Faze roditeljstva

Najlepši trenutak u trudnoći: Kad osetite prve bebine pokrete

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći nesumnjivo je onaj kada prvi put osetite pokrete svoje bebe. Ta lagana pomeranja učiniće da osetite još veću bliskost sa malim životom u vama.

Najlepši trenutak u trudnoći: Kad osetite prve bebine pokrete

Beba u maminom stomaku vodi zanimljiv život. Mnoge promene u njenom telu propraćene su različitim okretima, udarcima i štucanjem. Svaki bebin pokret buduće mame dočekuju s radošću i oduševljenjem, to je znak da je sve u redu. Kako je svaka beba jedinstvena, tako se i učestalost i vrsta njenih pokreta u maminom stomaku mogu prilično razlikovati. Ipak, dobro je znati šta je sve u granicama uobičajenog, a kada se treba zabrinuti.

Šta su pokreti fetusa?

Obično se misli na blage udarce koje majka oseća u stomaku. Bebe počnu da se pomeraju vrlo rano u trudnoći, ali su tada toliko male da majke to i ne osete. Osam nedelja nakon poslednje menstruacije, kada je beba stara šest nedelja, formiraju se bebine ruke i noge, iako je njeno telo dugo samo dva centimetra. Do 12. nedelje telo je potpuno oblikovano, premda dugačko svega pet centimetara. Zato majka još ne oseća pokrete svog nerođenog deteta. U periodu između 12. i 20. nedelje trudnoće fetus ubrzano raste i do 20. nedelje postiže dužinu od oko 18 santimetara.

Zašto se beba pomera u stomaku?

Kako se njeno telo unutar materice razvija, beba ima potrebu za protezanjem i istezanjem ručica i nožica. Ponekad su njeni pokreti reakcije na spoljašnje zvukove ili majčine osećaje.

Ako zauzmete položaj koji joj ne odgovara, vrlo je izvesno da će početi da se meškolji. Određena vrsta hrane takođe može da podstakne vašu bebu na veću aktivnost.

Kada trudnica može da oseti prve pokrete?

Ako vam je ovo prva trudnoća, možda nećete odmah primetiti bebine pokrete jer će vam taj osećaj biti potpuno nov. Žene ga često opisuju kao nežno, lepršavo pomeranje, poput krila leptira. Ako ste već rađali i taj osećaj vam je poznat, prve pokrete možete da očekujete negde između 15. i 18. nedelje a ako vam je ovo prva trudnoća, verovatno ćete ih osetiti između 16. i 20. nedelje. S vremenom ćete se navići na njih, a postaje sve jači i češći kako beba raste. Do 22. nedelje trudnoće većina trudnica oseća bebine pokrete skoro svakog dana. Žene koje su gojazne će bebine pokrete verovatno osetiti nešto kasnije. Kako trudnoća napreduje, oni postaju sve važniji. Svaki "udarac" odnosi se na odvojeni pokret ili niz pokreta. Tako deset "udaraca" dnevno znači da ste deset puta tog danu osetili da se vaša beba pomerila. Neke trudnice osete samo nekoliko pokreta svakog dana, dok ih druge osete na desetine.

Pokreti i položaji u kasnoj trudnoći

U poslednjih nekoliko nedelja vaša beba bi trebala da bude udobno smeštena u dnu vaše karlice. Njenu glavicu možda ćete osećati poput lopte koja vas pritiska. Kako se glavica spušta, tako ćete osećati manji pritisak ispod grudnog koša. U ovom periodu trudnoće verovatno ćete osećati manje pomeranja bebinog tela, a više uporne sitne udarce ispod rebara, s jedne ili druge strane, u zavisnosti od toga kako je beba smeštena. Beba će ponekad biti vrlo aktivna, i to najčešće uveče ili kad legnete u krevet i pokušate da zaspite.

Šta ako ne osećate bebine pokrete?

Mnoge buduće mame se zabrinu ako celog dana ne osete nijedan pokret svoje bebe u stomaku. Međutim, najčešće nema razloga za strah. Možda ste bili usredsređeni na nešto drugo pa zato niste osetili bebine pokrete. Ako ipak želite da budete sigurni da je sve u redu, evo nekoliko načina da podstaknete bebu da se pomeri:

– Lezite na stranu, s jastukom ispod stomaka, i ostanite u tom položaju neko vreme.

  – Lezite na leđa ili na levu stranu, podignite stopala i opustite se. Dišite duboko i pokušajte da zamislite bebu, stavite ruku iznad pubične kosti i obratite pažnju na to što se dešava unutra.

Puštajte muziku svojoj bebi, naročito ako ste primetili da reaguje na određenu vrstu muzike ili pesmu, pričajte joj nežno i mazite stomak.

– Ako ništa drugo ne bude delovalo, pojedite nešto slatko.

Izvor: yumama.com