Faze roditeljstva

Šest zabluda o porođaju

Trčanje u bolnicu, vrištanje tokom porođaja, očevi koji padaju u nesvest, panika i nervoza, sve su to asocijacije kada je u pitanju rađanje. Ali, da li je baš sve tako u stvarnosti...

Šest zabluda o porođaju

Osnovna stvar koju morate imati na umu kada je u pitanju porođaj jeste da je taj proces potpuno individualna stvar. Generalno, sličnosti postoje ali nisu zabeležena dva potpuno ista porođaja, baš kao ni dve iste trudnoće.

Slike koje nam se odmah stvaraju u glavi kada pomislimo na rađanje deteta, uglavnom su podstaknute scenama ovog događaja sa televizijskih ekrana, filmova i serija koje dramatičnim scenama pokušavaju da učine porođaj što zanimljivijim za publiku.

Možda vas zanima:  Vreme je za porođaj


Pročitajte šest najčešćih zabluda koje prate ovaj veoma važan životni događaj.

1. Začinjena hrana može da izazove porođaj

Nema ama baš nikakvog dokaza za ovo verovanje. U teoriji, začinjena hrana ubrzava peristaltiku creva, ali to ni na koji način nije povezano sa kontrakcijama materice. Dakle, ako vam se neka drugarica ili rođaka porodila neposredno nakon nekog jako začinjenog, ljutog jela, u pitanju je puka slučajnost. Ako volite ljuto i prija vam - uživajte u tome do samog kraja trudnoće, ako ne volite - nemojte da jedete ljuto na silu samo zato što mislite da će to bebu pre "poterati" Vama u zagrljaj.

2. Na pojavu prvih kontrakcija morate trčati u bolnicu

Budući roditelji uglavnom misle kako je prva kontrakcija znak da je sve spremno za porođaj, koji samo što nije počeo. Međutim, to uglavnom nije slučaj. Porođaj neretko traje nekoliko sati, naročito ako se porađate prvi put. Donošenje bebe na svet je dug proces i nema potrebe za panikom i žurbom.

3. Vrištaćete tokom celog porođaja

Sigurno je da ćete osetiti bol i da se nećete suzdržavati od iskazivanja emocija, ali sigurno nećete vrištati tokom celog porođaja. Velike su šanse da ćete ocu svog deteta besno reći: “Ti si mi ovo uradio”, čemu ćete se slatko smejati po završetku porođaja. Vaša potreba da glasno iskazujete svoju bol pojavljivaće se s vremena na vreme (ili neće) ali u periodu između kontrakcija biće vam sasvim dobro.

4. Buduće tate uopšte ne znaju šta treba da rade

Tate su preplašene ovom situacijom i nemaju pojma šta treba da rade, na prvu kap krvi padaju u nesvest i žele epidural, iako ga čak ni Vi nećete. Moguće je da Vaš partner odgovara opisanom stereotipu ali većina muškaraca se u stvari sasvim dobro snalazi u ovoj situaciji. Imajte na umu da je i njemu veoma teško, bez obzira na to što ne trpi bolove.

Možda vas zanima:  Tata na porođaju

 

5. Čim pukne vodenjak morate otrčati u porodilište

Panika koja nastaje kada glavnoj glumici u filmu pukne vodenjak je nesrazmerna sa situacijom koju ovaj čin nosi. Tek kada vam se, nakon pucanja vodenjaka, pojave kontrakcije i postanu učestale, znak je da se približava porođaj. Nakon pucanja vodenjaka, polako se spremite i idite u porodilište. Ne brinite, kada i gde vam može pući vodenjak ne možete da predvidite, te nema potrebe da se osećate neprijatno i nervozno ako vam je vodenjak pukao na javnom mestu.

Možda vas zanima:  Gde i kada vam može pući vodenjak


6. Porođaj je hitno stanje

Rođenje deteta je sasvim prirodan, normalan proces i za većinu žena prolazi bez komplikacija. Ukoliko je sve u redu sa vama i bebom, vaše telo će samo odrediti vreme koje mu je potrebno za donošenje deteta na svet.

Pripemila: Vesna Stanimirović / Izvor: yumama.com; mondo.rs