Faze roditeljstva

Otkrijte: Zašto se trudnice plaše porođaja?

Većina trudnica se u manjoj ili većoj meri plaši porođaja. Međutim, kod pojedinih trudnica strah od porođaja je toliko jak da rezultira traženjem carskog reza, iako ne postoje indikacije za to.

Otkrijte: Zašto se trudnice plaše porođaja?

Zašto se strah javlja i kako ga prevazići pitali smo dr Mariju Lazarević Šuntov, specijalistu ginekologije i akušertsva.

„Kad kažete porođaj to jednostavno zvuči ali to je jedan važan i kompleksan događaj u životu buduće mame. Trudnoća i sam porođaj jesu najčešće fiziološkog toka, dakle prirodom regulisani, pa ipak proizvode određene strahove kod svake žene u manjoj ili većoj meri“.

Strah od porođaja jeste bitan element ženinog „drugog stanja“ iz razloga što može negativno uticati na psihičko zdravlje u toku i nakon trudnoće kao i na sam tok i ishod porođaja.

Rezultati istraživanja pokazuju da pojačan strah tokom trudnoće može dovesti do produženog trajanja porođaja, kao i da povećava verovatnoću hitnog ili planiranog carskog reza“, kaže za sajt Bebologija dr Marija Lazarević Šuntov.


                     
               Dr Marija Lazarević Šuntov, specijalista ginekologije i akušerstva

S druge strane, normalno je da u izvesnoj meri osećamo strah od nepoznatog. U trudnoći se naše telo menja brzo, uključujući i promenu hormonalnog statusa.

„U jednoj novijoj studiji naučnici u Velikoj Britaniji su uspeli da jasno izdvoje koje su to konkretne bojazni koje muče trudnice kada je u pitanju strah od porođaja, dakle, ispitivane su žene prvorotke, kao i žene koje su već rađale.

Trudnice imaju strah:
- od nepoznatog i nemogućnost da unapred znaju kako će da teče porođaj;
- od povrede bebe u toku porođaja;
- da fizički neće moći da izdrže porođaj;
- da će povrediti svoje telo i ugroziti zdravlje na porođaju;
- da neće biti uvažene i saslušane od strane medicinskog osoblja;
- od bola;
- od komplikacija i intervencija (ponovljeni vaginalni pregledi, injekcije...) i
- strah da će biti napuštene i same".

Najizvesnije sa čim se trudnica suočava tokom porođaja je bol, koji nastaje kao posedica grčenja materice i pritiska otvaranja grlića.

"Ovaj bol se najčešće opisuje kao jak grč u stomaku, preponama i leđima ili kao osećaj pečenja. Takođe, bol nastaje i usled pritiska ploda na bešiku i creva, kao i prilikom rastezanja vagine i porođajnog kanala.

Bol tokom porođaja svaka žena opisuje različito čak i različit opis bola daje žena za svaki svoj porođaj pojedinačno. Neke ga porede sa menstrualnim bolom tj. grčevima, neke kao osećaj izrazitog pritiska ili kao izrazito snažne stomačne grčeve, kažu da nije toliko jak bol pojedinačnog grča ili kontrakcije, već kako porođaj napreduje one su učestalije, ima sve manje vremena za odmor i to žene navode kao nešto što ih najviše iscrpljuje.

Možda vas zanima: 5 stvari zbog kojih brinu buduće mame

Strah od porođaja je uslovljen i kulturološki, tj.zavisi od običaja zajednice i oduvek je bio ženska tema. Žene su međusobno razmenjivale svoja iskustva, ohrabrivale jedna drugu, tešile i prepričavale teška iskustva o kojima su čule. Takve priče su često slušale devojčice i zato ovaj strah nekad ima svoj koren još u detinjstvu“ – ističe dr Lazarević Šuntov.


Psiholozi kažu da se u našoj kulturi ovaj strah najčešće stvara tzv. „atributiranjem“ odnosno, podrazumeva se da treba da se plašimo porođaja, ne moramo imati nikakvo prethodno iskustvo a okolina se prema nama ponaša kao da ga već osećamo.
„Iz svega navedenog možemo zaključiti da su predrasude o trudnoći i porođaju koje dobijamo još u detinjstvu, nepoznavanje toka normalne trudnoće i porođaja kao i izvestan kulturološki pritisak „obaveznog straha od porođaja„ krivci zašto žene uvek osećaju izvesnu dozu straha kada je u pitanju porođaj“.

Moramo spomenuti i ekstreman oblik ovog straha koji se naziva tokofobija, dakle izrazit tzv. patološki strah od porođaja.
„Žene sa ovakvim poremećajem često izbegavaju seksualne odnose i koriste više vidova kontracepcije. Ukoliko se ipak desi da ostanu u drugom stanju prekidaju željenu trudnoću, nakon čega pate imajući osećaj krivice i stida. Poremećaj utiče na odnose sa partnerom, izazivajući duboke sukobe a često biva da medicinsko osoblje i okolina ne prepozna tj. umanji značaj ovog problema i donosi pogrešan sud o ženinim postupcima i odlukama“.

U svetu se strah od porođaja, od zemlje do zemlje različito zbrinjava. Praktikovanje joge, meditacija, aromaterapija, masaža, promene položaja, topla kupka, akupunktura, hipnoza, takođe i korišćenje lekova protiv bolova putem inhalacije, venske primene ili u mišić, dobro poznate epiduralne analgezije, porođaj u vodi, prisustvo partnera na porođaju itd. Mnoge od ovih alternativnih ili klasičnih medicinskih metoda postoje ili se mogu primeniti i u našim bolnicama o čemu se treba blagovremeno raspitati.

Možda vas zanima:  13 znakova da je porođaj blizu 


Složenost straha od porođaja i veliki uticaj na zdravlje majke i deteta dovoljan su razlog da on zauzme važno mesto u svakodnevnoj preventivnoj praksi lekara i svih onih koji se bave zdravljem trudnica i porodilja. U cilju toga postoje i škole roditeljstva kao i psihofizička priprema trudnica u kojima buduće mame uče o normalnoj trudnoći, ishrani, vežbanju, dozvoljenim aktivnostima, o samom početku i toku porođaja, tehnikama disanja i relaksacije u porođaju itd. To je mesto gde mogu da pitaju sve što ih zanima i da razjasne sve ono čega se plaše. Takođe, postoji mnogo dobre literature o trudnoći i porođaju koja se može pročitati tokom devet meseci dok trudnoća traje“.


Najbolji način da se izborimo sa strahom od porođaja je da zauzmemo aktivan stav.
„Trudnoća se danas najčešće planira i u tom smislu uvesti zdrav stil života: vežbanje, redukcija suvišnih kilograma, regulisanje ishrane, odlazak na spavanje pre ponoći. Sve ove mere će doprineti jačanju tela a onda i opšem boljem osećaju kod žene. U samoj trudnoći, ukoliko je normalnog toka i lekar odobri, treba nastaviti sa adekvatnom fizičkom aktivnošću i pravilnom ishranom.
Upoznati se sa onim što nas plaši, značilo bi informisati se na pravim mestima i kod stručnih lica (škole roditeljstva, časovi psihofizičke pripreme, literatura, izabrani ginekolog koji vodi trudnoću), posetiti bolnicu u kojoj planirate porođaj i raspitati se o načinima ublažavanja bola tokom porođaja – savetuje dr Marija Lazarević Šuntov.

Servis Babica&Bebica Vam obezbeđuje podršku u pripremi za porođaj i boravak u porodilištu, kao i u nezi bebe u prvim danima kod kuće

Aktivan stav jeste najbolji način savladavanja svake prepereke u životu pa i prevazilaženja samog straha od porođaja a ujedno i dobar uvod u kompleksnu ulogu roditelja u kojoj vas očekuje takođe, dosta nepoznanica, često praćenih strahovima različitog intenziteta.

Autor: Vesna Stanimirović 
By Bebologija