Faze roditeljstva

Uobičajeni trudnički strahovi koji prestaju kad se porodite

Svi znaju i svi se slažu da je trudnoća jedan od najlepših, ali i najstresnijih perioda u životu svake žene. Uzbuđene ste, ali istovremeno i zbunjene, iscrpljene, umorne, ali ponekad i zabrinute.

Uobičajeni trudnički strahovi koji prestaju kad se porodite

Sve žene se nose na drugačiji način s ovim periodom drugog stanja,  ali većina ima određene opsesije. Neke od njih su opravdane, dok su druge sasvim nepotrebne. Ovde su ključne stvari o kojima sve buduće majke brinu, ali rođenjem deteta shvate da nisu trebale.

PELENE

Većinu vremena provodite baveći se time koje su pelene najbolji izbor. Istražujete, čitate, pitate druge mame. Međutim, poenta je u tome da ne znate, sve dok ne rodite dete i ne probate mu pelene, a samim tim shvatite koje odgovaraju najbolje. Ono što postižete silnim istraživanjem jeste gomilanje strahova, jer ćete naići na negativna iskustva, loše preporuke, a samim tim bezrazložno paničiti. Rođenjem deteta ćete shvatiti šta mu i u kojoj meri odgovara, a na taj način nabaviti neophodno.

IME

Ovo je definitivno tema broj jedan. Većinu vremena ćete provesti sa partnerom u razgovoru: “Koje je ime najbolje?” Verovatno ćete imati svoju listu, on svoju, porodične savete, želje i maštanja. Čekaćete da saznate pol pa će onda ideja o imenima biti još više, a one će biti još konkretnije. Međutim, kada se dete rodi moguće je da dođe do promene plana. Možda će vam se baš u poslednjim danima trudnoće svideti neko novo ime. U svakom slučaju, izbor imena ne treba da bude razlog za stres, već zabavna igra za dvoje. Na kraju je važna ljubav, a ne samo ime koje dete nosi.

ODEĆA

Glavni razlog zbog kojeg neki roditelji ne žele da saznaju pol deteta je taj što ne bi odoleli kupovini svih tih neodoljivih stvariča. U slučaju da krenete s bebi šopingom u njega će verovatno prerasti i onaj kad idete da kupite sebi stvari. Sve te malene stvarčice su toliko neodoljive, a ideja da odaberete samo neku čini se nemogućom. Zaista, dečija odeća je toliko šarena, zabavna i u mnoštvu različitih krojeva, materijala i dezena. Ali ne treba preterivati. Vaše dete će ipak imati dovoljno odeće, ma koliko nove nabavili ili ne. Takođe, nemojte se ustručavati da razmenjujete odeću sa drugaricama koje su rodile pre vas. Dečija odeća se retko kad iskoristi kao naša odeća pa je očuvana mnogo duže. Zato ne morate da potrošite velike sume novca kako bi vaše dete izgledalo sređeno. Budite kreativne i praktične.

KILOGRAMI

Odmah prestanite da razmišljate o kilogramima koje ste dobile. Vi nosite jedan novi život i kilogrami su najmanje važni. Pokušajte da za vreme trudnoće ne jedete previše slatkiša i brzu hranu, jer to generalno nije dobro za zdravlje, ali dopustite sebi da budete malo razmažene. Kada se beba rodi, organizmu će trebati određeni period da dođe u normalno stanje, a onda ćete, nakon odobrenja doktora, moći da počnete sa vežbama slabijeg intenziteta. Trebalo vam je devet meseci da donesete bebu na svet, trebaće vam bar devet meseci da sebe vratite u prvobitno stanje. I ne opterećujte se time. Kilogrami će otići kad im bude vreme i kad vi to budete želeli.

Drage mame, trudnoća je iskustvo koje se pamti. Kako po lepim trenucima tako i onima u kojima ste zabrinute. Međutim, često su sve te vaše brige bezrazložne. Razmišljajte pozitivno, uživajte u svakom trenutku i bavite se svim stvarima kojima ste se bavile i ranije. Dolazak vaše bebe na svet samo će dodatno ulepšati vašu svakodnevicu.

Izvor: lolamagazin.com Foto: Pixabay