Faze roditeljstva

5 stvari zbog kojih brinu buduće mame

Trudnoća je vreme ispunjeno uzbuđenjem i promenama, ali za mnoge nove mame to je put u nepoznato.

5 stvari zbog kojih brinu buduće mame

Puno je pitanja koje buduće majke postavljaju o svakom tromesečju, uključujući i šta ih sve očekuje, šta se smatra normalnim a šta treba raditi drugačije. Međutim, postoji nekoliko pitanja koja se ponavljaju stalno a pokrivaju sve, od prenatalnog testiranja do dojenja.

Pet razloga za brigu budućih mama su:

Ishrana

Zabrinutost oko unošenja dovoljno vitamina i način ishrane uobičajena je među majkama koje očekuju bebu. Nove smernice i studije pokazuju vezu između ishrane žene i zdravlja njene bebe, kao i koje su specifične potrebe trudnice tokom ovog perioda. Buduće mame treba da imaju za cilj da pojedu 300 kalorija više dnevno nego što to obično čine da bi potrebe bebe i mame bile zadovoljene. Folat je jedan od najvažnijih vitamina u ranoj trudnoći, a dovoljan unos je 400-800 mikrograma dnevno. Ovo pomaže razvoju bebinog mozga i kičmene moždine. Dodatni vitamini koji su posebno važni za zdravu trudnoću uključuju gvožđe, kalcijum, vitamin C i DHA (omega-3). Ginekolog će Vam preporučiti najbolji prenatalni vitamin, ali ono što je najvažnije je da ih uzimate redovno, svakog dana.  

Prenatalni skrining

Prenatalni skrining i dijagnostika prošli su dugačak put tokom poslednjih nekoliko decenija, počev od testova krvi na osnovu nivoa hormona do invazivnih postupaka poput amniocenteze. Danas jednostavno neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT), poput Qualified i Harmony prenatalnog testa koji u svojoj ponudi ima Bio Save, menja lice skrininga. NIPT posmatra fetalnu DNK u krvi majke i pokazao se tačniji od svojih prethodnika, što znači da ima manje lažnih alarma koji zahtevaju dodatna ispitivanja, koja se mogu izbeći. Članak objavljen u časopisu New England Journal of Medicine (Norton, M., et al.) pokazao je da je ovaj test tačniji od tradicionalnih prethodnika prilikom skrininga na trizomiju 21 (Daunov sindrom). Neinvazivni prenatalni test se može uraditi već nakon navršene 10. nedelje trudnoće, što roditeljima omogućava dovoljno vremena za planiranje ukoliko se otkrije rizik za neko stanje. Važno je imati na umu da nijedan test ne otkriva svaki mogući problem u trudnoći i da je NIPT i dalje skrining test, tako da svaki rezultat visokog rizika treba potvrditi daljim dijagnostičkim ispitivanjem.

Rođenje deteta

Iako je stvarni proces rađanja ostao isti generacijama, upravljanje bolovima, verovatnoća sigurnog porođaja i tehnologija koja se koristi tokom porođaja, uveliko su napredovali. Žene sada imaju mogućnost da dobiju epidural za kontrolu bola. Porođajem se može pažljivo upravljati u bolnici, uz intenzivno praćenje stručnih lica.

Dojenje

Vezano za ovu temu postavljaju se mnoga pitanja: Da li će boleti? Kako da znam da beba dobija dovoljno? Koliko dugo to treba da je držim na dojci? Iako svaka žena ima svoj put,  važno je znati i to da se ne odlučuju sve žene da doje svoju bebu. Ono što uvek treba naglasti je da je majčino mleko  najbolja opcija za bebe, ako žene mogu dojiti. Za mame koje žele da doje, bolnice imaju savetnike za laktaciju koji će proći postupak sa vama i odgovoriti na sva vaša pitanja. Iskoristite vreme sa savetnikom za laktaciju ili ispratite Bebologijina onlajn predavanja na ovu temu.

Nedostatak sna

Bebin san (ili nesanica) kod novih majki izaziva anksioznost - neprospavane noći. Položaji za spavanje i strah od SIDS-a (iznenadne smrti) su najvažniji. Srećom, postoje mnoga istraživanja koja pomažu u ublažavanju ovih strahova. Preporuke za smanjenje rizika od SIDS-a kod novorođenčadi, uključuju i stavljanje bebe da spava na leđima, krevetić bez igračaka i izbegavanje zajedničkog spavanja s roditeljima. Kada je reč o nedostatku sna, on može uticati na vaše raspoloženje. Pravilo broj 1 koje savetuju stručnjaci je da bebi napravite dnevnu rutinu kako bi vaše dete duže spavalo tokom noći. Takođe, je važno spavati kada beba spava. Podelite odgovornosti tokom noćnog dežurstva s partnerom. I konačno, nije strašno ako prihvatite pomoć od članova porodice ili prijatelja.

Toliko je novih iskustava koja dolaze sa trudnoćom, i žene ne smeju dozvoliti da ih savladaju strahovi, iako su to osećanja kroz koja prolazi većina mama. Najbolji način da se rešite svih briga koje vas muče je da o svojoj zabrinutosti razgovarate sa partnerom ili lekarom, jer će oni moći da vam daju prave savete, pruže utehu i podršku dok prolazite kroz ovaj divan životni period koji se zove majčinstvo.

Pripremila: Vesna Stanimirović Izvor: pregnancymagazine.com