Faze roditeljstva

Razgovor sa babicom: Može li strah od porođaja da parališe trudnicu?

Babica Tatjana Gašparović nam kroz odgovore otkriva da je strah od porođaja normalna i prirodna stvar, zašto je priprema za porođaj važna za otklanjanje ove pojave, a podrška u tim trenucima je nezamenljiva i veoma važna za mame. Više o ovoj temi pročitajte…

Razgovor sa babicom: Može li strah od porođaja da parališe trudnicu?

Strah od porođaja je normalna i prirodna stvar. Retko se desi da može da "parališe" trudnicu. Ali ima i takvih primera.

- To se dešava najčešće kod žena koje nisu pripremljene i kod kojih porođaj napreduje brzo tako da ne mogu da kompenzuju količinu senzacija koje osećaju. Pritom, ne mislim samo na bol od kontrakcija, nego na celokupna dešavanja oko nje - prijem, pregled, CTG, odlazak u porođajnu salu... U većini slučajeva uspemo razgovorom da smirimo ženu, ali nekad se desi da se stvari odvijaju tako brzo da porodilja ne veruje da je beba spremna... E kad se porodi, to je tek neverica... Ali i neprocenjivi osmesi – objasnila nam je na početku intervuja Tatjana Gašparović babica sa više od dvadest godina radnog staža. Zaposlena je u porodilištu KBC “Zemun” od 2000. godine i član tima servisa kućnih poseta Babica&Bebica.

Reakcija na stres

Kako procenite da je strah mnogo veći od uobičajenog?

- Svaka žena se više ili manje boji porođaja. Kod mama koje rađaju prvo dete je možda za nijansu izraženiji. Strah od nepoznatog, od neizvesnosti, strah od bola, od ishoda, od boravka u bolnici i još mnogo čega... Strah je ljudski, ali takođe treba biti razuman i otvoren za razgovor i saradnju.

Od prvog susreta sa trudnicom mi pratimo njeno ponašanje i reakcije. I vremenom smo svi naučili da budemo pomalo "psiholozi". Svaka žena je drugačija i različito reaguje na stres. Kroz spontani razgovor, par neobaveznih pitanja i ponašanje trudnice već možemo da procenimo da li taj strah preteran.

Priprema za porođaj

Da li je i zašto važna priprema trudnice za porođaj?

- Priprema za porođaj je najbolji način za otklanjanje straha od porođaja. Najbitnije je da trudnica shvati šta se dešava njenom telu u trudnoći i na porođaju. Na žalost u našoj zemlji, pogotovo u ovo doba pandemije, ali i ranije, pripreme za porođaj nisu bile dovoljno rasprostranjene i dostupne. Takođe bih naglasila da je internet sad glavno sredstvo informisanja, ali trudnice moraju vrlo selektivno da biraju informacije koje će usvojiti. Koliko god da ima izuzetnih saveta i podataka, toliko ima i stvari koje neuke osobe plasiraju u etar a koje su netačne, izvrnute i poluistinite. U glavi trudnice to ume da napravi veliki problem. Važno je napomenuti da su servis Babica&Bebica i onlajn predavanja Bebologije osmišljeni tako da stručni ljudi, oni koji rade svakodnevno u porodilištu, odgovaraju na sva pitanja i otklanjaju strahove i nedoumice kod trudnica.

Veoma je bitno da trudnica zna proces kroz koji prolazi telo u normalnom, fiziološkom porođaju. Šta može da oseća i koliko nešto traje. Pored toga, procedure u bolnici, od prijema do otpusta treba objasniti. Kako, zašto i zbog čega se nešto radi? Sve to treba na vreme objasniti trudnici, pre porođaja. Verujte, mnogo je teže objasniti nekome da shvati nešto kad ima kontrakcije na svaka tri minuta... A ako je trudnica informisana i pripremljena pre porođaja, sve ono što se dešava će prepoznati i sigurno se mnogo manje plašiti.

Obostrana saradnja

Šta vi preduzimate kad vam takva trudnica dođe u porodilište?

- Kada vidimo da je u porodilište stigla trudnica sa izraženim strahom, trudimo se da joj kroz razgovor objasnimo šta joj se i zašto dešava. Nekada moramo biti uporni i čak ponekad dosadni. Bitno je da znate da je ceo tim tu za vas - akušeri, babice, neonatolozi i pedijatrijske sestre. Svi se trudimo da ublažimo strahove i nedoumice koje imate. Bitno je naglasiti da saradnja mora da bude obostrana. Samo do vas je kako i u kojoj meri ćete privatiti naše savete. Verujte, i nama ide u korist da radimo sa nasmejanim i opuštenim trudnicama.

Verujte sebi

Tri najčešća saveta koja dajete porodiljama?

- Žene prvenstveno moraju da veruju u sebe, da veruju svom telu. Moraju da slušaju sebe. To svakako važi za svaku od nas ceo život, ali pogotovo za period trudnoće, porođaja i roditeljstva. Vi ste ta koja će biti majka svom detetu, i nijedna druga, to je prvi i najvažniji savet.

Ne postoje dva ista porođaja, svaki je poseban i drugačiji. Tako da koliko god da su tuđa iskustva dobra ili loša, ovo je samo vaše i jedinstveno.

Poverenje... Opet se vraćamo na pripreme... Na vreme se raspitajte i odlučite gde želite da se porađate. Morate imati poverenja u lekara i celokupan tim ustanove u kojoj se porađate. Ako poverenja nema, psihički ćete sigurno mnogo teže proći kroz celokupno iskustvo boravka u porodilištu.

Spremnost za saradnju

Šta biste želeli da trudnice znaju pre nego što dođu na porođaj?

- Svaki porođaj je drugačiji, tako da i mi postupamo u skladu sa trenutnim stanjem trudnice. Slušajte sebe. Opet se vraćamo na pripreme za porođaj. Tu ćete naučiti faze i procedure u toku prirodnog porođaja. Takođe morate imati poverenja u osoblje. Moguće je odstupanje od fiziološkog tj "normalnog". Medicina nije egzaktna nauka. Tu smo mi kao tim da vam objasnimo i preduzmemo sve da Vi i Vaša beba budete dobro. Nekada se stvari ne odvijaju onako kako je žena planirala ili zamislila i to nekada ume da napravi problem, prvenstveno psihičke prirode. Zato smo mi tu, ali i vi kao trudnica morate biti otvoreni i spremni na saradnju.

Pozitivno razmišljajte

Savet svim trudnicama, kako da savladaju strah od porođaja?

- Strah se najbolje leči znanjem i verom u sebe. Slušajte stručna lica, raspitujte se, budite otvoreni za razgovor i saradnju. Razmišljajte pozitivno!!! Ne dozvolite da vam jedan od najlepših događaja u životu ostane u lošem sećanju zbog straha. Verujte, najčešći problem je onaj psihičke prirode, izazvan strahom, neznanjem i nepoverenjem.

Pozitivno razmišljanje, vera u sebe i saradnja je ključ da ovaj poseban događaj ostane u vašem najlepšem sećanju.

Tekst: Vesna Stanimirović
By Bebologija