Faze roditeljstva

Najčešća pitanja koja muče trudnice

Da li je u trudnoći dozvoljeno uzimati lekove, koja kozmetika ne šteti detetu, kako sačuvati zube u drugom stanju i u kojoj meri je dozvoljeno baviti se sportom, najčešće su dileme pred kojima se nađe gotovo svaka buduća mama

Najčešća pitanja koja muče trudnice

Lekovi

Lekove u trudnoći ne bi trebalo da uzimate, osim u slučajevima kada je to savetovao doktor. Naravno, to ne znači da u drugom stanju žena treba da trpi bolove, već da pre uzimanja treba da se konsultuje sa lekarom.

lekovi u trudnoci

Postoje medikamenti koje je strogo zabranjeno uzimati u trudnoći, stoga je važno da žena ukoliko ima terapiju koju je uzimala pre trudnoće obavezno poseti lekara kada sazna da je u drugom stanju kako bi odredio dalji vid lečenja.

 

Kozmetika

Na gotovo svim kozmetičkim proizvodima trebalo bi da piše da li smeju da se koriste u trudnoći ili ne. Čak ni biljni proizvodi nisu potpuno bezazleni. Neke biljke sadrže materije koje mogu loše da utiču na normalan tok trudnoće te bi, drage trudnice, trebalo da budete oprezne. Trebalo bi da izbegavate i farbe koje sadrže toksične materije, naročito amonijak. 

 

Sport 

Fizička aktivnost prija trudnicama i pomaže im da bolje spavaju, ublažava bolove u leđima, smanjuje otoke na rukama i nogama. Vežbanje omogućava trudnici da se psihofizički oseća bolje i da se, kad dođe vreme porođaja, lakše porodi. Tako da drage buduće mame, slobodno možete da nastavite da praktikujete rekreaciju.

Plivanje je odlično za trudnice, ne samo da opušta već i pomaže održavanju dobre forme. Izbegavajte nagle pokrete, teške vežbe, vežbanje pod opterećenjem i skakanje.

sport u trudnoci

Trudnicama se preporučuju pilates, joga i sve fizičke aktivnosti kojima se ne povećava aktivnost trbušne muskulature, s tim što ni sa čim od toga ne treba preterivati.

 

Zubi 

Pojedine paste za zube izazivaju gađenje ili mučninu kod trudnica, te treba pronaći onu koja im najviše odgovara. Preporučuju se meke četkice za zube a korišćenje konca je dozvoljeno.

Mnoge trudnice smatraju da ne smeju da posećuju stomatologa tokom trudnoće pa trpe bolove, što je potpuno pogrešno.

U slučaju otoka desni, krvarenja i kada zubi bole, neophodno je javiti se lekaru. To važi za svaki trimestar, a za sve ostale intervencije koje nisu hitne najpovoljniji je drugi trimestar, dakle od četvrtog do sedmog meseca.