Faze roditeljstva

Šta novopečeni roditelji najčešće pitaju Google

Kad beba dođe u vaš život imate mnogo pitanja, a “sveznajući google” vam uvek nudi nekoliko odgovora. Šta kaže Google, a šta kažu stručnjaci servisa Babica i Bebica?

Šta novopečeni roditelji najčešće pitaju Google

Bez obzira da li ste ste dobili prvo, drugo ili treće dete, postoje trenuci kada ipak odlučite da potražite pomoć na internetu.

Šta novopečeni roditelji najviše pitaju Google, šta im on “odgovara” a šta su preporuke stručnjaka iz servisa Babica i Bebica pročitajte u sledećem tekstu.

1. Koliko dugo mogu ostaviti bebu pre nego što je presvučem?

Google: Ovo pitanje roditelji obično ne žele da postave ni jednoj osobi jer se boje kako će naići na neodobravanje ostalih. Ne želite da priznate da se povremeno nadate da će pelena ostati suva bar osam sati.

Babica&Bebica: Presvlačite vašeg mališana nakon hranjenjenja ukoliko niste primetili da su se pelene ranije napunile.

2. Kad treba prvi put okupati bebu?

Google: Iskreno govoreći većina novih roditelja ima strah od prvog kupanja. Većina mama i tata se boji da će ispustiti bebu ili da će temperatura vode biti neodgovarajuća ili da bebi neće biti prijatno... Iako vam Google kaže da možete okupati bebu, vi ćete potražiti još puno informacija kako bi vaša beba bila zaista sigurna.

Babica&Bebica: Uz asistenciju patronažne sestre prilikom prve posete,  počećete da učite kako se beba kupa a vi ćete se pritom osećati sigurno. Nakon par poseta bićete vrhunski stručnjak za kupanje bebe.

3. Zašto moja beba plače?

Google: Stvarno zašto? Ona je nahranjena (provereno), podrignula (provereno), presvučena (provereno) i dobro se naspavala. Možda su grčevi?

Babica&Bebica: Možda su grčevi, ali ne zaboravite da beba plače jer joj je to jedni način komunikacije.

4. Postoji li lek protiv grčeva?

Google: Reakcija svakog roditelja kada sazna istinu da lek ne postoji, je veliki šok. Zar stvarno ne postoji lek protiv kolika? Moramo čekati da jednostavno prođu? Strašno!

Babica&Bebica: Čarobni lek zaista ne postoji ali sve što prija vašem detetu i umiruje ga u tim trenucima je odgovarajuće sredstvo za vaše dete. Nosite ga, zagrejte mu stomačić, masirajte, pevajte, opustite se…

5. Prošli su grčevi. Zašto moja beba još uvek plače?

Google: Ne postoji tačan odgovor. Bebe jednostavno plaču.

Babica&Bebica:  Kao što smo već rekli, bebe tako “pričaju” sa vama.

6. Kada će moje dete prespavati celu noć?  

Google: Svaka beba je drugačija a to će često biti odgovor na mnoga vaša pitanja. Iako se nadate da ćete negde naći odgovor “večeras” ili “sledeće nedelje”, nemojte se razočarati. Čak će vam se i “sledećeg meseca” učiniti kao prihvatljiv odgovor, ali ono što trebate znati je da će se to sigurno desiti u nekom trenutku. Prespavaćete celu noć i vaša beba i vi.

Babica&Bebica: Potpuno se slažemo sa odgovorom Googla.

7. Kada je sigurno dete izvesti napolje prvi put?

Google: S obzirom da beba još uvek nema nikakve obaveze, možete pomisliti da je najbolje da ostane kod kuće neko vreme. Ali Google će vam verovatno dati savet da izađete napolje s bebom samo ako nisu ekstremne hladnoće ili vrućine. Naravno, neophodno je da prilagodite odeću vremenskim uslovima.

Babica&Bebica: Onda kada se mama oseti spremna pravo je vreme za izlazak napolje a najkasnije do 15 dana nakon rođenja.

8. Kako je najbolje obući bebu tokom zime?

Google: Iako verovatno ne živite u zemljama gde su temperature veoma niske, roditelji treba da obrate pažnju na to da li se vreme brzo promeni. Bolje je biti siguran, zar ne? Najbolje je dete obući slojevito  i tako biti potpuno siguran da je odeća odgovarajuća.

Babica&Bebica: Obucite bebu kao i sebe. Ako je vozite u kolicima prekrijte je prekrivačem i stavite joj kapu.

9. Koja je najbolja zaštita od sunca za moju bebu?

Google: Ako su velike vrućine potrebno je zaštiti dete i biti veoma oprezan na suncu.

Babica&Bebica: U toku najtoplijeg dela dana ne izvodite dete napolje, a kada ga izlažete suncu idealno bi bilo da su mu prekrivene i ručice i nožice širokim pamučnim ili lanenim garderobom, a izložene delove kože zaštitite faktorom 50 i na glavu obavezno stavite šeširić.

10. Koja boja kake je normalna?

Google: Kada beba stigne u kući, roditelji će biti zabrinuti baš oko svega jer treba se naviknuti na to malo biće, a najveći strah svakog roditelja je zdravlje deteta.

Babica&Bebica: Odgovarajuća boja stolice je u spektru od svetlo žute do tamno zelene. Najčešće je zlatnožute boje.

11. Treba li da budim bebu kako bih je nahranila?

Google: Vaše srce će govoriti "ne", ali vaš mozak bi mogao govoriti "da". Internet je neodlučan po tom pitanju, ali sada ste već toliko dugo tražili odgovor da se beba probudila. I problem je rešen.

Babica&Bebica: Mnogo faktora utiče na odgovor. Ako vidite, nakon tri nedelje, da se vaša beba menja, da joj je prva garderoba malo tesna ne budite dete, već dozvolite da samo odluči kada će ručkati. Kada beba u toku dana dobije dovoljno mleka ona noću ima duže periode sna. Pratite savete bebinog pedijatra i osluškujte svoju bebu, jer je vi ipak najbolje poznajete. Zar ne?

12. Da li da pustim bebu da plače?

Google: Roditelji su prilično zbunjeni zbog različitih saveta: rodbina, prijatelji i ostali ljudi iz njihovog okruženja imaju imaju sasvim različite savete. Neki su uvereni da bebu treba pustiti da plače (da je ne bi navikli na ruke), a neki da beba ne sme da plače ni jedan minut. Dok tražite odgovore na svom laptopu najbolje je pustiti sve i uzeti bebu u naručje.

Babica&Bebica: Reagujte na svaki plač bebe. Da li ćete je odmah umiriti, ne znamo, ali je važno da se reaguje na svaki bebin poziv tj. plač.

13. Šta da radim kada sam napolju a beba počne da plače iz sveg glasa?

Google: Uvek ste znali da ne želite biti jedna od onih mama koja vuče svoje uplakano dete po prodavnici. Bili biste zahvalni na svakom savetu za ovakve situacije, ali u stvari teško da ćete ga dobiti, jer bi tako morali dugo ostati s detetom kod kuće. Bez obzira na to što nema pravog saveta, izađite napolje i uživajte s vašim detetom u svim prilikama.

Babica&Bebica:  Fokusirajte se na bebine potrebe, umirite je i sklonite dete iz neodgovarajuće okoline.

14. Kako biti dobar roditelj?

Google: Bez obzira na to koliko je dugačak članak ili koliko ima strana knjiga koja nudi odgovore na ovo pitanje, verujte da niste sve pročitali. Skoro sigurno odgovor nećete dobiti pomoću Google pretraživača. Jedan od češćih odgovora je: puno sreće!

Babica&Bebica: Volite svoje dete baš takvo kakvo jeste.

Pripremila: Vesna Stanimirović Izvor:moms.com & miss7mama.com