Faze roditeljstva

Snovi: Menja li trudnoća način na koji sanjate?

Tokom trudnoće žene više pažnje pridaju snovima, uglavnom zbog strahova. Međutim, ponekad vam se može učiniti da ste ih stvarno proživeli. Ali za to postoji objašenjenje!

Snovi: Menja li trudnoća način na koji sanjate?

Između nesanice, umora ili navikavanja na ideju o tome da je beba na putu, možda ćete se "boriti" i sa snovima pre nego što uopšte podelite s drugima ovu radosnu vest o trudnoći.
Što više budete osećali umor, vaše telo će više žudeti za noćnim odmorom. Ali iako vam san može pomoći da se osećate bolje, možda ćete primetiti da stvari stoje drugačije, čak i kada spavate. Uobičajeno je iskustvo da se vaši snovi menjaju tokom trudnoće. Evo šta treba da znate o različitim vrstama snova i promena tokom ovog perioda, kao i zašto bi se mogle dogoditi.

"Trudnički snovi su prirodan način koji pomaže trudnici da prođe kroz proces transformacije od žene do majke"
Rejna M. Pariz

Šta se razlikuje kod trudničkih snova?

Skoro svi sanjamo. Snovi se javljaju tokom REM, najdublje faze spavanja. U snovima možete videti slike i osećati emocije a neki snovi mogu biti izvor sjajnih ideja. Neki ljudi se sna sećaju nakon buđenja, dok drugi mogu imati više snova, ali se ujutro ne mogu setiti ni jednog.

Zato je važno da zapamtite: sanjanje je normalan i zdrav deo sna. Međutim, tokom trudnoće možete primetiti razliku u učestalosti i vrstama snova koje sanjate. Dobro je što ćete se češće sećati svojih snova, proživeti ih živopisnije ali ponekad će se desiti da ćete se "boriti" i  s noćnim morama.

6 uobičajenih odlika snova tokom trudnoće

  1. Snovi su živopisniji

Ovakvi snovi podrazumevaju inenzivnije emocije i jasnije slike i izgledaju kao da se upravo događaju. Iako ih može sanjati bilo ko, čini se da trudnoća podstiče ovakvu vrstu snova. Umesto nejasnih slika, koje ponekad jedva možete da složite, ovi snovi izgledaju kao stvaran život. Možda će vam trebati trenutak ili dva, kada se probudite, da napravite razliku između jave i sna.

  1. Sanjaćete češće

Neke trudnice veruju da imaju više snova tokom trudnoće. Moguće je da zapravo više sanjaju u osmočasovnom ciklusu spavanja, ili je povećanje snova možda rezultat spavanja ili dremanja tokom dana.

  1. Snovi vezani sa trudnoćom i roditeljstvom

Novi život raste u vama i naravno da ste uzbuđeni dok čekate novog člana vaše porodice. Uobičajeni snovi trudnica su o polu bebe, porođaju, iznenadnom pojavljivanju bebe, razgovor sa bebom, bežanje od nečega, propadanje…

  1. Anksiozni snovi

Nemojte se iznenaditi ako i vi sanjate snove zasnovane na teskobi. Priprema za bebu oduzima dosta vremena i energije. I koliko god bili uzbuđeni, možda ćete biti i malo zabrinuti. Snovi ponekad mogu pružiti uvid u neke od vaših najvećih briga i strepnji. To bi mogla biti strepnja oko finansija, “žongliranja” sa novorođenčetom i drugom decom… A možda samo otkrivaju da vas birne porođaj. Imajući toliko toga na umu, normalno je da vaš mozak “iskoristi” vaše brige, a snovi istaknu strepnje i strahove.

  1. Lakše pamtite snove

Možda se pre trudnoće imali poteškoće s pamćenjem snova ujutru. Ponekad ste verovatno bili bili uvereni da uopšte niste sanjali. Sve se to može promeniti tokom trudnoće, kada shvatite da se sećate snova nakon buđenja, čisto i živopisno.

  1. Poneka ćete imati i noćne more

Na isti način kako možete imati lepe i uzbudljive snove tokom trudnoće, tu je i šansa da imate i noćne more.. Noćne more u trudnoći nisu neuobičajene. I nemojte previše brinuti, već se potrudite da ih brzo zaboravite.

Zašto drugačije sanjamo u trudnoći?

Kao što su trudnički hormoni odgovorni za iznenadnu bujicu suza ili nervozu zbog stvari koje do skoro niste ni primećivali, tako su odgovorni i za to da će vam snovi i emocije postati intenzivniji. Plus, hormonske promene tokom trudnoće mogu prouzrokovati povećani umor, što znači da ćete verovatno spavati češće i zbog toga češće sanjati.
Snovi vam mogu pomoći da obradite informacije i bolje razumete svoje emocije. Zato ne iznenađuje to da bi intenzivno emocionalno iskustvo drugog stanja moglo dovesti do češćih i snova koji se pamte.

Šta možete učiniti ako postoji problem?

Ponovljeni snovi i noćne more, mogu biti slučajnost ali verovatno i način pomoću koga vaš mozak ukazuje na neku vrstu straha.  i noćnih mora zasnovanih na anksioznosti tokom trudnoće može biti slučajnost ili možda način na koji vaš mozak ukazuje na neku vrstu straha.

Jedan od najboljih načina da se nosite sa neprijatnim snovima i na taj način smanjiti učestalost ove vrste snova je razgovor o njima. Možete razgovarati sa svojim lekarom ili prijateljicom ili možete jednostavno zapisivati svoje snove.

Ako budete iskreni i otvoreni prema nekim od svojih najvećih strahova, možete anksioznost pretvoriti u izazov. Dok razgovarate sa drugim osobama o svojim snovima i osećanjima, one vam mogu pomoći da vidite da su vaše brige sasvim uobičajene i u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost.

Saveti za dobar san tokom trudnoće

  • Ne pijte previše tečnost pre spavanja, da biste izbegli nagon za mokrenjem usred noći.
  • Neka vaša soba bude mračna, tiha, provetrena i odgovarajuće temperature.
  • Iako je u redu da dremnete tokom dana ako ste umorni, izbegavajte dugo spavanje koje bi vas moglo noću držati budnom.
  • Preduzmite korake za opuštanje pre spavanja. To može biti uživanje uz dobru knjigu, duboko disanje, kupanje ili tuširanje ili slušanje omiljene, umirujuće muzike.

Želimo vam samo lepe snove tokom svih devet meseci trudnoće!

Pripremila: Vesna S. Izvor: healthline.com