Faze roditeljstva

Zanimljivosti: Neverovatne činjenice o bebi u stomaku

Ukoliko trenutno i niste baš najpokretniji, osećate se prilično iscrpljeno i veliki ste "kao kuća" - ne zaboravite drugo stanje je božanstven period u vašem životu. A ako želite da saznate nešto više o svojoj bebi, pročitajte 12 neverovatnih stvari koje joj se dešavaju dok je u stomaku, baš ovog trenutka!

Zanimljivosti: Neverovatne činjenice o bebi u stomaku

1. Bebi rastu dlake

Koliko god čudno zvučalo, svakoj bebi izrastu mali brčići dok je u materici. Te dlačice, poznate pod imenom lanugo - mekane su i pahuljaste, a radi se o prvim dlakama koje folikuli proizvedu, obično u 5. mesecu trudnoće pa se one postupno šire celim telom. Na kraju, vaša beba će ih pojesti, a nakon porođaja i izlučiti putem svoje prve stolice, odnosno mekonijuma.

2. Beba ima više kostiju od mame

Bebi počinju da se razvijaju kosti od 13. do 16. nedelje nakon začeća. Do rođenja, beba će imati 300 kostiju u svom sićušnom telu, dok odrasle osobe imaju samo 206. Ipak, kako rastu, neke kosti se spajaju, a savitljive hrskavice pomažu bebi da lakše prođe kroz porođajni kanal.

3. Srce bebe je neverovatno

U proseku, potrebno je oko mesec dana kako bi se kod bebe razvilo i počelo da kuca srce. Već na prvom ultrazvučnom pregledu, možete da čujete kako bebi srce kuca ujednačenim ritmom i to oko 150 puta u minutu, a dok bude rasla tokom devet meseci to će varirati od 120 do 160 otkucaja po minutu. Neverovatno! 

Foto: printscreen

4. Vaša beba već može da plače

Bebe plaču u stomaku, a to počinje da se događa oko 26. nedelje nakon začeća. Ne brinite, kako je plakanje važan komunikacioni alat za bebe, potpuno je razumljivo da usavršavaju svoju tehniku pre nego li dođu na svet!

5. Beba voli vaš smeh

Iako ne mogu da se smeju, čini se da bebe reaguju na majčin smeh laganim poskakivanjem gore i dole. To počinje da se događa 32. nedelje nakon začeća.

6. Pazite da je ne uplašite

Od 23. nedelje trudnoće, vašu bebu mogu 'pokrenuti' iznenadni zvuci, poput onog kad iznenada kinete. Ono što je još zanimljivije, nedavno istraživanje otkrilo je da zvonjava mobilnog telefona može iznenaditi pa čak i nervirati bebe u stomaku.

7. Beba uči jezik

Neverovatno, ali bebe upijaju ritam i intonaciju majčinog govora već u maternici. Stručnjaci smatraju da se može uočiti razlika u razvoju govora na osnovu njihovog žamorenja i grgoljenja.

8. Spavaju i sanjaju

Bebe počinju da spavaju četiri nedelje nakon začeća. Međutim, ono zanimljivije je da su u 30. nedelji trudnoće, otkriveni neprestani nepravilni i nasumični pokreti očiju kod beba u materici, isti kao pokreti koji se pojavljuju u REM fazi, kada nam se složene slike i informacije kreću kroz mozak, što znači da bebe najverovatnije počinju da sanjaju još dok su u stomaku!

9. Molim nešto slatko

Znamo da bebe mogu osetiti ukus dok su u maminom stomaku, jer hrana koju trudnice jedu menja ukus amnionske tečnosti. Ali, od 15. nedelje, bebe su pokazale više sklonosti ka slatkim ukusima, tako što gutaju više tečnosti kada je nešto slatko, a manje kad je gorko.

10. Beba oseća miris

Vaša beba može osetiti iste mirise kao i Vi. Ako osetite neki neprijatan miris, verovatno će i Vaša beba osetiti isto. Veruje se da od 28. nedelje, beba oseća iste mirise kao i mama. To su istraživači zaključili na osnovu toga, što beba pravi grimase i mršti se kad mama oseti neki neprijatan miris.

11. Beba uči da jede

Mnoge bebe sisaju palac u materici tako se pripremajući za dojenje nakon rođenja – neke bebe to rade već u 14. ili 16. nedelji trudnoće. Rezultati istraživanja su pokazali da neke bebe još u stomaku više vole da sisaju palac jedne ruke u odnosu na drugu, što može ukazivati i na to da li će dete biti levoruko ili desnoruko.

12. Izvode akrobacije

Od 20. nedelje pa nadalje, vaša beba može da pravi salto u stomaku. Ne, nemate olimpijskog gimnastičara, samo dete koje raste i uživa u slobodnom prostoru. A koliko ima prostora, zavisi od veličine materice. Kolut će, po pravilu moći da pravi do 32. nedelje, posle toga više neće imati dovoljno prostora za takve gimnastičke vežbe. 

Pripremila: Vesna S. / Izvor: pbcexpo.com.au