Faze roditeljstva

Saznajte: Koje voće treba izbegavati tokom trudnoće?

Kako kažu, trudnoća je jedan od najvećih poklona koji žena može da dobije. Ali ovaj poklon dolazi uz brojne izazove. Koje će nam voće prijati a koje bi trebalo izbeći tokom ovog perioda otkriva dr Kristian Martin.

Saznajte: Koje voće treba izbegavati tokom trudnoće?

Od fizičkih i emocionalnih promena preko navika u ishrani, telo trudnice tokom devet meseci prolazi kroz različite faze. Raznovrsna i bogata ishrana, presudna je za pravilan razvoj i rast bebe, i praktično ne može da je zameni nijedan dodatak koji postoji na tržištu. Nesumnjivo je da pravilna ishrana tokom trudnoće podrazumeva dosta voća, povrća i žitarica. 


Dr Kristian Martin

Međutim, da li ste znali da postoje određeni plodovi voća koje bi trebalo izbegavati tokom trudnoće?

Prvo i osnovno pravilo, neoprano voće nikada ne treba konzumirati jer može da sadrži pesticide, a ponekad može biti kontaminirano toksoplazmom, parazitom koji može biti prilično opasan po bebu. Trudnice koje imaju gestacijski dijabetes ili dokazanu insulinsku rezistenciju, trebalo bi da se suzdrže od voća sa visokim udelom šećera.

Evo nekoliko vrsta voća koje bi trudnice trebalo da izbegavaju, kako predlažu stručnjaci:

Ananas  
Iako je ananas super zdravo voće, buduće mame bi trebalo da ga izbegavaju. Ananas sadrži veliku količinu bromelina, proteolitičkog enzima, koji može da izazove omekšavanje grlića materice i samim tim rezultira ranim trudovima. Štaviše, konzumiranje veće količine ananasa može da prouzrokuje stomačne tegobe poput dijareje i dovede do dehidracije organizma.

Grožđe 
Ovo voće sadrži veću količinu dekstroze, grožđanog šećera koji povećava proizvodnju toplote u organizmu, što može da ima negativan uticaj i na majku i na bebu. Takođe, u grožđu je prisutan moćni antioksidans resveratrol, poznat po svom negativnom dejstvu na hormonalni balans pogotovo u prvom trimestru.

Papaja 
To je voća koje se najčešće nalazi na zabranjenoj listi. Papaja može da podstakne prevremeni porođaj, a u najgorem slučaju i pobačaj. Smatra se da su papaje, obično zrele i poluzrele, bogate lateksom za koji je poznato da izaziva kontrakcije materice.

Dinja 
Verovali ili ne, dinja može da ima nadražajno dejstvo na glatku muskulaturu, a samim tim i na matericu. Takođe, sadrži komponente poput kinina, saponskih glikozida i morodicina. Ako se unesu u većoj količni, a potom apsorbuju u organizam, izazivaju mučninu, osip, proliv i bolove u trbušnoj duplji. 

Voće koje bi trebalo da unosite tokom trudnoće:

Jagode (ne preporučuju se trudnicama sa atopijskom konstitucijom), trešnje, kruška, kivi, mango, lubenica (ne preporučuju se trudnicama kod kojih se javljaju otoci ili povišen krvni pritisak), pomorandže, jabuke, avokado.

Obavezno se posavetujte sa svojim ginekologom i nutricionistom kako biste izmenili plan ishrane ukoliko imate povišen krvni pritisak, dijabetes, insulinsku rezistenciju ili ste pre trudnoće imali prekomernu telesnu masu.

Autor: dr Kristian Martin