Faze roditeljstva

Šta treba da znate pre dolaska bebe

Pre nego što dobijete bebu, postoji nekoliko stavki koje nikako ne bi valjalo zanemariti u trudnoći. Donosimo Vam pet ključnih stvari koje će Vam omogućiti da se osećate dobro i da budete zdravi.

Šta treba da znate pre dolaska bebe

1. Uzimajte multivitamine

Balansirana ishrana je zaista važna. Pogotovu ako je bogata vitaminima i mineralima. Na taj način svom organizmu obezbeđujete zdravu osnovu koja je važna i za bebu.

Prenatalni vitamini sadrže visoku  koncentraciju nutrienta koji su neophodni. Tu mislimo na: folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe. Ovi vitamini su odlični za dobar razvoj fetusa. Ono što je ipak važno jeste konsultovati se sa lekarom pre unošenja istih. Omega 3 masne kiseline su jedne od najvažnijih za bebin rast.

2. Spavajte dovoljno

Promena hormona, kao i anksioznost koja ponekada može da se pojavi kao sasvim normalna tokom trudnoće zahtevaju da se vaše telo odmara. Kratki odmori tokom dana, mogu znatno da poprave celokupno stanje Vašeg organizma. Najbolje bi bilo da spavate u proseku 7-9 sati svake večeri. Umor je znak da je Vašem telu potreban odmor, ne zanemarujte to i potrudite se da priuštite sebi dovoljnu dozu sna.

3. Vežbajte

Redovne vežbe, poput joge mogu da itekako prijaju trudnicama. Na taj način se postiže opuštanje mišića, popravlja se raspoloženje, prevenira se dobijanje viška kilograma. Takođe je dobro posavetovati se sa lekarom koje vrste vežbi bi Vama najviše odgovarale i voditi se time.

4. Slobodno idite kod zubara

Ranije je važilo da trudnice ne bi trebale da posećuju zubara zbog mogućnosti širenja bakterija i izazivanja infekcija. Ovo stanovište je odavno prevaziđeno.

Zapravo, Američki koledž ginekologa i akušera preporučuje da buduće mame imaju rutinu odlazaka kod zubara.

5. Prestanite sa konzumiranjem cigareta

Ako mame konzumiraju cigarete, šansa da se bebe rode sa manjkom kilograma i da trudnoća bude rizičnija su veće. Čuvajte Vaše telo i Vašu bebu, redovno uzimajte vitamine i hranite se zdravo jer je to najbolji put ka zdravoj trudnoći.

Pripremila: Jovana Milovanović Izvor: healthline.com