Faze roditeljstva

Savet za trudnice kako da preguraju vrućine

Sada kada je konačno stigao dugoočekivani toplotni talas u Srbiju, svima nam je teško. Ali nije svima podjednako

Savet za trudnice kako da preguraju vrućine

Pored hroničnih bolesnika i starijih, vrućine najteže padaju trudnicama, naročito ako su u poslednjem trimestru. Inače je tokom trudnoće temperatura tela nešto viša od uobičajene, pa trudnice osećaju sve loše posledice toplog vremena.

Previsoke temperature i dehidratacija mogu da budu vrlo opasni za njih, jer mogu da izazovu nesvesticu, bolne grčeve, umor, malaksalost, ali i toplotni udar.

Kako da se zaštitite?

Ginekolog Mima Fazlagić ističe da trudnice obavezno treba da izbegavaju boravak napolju od 10 do 18 časova i treba da borave u klimatizovanim prostorijama.

"Trudnice po vrućinama treba da se ponašaju kao bebe, što znači da ne izlaze na jako sunce, da vode računa o ishrani, što podrazumeva lake, česte i raznovrsne obroke, i da piju dovoljno tečnosti. Najbolji izbor su obična voda i ceđeni agrumi, a trebalo bi ograničiti kafu i čaj, jer povećavaju izlučivanje tečnosti", savetuje ginekolog.

Prema njenim rečima, otoci, koji inače muče trudnice, u uslovima visokih temperatura još su izraženiji, veći je protok krvi, a to dovodi do pojačanja osećaja malaksalosti i zamora, kao i ubrzanog srčanog rada.

"U trudnoći je kardiorespiratorni sistem već fiziološki izmenjen, a u uslovima visoke temperature može biti dodatno opterećen. Ukoliko se trudnica ne ponaša adekvatno, može doći i do kolapsa i ozbiljnijih zdravstvenih tegoba koje moju ugroziti i plod i majku", upozorava dr Fazlagić.

Ako ste trudnica, evo šta još treba da imate na umu tokom letnjih meseci i kako da olakšate sebi:

  • Za početak, izbacite tamnu odeću i odeću od teških materijala iz garderobera. Izbegavajte elastične pantalone i helanke, a nosite odeću od prirodnih materijala poput pamuka i lana. Birajte odeću pastelnih i svetlih boja.
  • Kada ste napolju, kožu od sunca zaštitite kremama sa visokim zaštitnim faktorom (30 i više).
  • Pijte dosta tečnosti: vodu, prirodne voćne sokove i mleko.
  • Izbegavajte bilo kakav oblik previše naporne fizičke aktivnosti. Najbolje je da se bavite plivanjem, jer osim što rashlađuje, rasterećuje kičmu i zglobove.
  • Još jedan način na koji se možete rashladiti je disanje. Disanjem izbacujete vrućinu, pa pripazite na ritam disanja, da ne bude ni prebrz, ni prespor.
  • Jedan od problema od kojih pate trudnice je oticanje nogu i ruku. Da biste to ublažili, lezite svakog dana 30-60 minuta sa nogama na uzvišenoj površini. Probajte to da radite i noću. Nosite udobne cipele, a slobodno uzmite pola broja veće. Nemojte predugo stajati na jednom mestu i izbegavajte usku odeću.
  • Osećaj vrućine vas može pratiti i nakon porođaja, čak do šest sedmica, jer vam je nivo hormona i dalje visok i imate povišene količine tečnosti i masnoća u telu. Zato se i nakon porođaja pridržavajte ovih saveta.

foto cover: Gar-Ann Kia

Blic žena