Faze roditeljstva

Reč, dve o jogi za trudnice

Joga nas uči da trudnoći i porođaju priđemo pozitivno, svesno i sa bezgraničnim poverenjem u sopstvene sposobnosti i snagu. Zato nas vežbanje joge tokom trudnoće može umiriti, opustiti i osnažiti.

Reč, dve o jogi za trudnice

Vežbanje joge u trudnoći je veoma koristan i lak način da održite optimalno psiho-fizičko drugo stanje. A zašto se joga preporučuje trudnicama i na šta je potrebno obratiti pažnju pitali smo Jelenu Kadenić, sertifikovanu instruktorku joge za trudnice.

Šta ćemo naučiti tokom časova joge?

- Položaji koje izvodimo su prilagođeni mogućnostima i trimestru svake trudnice, a mogu se i dodatno modifikovati u odnosu na individualne potrebe. Naučićete kako da pravilno dišete i da se opustite, kako da se pripremite za ugodniji porođaj, kako da ostanete fit, kako da imate kvalitetniji san, kako da budete mentalno usredsređene i da umanjite stres i anksioznost. Takođe, umećete da se bolje nosite sa pojedinim neugodnostima koje trudnoća ponekad zna da donese, na primer sa bolovima u leđima, promenama u balansu, mučninama, povećanim apetitom i mogućim viškom kilograma. Ono što ćete sigurno brzo usvojiti je izbor adekvatnih položaja (aktivnih i pasivnih asana) i tehnika disanja uz koje ćete održati i unaprediti tonus mišića, njihovu fleksibilnost i izdržljivost. To će vam pored samog porođaja biti od velike važnosti i u prvim bebinim mesecima, kada je moguće da ćete teže nalaziti vreme za redovno vežbanje joge (a možda i ne!).

Da li je joga bezbedna tokom sva tri trimestra trudnoće?

- Trudnice mogu dolaziti na časove joge od početka trudnoće, posebno ako su i do tada vežbale (jogu ili slične aktivnosti). Ukoliko u prvim nedeljama trudnoće patite od mučnina i ne osećate se spremnom za čas joge, sačekajte da mučnine prođu pa nam se pridružite.
Prenatal joga nudi veliki izbor položaja, kao i tehnike disanja i opuštanja koji mogu da se izvode tokom cele trudnoće, uz modifikacije kako trudnoća napreduje. Najbitnije je da trudnica osluškuje svoje telo i poštuje trenutna ograničenja i potrebu za odmorom.


Jednom mesečno Jelena Kadenić drži onlajn predavanje - JOGA ZA TRUDNICE - u Centru za trudnice "Bebologija"

Kada je najbolje početi s jogom i do kad je moguće ići na vežbe?

- Najbolje je početi što ranije, ukoliko se trudnica oseća dobro i nema posebnih zabrana od svog lekara.
Trudnice obično idu na jogu do pred sam kraj trudnoće, jer se položaji i tehnike modifikuju tako da im koriste i prijaju i u poslednjim nedeljama trudnoće.

Iskustva trudnica:

Joga me smiruje, osnažuje i čini da se osećam bolje u svom telu, posebno sada zbog izazova koje trudnoća nosi sa sobom”.(Marija)

“Najviše mi se sviđaju vežbe za pokretanje mišića koji su u trudnoći izloženi većem opterećenju, a koje sama ne bih znala da istegnem/pokrenem/opustim. Veoma mi prija učenje kontrole disanja, pogotovo što me vraća u prisutnost u trenutku i pomaže da prevaziđem bol a i sama filozofija joge koja mi pomaže da se fokusiram na trenutno stanje svog organizma i tela tokom trudnoće. Pohađajući časove joge naučila sam da više cenim sve što moje telo postiže ujedno se povezujući sa novim životom koji u meni raste”. (Mia)

“Joga u trudnoći mi prija jer mi pomaže da se osećam bolje, lepše, samopouzdanije i da se iznad svega povežem sa svojom bebom” (Elena)

Nova vremena zahtevaju i nove načine pristupa trudnicama. Zato vam Centar za trudnice “Bebologija” sa Jelenom Kadenić, sertifikovanom instrukotorom joge pruža mugućnost da jogu za trudnice radite i onlajn iz udobnosti sopstevenog doma. Za više informacija pozovite na telefon broj  063 213 256 (Jelena Kadenić). 

Tekst: Vesna Stanimirović
By Bebologija