo, makadamijino, susamovo ili maslinovo ulje ).
Većina proizvoda za prevenciju strija sadrži tokoferol (vitamin E) i derivate tokoferola, koji pored antioksidativnog, mogu imati i vlažeći efekat. Na povećanje elastičnosti će uticati i sirovine koje podstiču sintezu elastičnih  i kolagenih vlakana u koži, poput vitamina C – savetuje Prim. dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.

Prim. dr Gorana Isailović, dermatovenerolog 

Pored izbora preparata, ne zaboravite da pijete vodu, jer hidratacija pomaže u zaštiti kože i pospešuje detoksikaciju organizma. 
Nemojte očekivati da je bilo koja krema protiv strija čudesni lek, ali kad ih birate izaberite da budu što masnije. I budite uporne, svakodnevno mazanje će vam smanjiti suvoću i svrab kože. 
Negujte kožu i uživajte u svakom danu trudnoće. A strije, da li će biti ordenje ili ožiljci, zavisi samo od vas.  

Autor: Vesna Stanimirović Foto: Freepik;