Faze roditeljstva

Odgovori na pitanja: Put do zdrave kože

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Odgovori na pitanja: Put do zdrave kože

ODGOVORI NA PITANJA SA ONLAJN PREDAVANJA dr Snežane Radanović - "Put do zdrave kože

Dr Snežana Radanović, specijalista dermatovenerologije u Opštoj bolnici Medigroup u Beogradu odgovorila je na pitanja koja su trudnice i mame postavile tokom onlajn predavanja pod nazivom “Put do zdrave kože” održanog 6. oktobra.

PITANJA I ODGOVORI:

P: Da li se papilomi sa majčinog vrata mogu preneti na bebu obzirom da beba stalno dodiruje taj predeo? (Monika)
O: Koliko god majka imala papilome na koži tela, nijedan se neće preneti na bebu. Papilomi se sa svakom narednom trudnoćom, kod većine trudnica, uvećavaju, većina otpada nakon porođaja, a ono što ne otpadne to uklanjanju dermatolozi. Jedino što savetujemo da se uklanja tokom trudnoće su povređeni papilomi ili oni koji se nalaze u predelu areole dojke.

P: Trenutno sam u 36. nedelji uočila sam, da untar pupka imam tamnobraon ispupčen mladež.  Da li treba da ga ukljanjam? Da li može biti opasan? (Milica)
O:Savetujem vam da kada već postoji mladež u toj regiji neko od dermatologa to i pogleda. Zbog lokacije možda je sada i najbolja prilika da se on u celini pogleda, jer će sa porođajem koža povući unutar pupka. Ne znači uopšte da je opasan!

P: Šta pri kraju trudnoće možemo koristiti za suva i isperutana stopala a šta za suve i isperutane bradavice i areole? (Sofija)
O: Tokom trudnoće koristimo uglavnom emolijentna sredstva obogoćena vitaminima, što preporučujem i za pete. Postoji jedan savet za suve i ispucale pete a to je da se nakon nanošenja neutralne kreme, stavi preko peta samolepljiva folija, koja treba da odstoji cele noći. Za bradavice i areole iste kreme neutralnog sadržaja (Panthenol, emolijens obogoćen vitaminima….)

P: Da li spider nevus nestaje nakon trudnoće? (Tatjana)
O:Uglavnom ne nestaje, obzirom da se radi o formiranju centralnog jezerca sa mrežom okolnih kapilara. To se rešava elektrokauterom, radio-talasima ili laserom ali nakon porođaja.

P: Imam samo jedan papilom na areoli a u 18. nedelji trudnoće sam, kada je najbolje vreme za njegovo uklanjanje? (Rada)
O: Uvek je bolje ukloniti ga ranije, jer postoji mogućnost da se uveća zbog povećanog protoka krvi kroz kožu.

P:  Da li je herpes simplex 2, uopšte opasan tokom trudnoće ili samo ako se javi na sluzokoži usmina pred porođaj?  Da li je tada potrebno raditi carski rez? DA li beba nužno nasleđuje ovaj virus? (Jasmina)
O: Svaka trudnica koja zna da ima HSV tip 2 treba da skrene pažnju svom ginekologu, iz razloga što bi to bila indikacija za carski rez. Isto tako u slučaju manifestacije bolesti tokom trudnoće, obavezno je javiti se dermatologu radi ukljčivanja terapije u lečenje bolesti. Nakon rođenja bebe,  treba skrenuti pažnju i neonatologu o tome da mama ima HSV tip 2. Beba ne nasleđuje virus, ali  ako dođe u kontakt sa akutnim mestima infekcije može da se inficira!

P:  Da li je kokosovo ulje bezbedno za korišćenje po celom telu u trudnoći? (Ana)
O: Što se bezbednosti tiče jeste. Možete ga koristiti naročito na mestima gde se koža rasteže (dojke, areole, stomak, bokovi) jer donekle povećava elastičnost kože, a povećava i lokalnu otpornost na bakterije i gljivice.

P:  Da li treba da se pazimo melazme i sada na jesen i zimu? (Rada)
O:  Naravno, naročito ako planirate da boravite u mestima gde je povećana insolacija. Koristite preprate za zaštitu kože od sunca sa mineralnim faktorima.

P:  Da li crvene strije nastale u trudnoći na bokovima mogu nestati odnosno izbeleti nakon porodjaja, ukoliko se koža redovno maže na tom mestu? (Milica)
O:  Prirodni proces strija podrazumeva prolazak kroz više faza i to se manifestuje promenom boje: od crvenih, preko ljubičastih do belih. Međutim, strije su iskidana elastična i kolagena vlakna koja jedino možemo da obnovimo stimulacijom ćelija koje ih nanovo prave, a to je laser.

P:  Pojedine kreme protiv strija sadrže ekstrat ruzmarina koji se nalazi na nekim listama neadekvatnih za korišćenje tokom trudnoće. Da li smatrate da takve preprarate možemo bezbedno koristiti? (Jelena)
O:  Koristite deklarisane preprata koji su odobreni i bezbedni za korišćenje tokom trudnoće.

P:  Koje su sada preporuke po pitanju kupanja bebe prvih meseci života tj koliko često? (Marija)
O:  Pravilo vezano za kupanje beba glasi: ne preterivati sa higijenom i hemijom! Kupanje kupkama , šamponima.. se predlaže 2x nedeljno,  a običnom  vodom  bez dodataka, svakog dana. Ono na šta treba dodatno voditi računa su: usta, šake i genitalije. Te regije podrazumevaju pranje, brisanje, dodatnu negu i više puta dnevno. Mi u prevelikoj želji da nam beba miriše, na nama poznate i lepe mirise, koristimo kupke koje mogu da budu veoma agresivne i da mnogo osuše bebinu kožu.

P:  Kakvo je vaše mišljenje o zajedničkom kupanju mame i bebe (koža na kožu) u prvim mesecima zbog osećaja sigurnosti bebe? (Ana)
O: Što se mene tiče kontakte podržavam, jer ne samo da se uspostavlja dobar psihički odnos, već se naseljavaju i dobre bakterije na kožu bebe koje će je u budućnosti štititi od patogenih bakterija. A ako me pitate za vrstu  kupke koju  koristiti? Uvek sam za bebinu kupku.

P:  Koliko je HPV koji ima majka opasan po bebu i sam porođaj? Da li je potreban carski ili može prirodno? (Jasmina)
O:  HPV je virus koji treba rešavati što pre. Ako ga već imate, onda je to apsolutna indikacija za carski rez, jer beba prolazi kroz zaražene porođajne puteve. Činjenica je da takve bebe razvijaju HPV infekciju analne regije u uzrastu od 3-5 godine života!

P:  Čime mazati bebinu kožu posle kupanja? (Marija)
O: Istim prepartima koji su namenjeni i za genitalnu regiju. To su kreme namenjene za pelensku regiju, zamašćuju kožu i ne resorbuju se a pri tome ne dozvoljavaju mokraći i stolici da “nagrizaju“ kožu.

P:  Na dojci mi je izašla mala bradavica, da li bih trebala da je uklonim i da li ce predstavljati problem prilikom dojenja jer se nalazi na samoj bradavici? Da li je sigurnije zbog bebe da koristim vestačke bradavice? Sad sam 40. nedelja ne znam da li je kasno da je uklonim? (Vesna)
O:  Treba je ukloniti i nikad nije kasno. Možete to uraditi i nakon porođaja.

P:  Šta smemo tokom trudnoće koristiti od krema protiv akni? (Miljana)
O:  Od lokalnih krema se daju preparati sa  benzoil-peroksidom, azelaičnom kiselinom, glikolnom  kiselinom... U slučaju težih akni lokalno i peroralno se ordiniraju losioni sa eritromicinom, eventualno cefalosporini i penicilin. U novije vreme i laseri...

P:  Ako otac bebe ima seboreični dermatitis, da li može da se prenese na bebu? Ako može koja je prevencija? (Jelena)
O: Obzirom da se tip kože nasleđuje, postoji verovatnoća oko 30% da će i dete razviti SD. Što se tiče prevencije, ona podrazumeva samo održavanje i negu kože u fiziološki prihvatljivom stanju.

P:  Da li je preporučljivo nakon kreme za pelensku regiju dodati i bebi puder? (Dragana)
O:  Ne preporučujem, nema razloga.

P:  Da li je za pranje veša za bebu potreban poseban prašak, da li njenu odeću smemo da peremo s našom ili odvojeno (do kada)  i treba li stavljati omekšivač? (Nevena)
O:  Pa u prvim mesecima veš možete prati odvojeno, samo iz razloga što prilikom pranja veša ne morate da koristite veću količinu praška. Moj savet vam je da koristite bilo koji prašak za veš, ali da OBAVEZNO dva puta isperete veš običnom vodom, da ne ostane ni najmanja čestica praška u odeći jer to je mogući razlog za pokretanje iritacije kože bebe i eventualno uvođenje u dečiji ekcem.

P:  Beba je rođena sa plavičastim krugom na glutealnoj brazdi da li je to indikacija za neki problem? (Nikolina)
O:   Nije nikakav problem, vreme će učiniti svoje i u većini slučajeva boja se potpuno vremenom resorbuje. Inače ovo se javlja kod osoba koje imaju dosta pigmenta u koži.

P:  Da li otac koji ima bradu sme da ljubi bebu? (Nevena)
O: To ne bi trebalo da bude problem, osim ako je to brada stara par dana koja “bocka”.  Važno je samo da je čista, uredna a sa dužinom dlake ona postaje i mekša.

P:  U 4. mesecu trudnoće sam i imam problem sa kontaktnim dermatitisom. I pre trudnoće sam imala ovaj problem a sada se javlja sa obe strane kukova, šta mazati i kako ga lečiti tokom trunoće? (Bojana)
O:  Draga Bojana, ne preterujte sa higijenom i pranjem. Dodatno zamastite kožu (više puta dnevno), izbegavajte kontakt sa elstinom u vešu i odeći, koristite isključivo čist pamuk, povećajte unos  tečnosti, ne utopljavajte se… Ali ako i to ne pomogne dođite do dermatologa da Vam uključimo na kratko lokalno lekove.

P:  Da li je štetno farbanje kose tokom trudnoće i nakon porođaja tokom dojenja? (Marina)
O:  Jedno od mojih predavanje će podrazumevati i to pitanje. Da, štetno je farbanje cele kose, zbog mogućnosti resorpcije hemikalija preko kože. Predlaže se alternativa a to je: izvlačenje pramenova tokom trudnoće i nakon porođaja kao i što kraće zadržavanje u frizerskom salonu gde postoji mogućnost isparavanja hemikalija.

P:  Čimemožemo tretirati spoljašnje hemoroide koji su se pojavili u trudnoći? U 14. sam nedelji trudnoće i dobila sam savet ginekologa da mogu koristiti samo preparate na biljnoj bazi. (Dunja)
O: I ja se slažem sa time, ali je mnogo važnije regulisati varenje i redovno pražnjenje creva da ne prave pritisak na zadnji deo creva.

P:  Kroz trudnoću su mi se po grudima i bradavicama pojavile viseče bradavice u velikom broju. Da li ih tretirati ili će same od sebe proći? (Suzana)
O: Većina otpada nakon porođaja. Uklanjanju se tokom trudnoće samo one bradavice koje se nalaze u regiji dojenja. Ostale uklanjamo nakon porođaja.

P:  Da li se tokom trudnoce mogu koristiti anticelulit kreme i preparati (u predelu butina)? (Jelena)
O: Ja Vam to ne bih preporučila, jer ti preparati sadrže razna sredstva koje trudnice ne bi trebalo da koriste. Sačekajte porođaj.

P:  Da li je dozvoljena depilacija intimne regije u 33.,34. nedelji, kao priprema za porođaj? (Milica)
O:  Mislim da nije, ali će Vam na to pitanje bolje odgovoriti ginekolozi koji zahtevaju apsolutno čistu regiju bez dlaka.

P:  Kako tretirati hemangiom kod bebe? (Mirjana)
O:  Uglavnom se kod hemangioma prisutnih na rođenju očekuje strpljenje i vreme. Većina hemangioma se resorbuje do 5-e godine života i bez terapije. Problem su veliki hemangiomi gde se uključuje čitav tim lekara. Manji hemangiomi se lokalno leče lokalno kremama sa propranololom, eosinom, topikalnim kortikosteroidima, eventualno laser-th u 3-oj godini života.

Pripremila: Vesna S. 
By Bebologija